fbpx
FN:s generalsekreterare António Guterres talar om Agenda 2030. Foto: UN Photo/Mark Garten
22 maj, 2019 / Nyheter

Oroande FN-rapport om Agenda 2030

En ny FN-rapport visar att världens länder inte har kommit tillräckligt långt i arbetet med de globala målen. Flera av målen riskerar nu att inte nås.

Mycket positivt har skett sedan de globala målen för hållbar utveckling antogs av FN:s generalförsamling 2015. Den extrema fattigdomen och barnadödligheten har minskat. Den globala produktiviteten har ökat och arbetslösheten har pressats tillbaka till de nivåer som rådde före finanskrisen. Andelen storstadsbor som bor i slummen har minskat.

Trots det finns flera oroande signaler som visar att förbättringar inte sker tillräckligt snabbt eller i tillräckligt stor omfattning. FN:s generalsekreterare António Guterres varnar i en rapport inför sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 för att flera av de globala målen inte kommer att nås.

Rapporten visar att hungern ökar för tredje året i rad. Den extrema fattigdomen väntas uppgå till 6 procent år 2030. Växthusgasutsläppen tilltar och den biologiska mångfalden minskar. FN larmade nyligen om att en miljon arter riskerar att utrotas.

Barn och unga, hiv-smittade och personer med funktionhinder hör till förlorarna. Världens kvinnor befinner sig fortfarande i en utsatt position med hög arbetslöshet, löneskillnader och utsatthet. ”Det finns helt enkelt inget sätt att nå de 17 målen för hållbar utveckling utan att åstadkomma jämställdhet”, framhåller Guterres i rapporten.

– Rapporten är en nödvändig påminnelse om att världens ledare måste öka sina ansträngningar för att de globala målen ska nås. För bara fyra år sedan fanns målmedvetenhet och optimism kring Agenda 2030. Nu, med bara knappt tolv år kvar till 2030, måste länderna förnya sina löften och öka sina ansträngningar rejält, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-rapporten pekar också på att det minskade stödet för det multilaterala samarbetet hotar arbetet för att nå de globala målen. Konflikter och migration ökar belastningen på utvecklingsländerna som huserar 85 procent av världens 68,5 miljoner flyktingar. Den förväntade ekonomiska nedgången väntas drabba fattiga länder särskilt hårt samtidigt som flera länder slår in på en protektionistisk väg.

– Diplomati, förhandlingar och globalt samarbete i FN är en absolut nödvändighet för att vi ska nå de ambitiösa målen i Agenda 2030. Fattigdom, bristande jämlikhet och klimatförändringarna kan bara hanteras gemensamt. Det är bra att generalsekreteraren påminner FN-medlemmarna om deras åtaganden i agendan, säger Annelie Börjesson.

FN:s generalsekreterare presenterar varje år en rapport om arbetet med de globala målen. FN-rapporten “Progress towards the Sustainable Development Goals” är en specialutgåva inför staternas rapporter som inkommer under sommaren.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer