fbpx
Annelie Börjesson delar ut pris till elever i F-2 samt lärarna Lovisa och Malin på Thoren Framtid i Falkenberg.
29 januari, 2019 / Nyheter

Skolklasser prisas för klimatsmart skollunch

Fyra skolklasser i Falkenberg, Forshaga, Norrköping och Sundsvall står som vinnare i FN-förbundets tävling om den mest klimatsmarta skollunchen. En jury med bland annat stjärnkocken Paul Svensson har utsett vinnarna som tar emot sitt pris i veckan.

I höstas utlystes en tävling bland skolklasser för att utse den mest miljösmarta skollunchen. Intresset från skolklasserna var stort och vi fick in över 80 bidrag från hela Sverige.

Förutsättningarna för receptet var att skapa ett recept på en måltid för fyra personer, där varje portion inte får kosta mer än 11 kronor. Klassen skulle även motivera hur receptet tar hänsyn till säsong, produktionsort och koldioxidutsläpp, samt märkningar som ekologisk, KRAV och Fairtrade.

En jury bestående av stjärnkocken Paul Svensson, matbloggaren Smilla Luuk, Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om mat, samt Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop, gick igenom recepten och utsåg fyra vinnande bidrag.

Vinnare i kategorin för lågstadiet: F-2, Thoren Framtid Falkenberg – Pumpasoppa med krutonger

Med motiveringen: Bidraget från klass F-2 på Thoren Framtid i Falkenberg är ett bra, genomtänkt och tydligt recept där råvarorna hämtas från trakten och passar för säsongen. Det är en kul sopprätt med hemmagjord havredryck och krutonger som bryter av med något knaprigt. Smaker och ingredienser blir en riktigt bra och snygg soppa och det känns som en smakrik och mättande upplevelse.

Vinnare i kategorin mellanstadiet: Matrådet, Vallens miljöskola – Ärtiga potatisbullar med fejkon

Med motiveringen: Matrådet på Vallens miljöskola har bidragit med kreativt skapande och vad som verkar vara en jättegod rätt. Det känns extra kul att de använt gula svenska ärter i rätten och väldigt spännande med ”fejkon” av morotsskal och grönkål. Förutom att rätten fokuserar på skolans egna odlingar och på säsongssmarta råvaror minskar Vallens miljöskola dessutom på matsvinnet genom att ta till vara på alla delar av ingredienserna.

Vinnare i kategorin högstadiet: Klass 8D, Forshaga Lärcenter – Värmländsk rotfruktspannkaka med kycklingbacon

Med motiveringen: Klass 8D på Forshaga lärcenters recept känns gott, enkelt och komplett! Det är kul att de använder skrädmjölet som ger en rostad god smak. Råvarorna hämtas från närtrakten i Värmland och eleverna tar hänsyn till både säsong och utsläpp. Även om receptet hade tjänat ännu fler klimatpoäng på att vara vegetariskt uppskattar vi elevernas resonemang och diskussion angående att kyckling valdes istället för annat kött på grund av lägre utsläpp. Receptet låter väldigt gott och det låter även som en rätt som eleverna kommer tycka om!

Vinnare i kategorin gymnasiet: 3:5, Kunskapsgymnasiet i Norrköping – Grönkålspasta med kikärtor

Med motiveringen: Klass 3:5 på Kunskapsgymnasiet i Norrköping har skickat in ett recept som låter kanon, samtidigt som det känns genomtänkt och tidsenligt. Bra kryddning på kikärtorna och en komplett måltid som säkert kommer att bli populär. Receptet innehåller olika textur och konsistens vilket är viktigt och smakerna känns goda. Rätten känns klimatsmart med tydligt tänk kring utsläpp, men även hälsosam och mättar troligtvis bra för skoldagen.

Samtliga vinnande klasser får en prischeck på 10 000 kr från Coop. Under de kommande veckorna får vinnarklasserna besök av Svenska FN-förbundets ledning som överlämnar prischecken.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer