I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar av begärda 8,4 miljarder till humanitär hjälp i Syrienkonflikten. Den 4 februari samlas världens länder till givarmöte i London.

Syrien har länge klassats som världens största humanitära katastrof. Den snart fem år långa konflikten har orsakat att över 13 miljoner människor i regionen är i behov av humanitär hjälp. Samtidigt sviker omvärlden. Under förra året fick FN bara 3,3 miljarder dollar från världens länder jämfört med de 8,4 miljarder dollar som krävdes för att täcka behoven.

När världens länder samlas till givarmöte i London den 4 februari är avsikten att förnya ansträngningarna. Arrangörerna – FN i samarbete med Storbritannien, Tyskland, Kuwait och Norge – hoppas kunna få världens länder att bistå med de 7,73 miljarder dollar som krävs under 2016. Dessutom behövs ytterligare 1,2 miljarder dollar till regeringarna i grannländerna som har tagit ett stort ansvar för flyktingströmmen från Syrien.

– Erfarenheten visar att världens länder lovar runt men håller tunt. I Syrien blir följderna direkt märkbara genom minskad mathjälp i flyktingläger, en hel generation barn som saknar skolgång och fortsatta flyktingströmmar, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar sedan flera år med FN:s matprogram WFP som bistår Syrienflyktingar i hela regionen. Sedan 2013 har förbundet genom Insamlingsstiftelsen FN-fonden samlat in pengar från medlemmar, givare och företag. Medlen går via FN:s matprogram till de drabbade områdena.

– När regeringarna sviker måste världens enskilda, organisationer och företag skjuta till. Genom Syrieninsamlingen har människor i Sverige en möjlighet att hjälpa till i vardagen. Varje krona till FN är viktig, säger Aleksander Gabelic.

Han understryker behovet av att arbeta både politiskt och humanitärt i Syrien.

– Världens länder måste sätta press på parterna vid de FN-ledda fredssamtalen i Genève. Att FN nu har kunnat leverera mat till belägrade områden är ett framsteg men såväl regering och opposition måste förmås att acceptera eldupphör och skydda civila, säger Gabelic.

Konferensen i London handlar, vid sidan av humanitär hjälp, också om förutsättningarna att tillgodose behoven av utbildning och arbete i regionen.

Vill du stödja det humanitära arbetet i Syrien? Stöd vår katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden på www.fn.se/syrien! Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer