fbpx
19 september, 2018 / Nyheter

Positiva signaler från Koreahalvön

Toppmötet mellan Nord- och Sydkorea ger hopp om kärnvapennedrustning men omvärlden måste ges tillträde till Nordkorea för att säkerställa att ambitionerna förverkligas.

Nordkorea är berett att stänga sina testanläggningar för kärnvapenmissiler i närvaro av internationell expertis. Den koreanska halvön ska bli kärnvapenfri. Dessutom ska Nord- och Sydkorea samverka i en rad civila frågor som två tåglinjer mellan länderna och gemensam ansökan om sommar-OS 2032. Det är slutsatserna efter ett möte mellan de båda ländernas ledare Kim Jong-un och Moon Jae-In som refereras i medier på onsdagsmorgonen.

– Situationen på Koreahalvön har under det senaste året utgjort ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. De nya utfästelserna väcker tillsammans med ökande tillit mellan Nordkorea, Sydkorea och USA hopp om att nya, konkreta steg kan tas mot kärnvapennedrustning. Rätt förvaltat kan mötet leda till ett närmande mellan de koreanska folken. En förutsättning för att komma vidare är internationella experter och FN släpps in i Nordkorea, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Överenskommelsen kommer efter en rad diplomatiska ansträngningar. Den 20 april slog Nordkorea fast att man omedelbart ska stoppa kärnvapentester och tester gällande vissa långdistansmissiler. Den 24 maj rapporterade landet att kärnvapenanläggningen Punggye-ri har avvecklats. Vidare har man, enligt egen uppgift, avvecklat även annan missil- och satellitrelaterad teknik. Internationella experter har dock inte kunnat bekräfta att så har skett.

Trots detta finns det fortfarande tecken på att Nordkorea fortsätter att behålla och utveckla kärnvapen och långdistansmissiler, enligt Internationella atomenergiorganet. Satellitbilder indikerar att produktion av plutonium och uranberikning fortfarande pågår. IAEA har inte heller fått tillträde till Nordkorea.

FN:s undergeneralsekreterare Rosemary DiCarlo informerade den 17 september 2018 säkerhetsrådet om icke-spridning av kärnvapen och situationen i Nordkorea. ”Vi uppmuntrar alla medlemsstater att stödja parterna i deras diplomatiska insatser och att säkerställa ett fullständigt genomförande av relevanta säkerhetsrådsresolutioner”, sa DiCarlo.

 

 

Bli medlem

Engagera dig för en bättre värld!

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer