fbpx
Magawa med sin minimedalj och tränaren Malen. Foto: Apopo
27 juli, 2021 / Nyheter

Råttor räddar liv i kampen mot minor

I 60 av världens länder ligger minor kvar i marken som dolda hot. Med hjälp av fyrfota tränade hjältar räddas många liv varje år. Nu har en av de riktiga veteranerna, jättepåsråttan Magawa, gått i välförtjänt pension och fått medalj för trogen tjänst.  

En arbetsam råtta uppmärksammades nyligen i medier över hela världen. Det var den gambiska jättepåsråttan Magawa som plötsligt fick stålkastarna riktade mot sig när det var dags för honom att gå i pension. För Magawa är inte vilken jättepåsråtta som helst utan en erfaren minröjare. Den sju år gamla minråttan har sniffat efter minor i fem år och har hunnit röja över 252 000 kvadratmeter land i Kambodja, enligt Dagens Nyheter.

– Magawas insats har varit ojämförbar och jag har varit så stolt över att jobba med honom. Han har hjälpt till att rädda så många liv men nu behöver han sakta ner på tempot och det får vi respektera, säger Magawas handledare Malen till organisationen Apopo.

Många drabbade är barn

Kambodja är ett av världens mest drabbade länder men det finns minor kvar i marken i runt 60 länder över hela världen och det drabbar civilbefolkningen hårt.

– Vi uppskattar att 5-8000 människor årligen avlider eller skadas svårt av minor. Många lemlästas också och mister kroppsdelar. 80 procent av alla som dör eller skadas är civila och nästan hälften är barn, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en intervju med P4 Extra tidigare i sommar.

Minröjning är därför livsviktigt för att människor ska kunna återvända hem efter en konflikt. Med minor kvar i marken kan människor inte bruka sin jord, gå och hämta vatten eller ta sig till skolan eller jobbet.

Minråttor är snabba och effektiva

Att råttor tränas att röja minor är inte ovanligt. Likt hundar har de välutvecklade luktsinnen som vida överträffar människors. I jämförelse med hundar har dock råttor fördelen att de är mindre och lättare, vilket gör minröjning i vissa områden både säkrare och snabbare.

– Att använda råttor är väldigt effektivt. De väger runt ett kilo så om de går över en mina detonerar den inte. Råttorna är lätta, smidiga och dessutom snabba. De kan röja en yta lika stor som en tennisplan på 20 minuter. För en människa skulle det ta mellan en och fyra dagar, säger Annelie Börjesson.

Utmaningar och framgångar för UNMAS

Magawa arbetar för organisationen Apopo. Även FN har en minröjningsserice – UNMAS, som är aktiv i 19 av världens drabbade länder, främst i Afrika men även Asien och Sydamerika. I de områden UNMAS arbetar lämpar det sig främst att arbeta med mänskliga minröjare, tränade minhundar och tekniska lösningar så som fordon. Det är ett oerhört viktigt arbete eftersom runt 110 miljoner minor fortfarande bedöms vara kvar i marken runt om i världen. Under 2020 röjde UNMAS 60 kvadratkilometer mark och förstörde över 70 000 landminor och andra explosiva lämningar. Så även om intensiva insatser pågår är det även som mycket arbete kvarstår. Dock finns det ljusglimtar. I exempelvis Demokratiska republiken Kongo, som är ett av de länder där Svenska FN-förbundet samarbetar med det nationella FN-förbundet, har UNMAS arbete under 2020 resulterat i att landet snart är helt minfritt.

Svenska FN-förbundet stödjer UNMAS arbete för en minfri värld genom projekt Minor.

Stöd projekt Minor

Ge en gåva för en minfri värld.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer