fbpx
3 februari, 2016 / Nyheter

Stort hjälpbehov inför Syrienmöte i London

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar av begärda 8,4 miljarder till humanitär hjälp i Syrienkonflikten. Den 4 februari samlas världens länder till givarmöte i London.

Syrien har länge klassats som världens största humanitära katastrof. Den snart fem år långa konflikten har orsakat att över 13 miljoner människor i regionen är i behov av humanitär hjälp. Samtidigt sviker omvärlden. Under förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar från världens länder jämfört med de 8,4 miljarder dollar som krävdes för att täcka behoven.

När världens länder samlas till givarmöte i London den 4 februari är avsikten att förnya ansträngningarna. Arrangörerna – FN i samarbete med Storbritannien, Tyskland, Kuwait och Norge – hoppas kunna få världens länder att bistå med de 7,73 miljarder dollar som krävs under 2016. Dessutom behövs ytterligare 1,2 miljarder dollar till regeringarna i grannländerna som har tagit ett stort ansvar för flyktingströmmen från Syrien.

– Erfarenheten visar att världens länder lovar runt men håller tunt. I Syrien blir följderna direkt märkbara genom minskad mathjälp i flyktingläger, en hel generation barn som saknar skolgång och fortsatta flyktingströmmar, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar sedan flera år med FN:s matprogram WFP som bistår Syrienflyktingar i hela regionen. Sedan 2013 har förbundet genom Insamlingsstiftelsen FN-fonden samlat in pengar från medlemmar, givare och företag. Medlen går via FN:s matprogram till de drabbade områdena.

– När regeringarna sviker måste världens enskilda, organisationer och företag skjuta till. Genom Syrieninsamlingen har människor i Sverige en möjlighet att hjälpa till i vardagen. Varje krona till FN är viktig, säger Aleksander Gabelic.

Han understryker behovet av att arbeta både politiskt och humanitärt i Syrien.

– Världens länder måste sätta press på parterna vid de FN-ledda fredssamtalen i Genève. Att FN nu har kunnat leverera mat till belägrade områden är ett framsteg men såväl regering och opposition måste förmås att acceptera eldupphör och skydda civila, säger Gabelic.

Konferensen i London handlar, vid sidan av humanitär hjälp, också om förutsättningarna att tillgodose behoven av utbildning och arbete i regionen.

Vill du stödja det humanitära arbetet i Syrien? Stöd vår katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden på www.fn.se/syrien! Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer