fbpx
Ungdomar i Guria, Georgien, deltar i föreläsning. Foto: FN-förbundet i Georgien.
29 april, 2022 / Nyheter

Så slår biståndsnedskärningarna

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Regeringens besked i vårändringspropositionen att biståndet skärs ned med närmare 10 miljarder kronor för att finansiera mottagandet av flyktingar från Ukraina har väckt ilska och oro. Världens fattiga ska inte behöva betala för Putins krig, menar kritikerna som bland annat pekar på att etablerade samarbeten mellan svenska organisationer och organisationer i omvärlden kan komma att stoppas. Det påverkar i sin tur Sveriges anseende som långsiktig och pålitlig samarbetspartner. Framför allt slår det mot förutsättningarna för människor i låg- och medelinkomstländer att förbättra sin levnadssituation.

Till de många biståndsprojekt som riskerar att påverkas hör FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder. På en rad områden arbetar världens FN-förbund med stöd från Sverige för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, klimatet och ungas villkor. Resultaten är goda och leder till långsiktiga förändringar..

FN-förbundet i Armenien engagerar och stärker unga i arbetet mot ojämlikhet, arbetslöshet och ungdomars brist på inflytande. Ungdomarna i FN-förbundet har påverkat det lokala beslutsfattandet i Armenien genom sin vilja och entusiasm för samhällsförändring. FN-förbundet i Georgien stärker engagemanget i civilsamhället med särskilt fokus på unga och utmaningar som ojämlikhet samt spridning av desinformation och anti-västerländsk propaganda. Dessutom bidrar förbundet till att fattiga ungdomar på landsbygden får tillgång till utbildning. I Tanzania stärker FN-förbundet civilsamhällets och beslutsfattares engagemang för Agenda 2030 och de globala målen, bland annat genom samarbete med parlamentariker och regionala beslutsfattare. På jämställdhetsområdet har FN-förbundet i Tanzania bidragit till att grundskole- och gymnasielever som avbryter sin utbildning till följd av graviditet nu åter ges möjlighet att fortsätta sina studier.

Svenska biståndsorganisationer har varnat för att sänkta nivåer och ambitioner för det internationella utvecklingssamarbetet riskerar att permanentas i en tid då behoven efter pandemin och kriget i Ukraina är större än någonsin. I värsta fall kan slopade biståndsinsatser leda till ännu fler flyktingkatastrofer.

Migrationsverket la nyligen fram en reviderad prognos som talar om betydligt färre flyktingar från Ukraina än vad som tidigare förutspåtts. Det gör att omkring 4 miljarder kronor av det aviserade utgiftstaket skulle kunna frigöras och att biståndet därmed kan fortsätta att främja utveckling i omvärlden.

Sveriges avtal och samarbeten med en rad FN-organisationer påverkas än så länge inte av nedskärningarna eftersom medlen till dessa har utbetalats för 2022. Också det humanitära biståndet – i vardagligt tal katastrofbiståndet – undantas liksom det mesta av biståndet till Afrika. Sida har fått regeringens uppdrag att utreda konsekvenser av neddragningarna.

Läs mer om Svenska FN-förbundets internationella program.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer