3 februari, 2016 / Nyheter

Stort hjälpbehov inför Syrienmöte i London

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar av begärda 8,4 miljarder till humanitär hjälp i Syrienkonflikten. Den 4 februari samlas världens länder till givarmöte i London.

Syrien har länge klassats som världens största humanitära katastrof. Den snart fem år långa konflikten har orsakat att över 13 miljoner människor i regionen är i behov av humanitär hjälp. Samtidigt sviker omvärlden. Under förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar från världens länder jämfört med de 8,4 miljarder dollar som krävdes för att täcka behoven.

När världens länder samlas till givarmöte i London den 4 februari är avsikten att förnya ansträngningarna. Arrangörerna – FN i samarbete med Storbritannien, Tyskland, Kuwait och Norge – hoppas kunna få världens länder att bistå med de 7,73 miljarder dollar som krävs under 2016. Dessutom behövs ytterligare 1,2 miljarder dollar till regeringarna i grannländerna som har tagit ett stort ansvar för flyktingströmmen från Syrien.

– Erfarenheten visar att världens länder lovar runt men håller tunt. I Syrien blir följderna direkt märkbara genom minskad mathjälp i flyktingläger, en hel generation barn som saknar skolgång och fortsatta flyktingströmmar, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar sedan flera år med FN:s matprogram WFP som bistår Syrienflyktingar i hela regionen. Sedan 2013 har förbundet genom Insamlingsstiftelsen FN-fonden samlat in pengar från medlemmar, givare och företag. Medlen går via FN:s matprogram till de drabbade områdena.

– När regeringarna sviker måste världens enskilda, organisationer och företag skjuta till. Genom Syrieninsamlingen har människor i Sverige en möjlighet att hjälpa till i vardagen. Varje krona till FN är viktig, säger Aleksander Gabelic.

Han understryker behovet av att arbeta både politiskt och humanitärt i Syrien.

– Världens länder måste sätta press på parterna vid de FN-ledda fredssamtalen i Genève. Att FN nu har kunnat leverera mat till belägrade områden är ett framsteg men såväl regering och opposition måste förmås att acceptera eldupphör och skydda civila, säger Gabelic.

Konferensen i London handlar, vid sidan av humanitär hjälp, också om förutsättningarna att tillgodose behoven av utbildning och arbete i regionen.

Vill du stödja det humanitära arbetet i Syrien? Stöd vår katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden på www.fn.se/syrien! Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer