I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

På tom mage är det svårt att koncentrera sig. Den utmaningen känner 66 miljoner barn som går hungriga till skolan till allt för väl. Än värre, 58 miljoner barn i grundskoleålder tar sig inte till skolbänken alls.

Att jobba med jordbruk eller på andra sätt bidra till hushållskassan är deras lott. Fattigdomens inlåsning gör skolgång till en lyx som familjen inte har råd att överväga. Mot den bakgrunden gör något så enkelt som gratis skolmat en enorm skillnad. Skolmåltiden blir en del av familjens sköra försörjning – en mun mindre att mätta är ett starkt incitament för föräldrarna att skicka barnen till skolan.

Så även i Etiopien, där var tredje person lever under fattigdomsgränsen och livsmedelsosäkerheten är extremt hög. Två utav fem barn väger för lite och är hämmade i tillväxten på grund av näringsfattig diet. Därför stödjer Svenska FN-förbundets projekt Skolmat, FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Etiopien genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Insatserna är oerhört viktiga och tack vare skolmatsprogrammet får nu 700 000 barn i Etiopien en gratis skolmåltid, varje dag.

Ett av alla dessa barn är sjuåriga Sekina Hassen. Hon lever med två yngre systrar och sina föräldrar i Butajira. Trots att hennes pappa arbetar heltid som polis har familjen svårt att klara försörjningen. Någon frukost har de tyvärr inte råd med, så majsgröten serverad på Udassa Repi-skolan klockan 10.30 är Sekinas första mål mat för dagen. ”Gröten är väldigt god”, säger hon med ett leende.

Den stärkande gröten är inte bara god och lokalt producerad, den ger även drömmar. ”Jag drömmer om att bli läkare eller lärare”, berättar Sekina.

Utbildning är ett av de absolut viktigaste verktygen för att skapa utveckling och lyfta samhällen ur fattigdom. Skolmaten främjar även jämställdhet, då flickor ofta blir bortprioriterade till förmån för pojkar när familjer inte ha råd att utbilda alla sina barn. Men när flickor får utbildning startar goda cirklar. De får livsavgörande kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, lär sig familjeplanera och får barn senare i livet. Desto längre en flicka går i skolan desto mindre risk löper hon att bli smittad av hiv och bli bortgift i ung ålder.

I Etiopien är den systematiska diskrimineringen av flickor och kvinnor utbredd, där två särskilt allvarliga kränkningar är kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Gratis skolmat tillåter Sekina att drömma, men är också avgörande för att hon, och hennes systrar, ska få ett tryggare liv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer