fbpx
25 september, 2014 / Nyheter

Sekinas första mål för dagen

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

På tom mage är det svårt att koncentrera sig. Den utmaningen känner 66 miljoner barn som går hungriga till skolan till allt för väl. Än värre, 58 miljoner barn i grundskoleålder tar sig inte till skolbänken alls.

Att jobba med jordbruk eller på andra sätt bidra till hushållskassan är deras lott. Fattigdomens inlåsning gör skolgång till en lyx som familjen inte har råd att överväga. Mot den bakgrunden gör något så enkelt som gratis skolmat en enorm skillnad. Skolmåltiden blir en del av familjens sköra försörjning – en mun mindre att mätta är ett starkt incitament för föräldrarna att skicka barnen till skolan.

Så även i Etiopien, där var tredje person lever under fattigdomsgränsen och livsmedelsosäkerheten är extremt hög. Två utav fem barn väger för lite och är hämmade i tillväxten på grund av näringsfattig diet. Därför stödjer Svenska FN-förbundets projekt Skolmat, FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Etiopien genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Insatserna är oerhört viktiga och tack vare skolmatsprogrammet får nu 700 000 barn i Etiopien en gratis skolmåltid, varje dag.

Ett av alla dessa barn är sjuåriga Sekina Hassen. Hon lever med två yngre systrar och sina föräldrar i Butajira. Trots att hennes pappa arbetar heltid som polis har familjen svårt att klara försörjningen. Någon frukost har de tyvärr inte råd med, så majsgröten serverad på Udassa Repi-skolan klockan 10.30 är Sekinas första mål mat för dagen. ”Gröten är väldigt god”, säger hon med ett leende.

Den stärkande gröten är inte bara god och lokalt producerad, den ger även drömmar. ”Jag drömmer om att bli läkare eller lärare”, berättar Sekina.

Utbildning är ett av de absolut viktigaste verktygen för att skapa utveckling och lyfta samhällen ur fattigdom. Skolmaten främjar även jämställdhet, då flickor ofta blir bortprioriterade till förmån för pojkar när familjer inte ha råd att utbilda alla sina barn. Men när flickor får utbildning startar goda cirklar. De får livsavgörande kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, lär sig familjeplanera och får barn senare i livet. Desto längre en flicka går i skolan desto mindre risk löper hon att bli smittad av hiv och bli bortgift i ung ålder.

I Etiopien är den systematiska diskrimineringen av flickor och kvinnor utbredd, där två särskilt allvarliga kränkningar är kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Gratis skolmat tillåter Sekina att drömma, men är också avgörande för att hon, och hennes systrar, ska få ett tryggare liv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer