fbpx
Koll & kommentar
29 juni, 2020 / Nyheter

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Statskontoret presenterade sin rapport ”Agenda 2030 i myndigheter, kommuner och regioner” den 25 juni. I rapporten skriver Statskontoret att Svenska FN-förbundets och Sveriges Kommuner och Regioners projekt Glokala Sverige har varit en viktig aktör i arbetet med Agenda 2030 i landets kommuner och regioner. Myndigheten bedömer att projektet kan spela en viktig roll ända fram till 2030 men att det kan behöva justera fokus från kunskapshöjande till mer metodutvecklande insatser. Statskontoret föreslår att Glokala Sverige ska få fortsatt stöd av regeringen och att bidragsnivån ska ligga kvar på omkring 3,2 miljoner kronor om året.

– Det är glädjande att Statskontoret har sett och uppskattar det arbete som Glokala Sverige har genomfört hittills. Vår förhoppning är att projektet ska kunna leva vidare och utvecklas under de kommande åren, säger Eva Rundgren Forsberg, tillförordnad generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Statskontoret riktar kritik mot regeringen och skriver att de undersökta aktörernas hållbarhetsarbete i liten utsträckning har utvecklats på grund av arbetet med Agenda 2030. En avgörande anledning är enligt rapporten att regeringen inte haft en tydlig inriktning för arbetet. För att skapa större tydlighet föreslår Statskontoret att regeringen ska ta fram tydliga prioriteringar vad gäller såväl områden som ansvariga myndigheter och presentera dem i en skrivelse till riksdagen. Statskontoret föreslår vidare att de områden där Sverige har störst utmaningar ska vara grunden för prioriteringarna och citerar Statistiska centralbyråns lägesbild från 2019 där tre utmaningar lyfts fram: fortsatt och delvis ökande ojämlikhet, bristande uppfyllelse av miljömålen och att våld och kränkningar inte minskar.

Rapporten innehåller flera andra förslag för att förbättra såväl myndigheternas som Regeringskansliets arbete med genomförandet av Agenda 2030 under det kommande decenniet.

– Vi hoppas på en tydlig inriktning från regeringen framöver som kan ersätta den handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030 som gäller till 2020 och att den nya inriktningen utgår från de största utmaningarna såväl nationellt som globalt, säger Eva Rundgren Forsberg.

Statskontoret fick 2018 i uppdrag av regeringen att analysera och följa upp hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och regioners hållbarhetsarbete. Även en analys av om nya partnerskap och samarbeten kan ses som ett resultat av arbetet med Agenda 2030 ingick i uppdraget. Myndigheten fick också i uppdrag att komma med förslag på hur genomförandet kan vidareutvecklas.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer