fbpx
25 september, 2014 / Nyheter

Sekinas första mål för dagen

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

På tom mage är det svårt att koncentrera sig. Den utmaningen känner 66 miljoner barn som går hungriga till skolan till allt för väl. Än värre, 58 miljoner barn i grundskoleålder tar sig inte till skolbänken alls.

Att jobba med jordbruk eller på andra sätt bidra till hushållskassan är deras lott. Fattigdomens inlåsning gör skolgång till en lyx som familjen inte har råd att överväga. Mot den bakgrunden gör något så enkelt som gratis skolmat en enorm skillnad. Skolmåltiden blir en del av familjens sköra försörjning – en mun mindre att mätta är ett starkt incitament för föräldrarna att skicka barnen till skolan.

Så även i Etiopien, där var tredje person lever under fattigdomsgränsen och livsmedelsosäkerheten är extremt hög. Två utav fem barn väger för lite och är hämmade i tillväxten på grund av näringsfattig diet. Därför stödjer Svenska FN-förbundets projekt Skolmat, FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Etiopien genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Insatserna är oerhört viktiga och tack vare skolmatsprogrammet får nu 700 000 barn i Etiopien en gratis skolmåltid, varje dag.

Ett av alla dessa barn är sjuåriga Sekina Hassen. Hon lever med två yngre systrar och sina föräldrar i Butajira. Trots att hennes pappa arbetar heltid som polis har familjen svårt att klara försörjningen. Någon frukost har de tyvärr inte råd med, så majsgröten serverad på Udassa Repi-skolan klockan 10.30 är Sekinas första mål mat för dagen. ”Gröten är väldigt god”, säger hon med ett leende.

Den stärkande gröten är inte bara god och lokalt producerad, den ger även drömmar. ”Jag drömmer om att bli läkare eller lärare”, berättar Sekina.

Utbildning är ett av de absolut viktigaste verktygen för att skapa utveckling och lyfta samhällen ur fattigdom. Skolmaten främjar även jämställdhet, då flickor ofta blir bortprioriterade till förmån för pojkar när familjer inte ha råd att utbilda alla sina barn. Men när flickor får utbildning startar goda cirklar. De får livsavgörande kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, lär sig familjeplanera och får barn senare i livet. Desto längre en flicka går i skolan desto mindre risk löper hon att bli smittad av hiv och bli bortgift i ung ålder.

I Etiopien är den systematiska diskrimineringen av flickor och kvinnor utbredd, där två särskilt allvarliga kränkningar är kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Gratis skolmat tillåter Sekina att drömma, men är också avgörande för att hon, och hennes systrar, ska få ett tryggare liv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer