fbpx
6 september, 2018 / Nyheter

Sju punkter för en stark svensk röst i FN efter valet

Svenska FN-förbundet uppmanar de partier som vill bilda regering efter valet att fortsätta föra en aktiv svensk FN-politik.

  • Fortsätt att driva feministisk utrikespolitik

Flickors och kvinnors utsatthet i konflikter och inkludering i fredsprocesser har uppmärksammats under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd. Andra länder måste fås att uppmärksamma flickors och kvinnors situation. Större utrymme måste ges åt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

  • Fler svenska FN-soldater

Den försvars- och säkerhetspolitiska debatten är ensidigt nationell och antalet svenska FN-soldater är historiskt lågt. Våra folkvalda måste inse att global och nationell säkerhet byggs genom att alla FN-medlemmar tar sitt ansvar för det fredsfrämjande arbetet.

  • Bidra till uppfyllandet av de globala målen

Sverige ligger relativt bra till i Agenda 2030-arbetet men måste vidta åtgärder för ökad jämställdhet, bättre havsmiljö och minskade klyftor om de globala målen ska nås.

  • Underteckna FN-avtalet mot kärnvapen

FN-avtalet mot kärnvapen är ett viktigt ställningstagande i det långsiktiga arbetet för en kärnvapenfri värld.  Sveriges säkerhetspolitiska situation gagnas av en sammanhållen FN-linje mot kärnvapen, mot Nordkoreas provsprängningar och mot stormakternas fortfarande stora arsenaler.

  • Fler svenskar i FN-systemet

Svenska kvinnor och män bidrar med kompetens och engagemang i FN-arbetet. Sverige måste fortsätta att förse FN-systemet med personal som stärker såväl ledning och administration som fältarbete.

  • Mer aktiv konflikthantering

Omvärldens passivitet har förvärrat flyktingsituationen i konflikter som Syrien. FN-medlemmarna har ett ansvar att genom konfliktförebyggande, ingripande och gemensamt ansvarstagande stoppa konflikter innan de leder till massdöd, humanitära kriser och flyktingskap.

  • En aktiv avslutning i säkerhetsrådet

Med bara några månader kvar i FN:s säkerhetsråd bör Sverige tydligt driva principen skyldighet att skydda, markera mot vetoanvändandet samt hitta vägar runt vetot. Det svenska rådsarbetet måste överlämnas till kommande rådsmedlemmar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer