25 september, 2014 / Nyheter

Sekinas första mål för dagen

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

På tom mage är det svårt att koncentrera sig. Den utmaningen känner 66 miljoner barn som går hungriga till skolan till allt för väl. Än värre, 58 miljoner barn i grundskoleålder tar sig inte till skolbänken alls.

Att jobba med jordbruk eller på andra sätt bidra till hushållskassan är deras lott. Fattigdomens inlåsning gör skolgång till en lyx som familjen inte har råd att överväga. Mot den bakgrunden gör något så enkelt som gratis skolmat en enorm skillnad. Skolmåltiden blir en del av familjens sköra försörjning – en mun mindre att mätta är ett starkt incitament för föräldrarna att skicka barnen till skolan.

Så även i Etiopien, där var tredje person lever under fattigdomsgränsen och livsmedelsosäkerheten är extremt hög. Två utav fem barn väger för lite och är hämmade i tillväxten på grund av näringsfattig diet. Därför stödjer Svenska FN-förbundets projekt Skolmat, FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Etiopien genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Insatserna är oerhört viktiga och tack vare skolmatsprogrammet får nu 700 000 barn i Etiopien en gratis skolmåltid, varje dag.

Ett av alla dessa barn är sjuåriga Sekina Hassen. Hon lever med två yngre systrar och sina föräldrar i Butajira. Trots att hennes pappa arbetar heltid som polis har familjen svårt att klara försörjningen. Någon frukost har de tyvärr inte råd med, så majsgröten serverad på Udassa Repi-skolan klockan 10.30 är Sekinas första mål mat för dagen. ”Gröten är väldigt god”, säger hon med ett leende.

Den stärkande gröten är inte bara god och lokalt producerad, den ger även drömmar. ”Jag drömmer om att bli läkare eller lärare”, berättar Sekina.

Utbildning är ett av de absolut viktigaste verktygen för att skapa utveckling och lyfta samhällen ur fattigdom. Skolmaten främjar även jämställdhet, då flickor ofta blir bortprioriterade till förmån för pojkar när familjer inte ha råd att utbilda alla sina barn. Men när flickor får utbildning startar goda cirklar. De får livsavgörande kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, lär sig familjeplanera och får barn senare i livet. Desto längre en flicka går i skolan desto mindre risk löper hon att bli smittad av hiv och bli bortgift i ung ålder.

I Etiopien är den systematiska diskrimineringen av flickor och kvinnor utbredd, där två särskilt allvarliga kränkningar är kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Gratis skolmat tillåter Sekina att drömma, men är också avgörande för att hon, och hennes systrar, ska få ett tryggare liv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer