fbpx
FN:s generalsekreterare António Guterres talar om Agenda 2030. Foto: UN Photo/Mark Garten
22 maj, 2019 / Nyheter

Oroande FN-rapport om Agenda 2030

En ny FN-rapport visar att världens länder inte har kommit tillräckligt långt i arbetet med de globala målen. Flera av målen riskerar nu att inte nås.

Mycket positivt har skett sedan de globala målen för hållbar utveckling antogs av FN:s generalförsamling 2015. Den extrema fattigdomen och barnadödligheten har minskat. Den globala produktiviteten har ökat och arbetslösheten har pressats tillbaka till de nivåer som rådde före finanskrisen. Andelen storstadsbor som bor i slummen har minskat.

Trots det finns flera oroande signaler som visar att förbättringar inte sker tillräckligt snabbt eller i tillräckligt stor omfattning. FN:s generalsekreterare António Guterres varnar i en rapport inför sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 för att flera av de globala målen inte kommer att nås.

Rapporten visar att hungern ökar för tredje året i rad. Den extrema fattigdomen väntas uppgå till 6 procent år 2030. Växthusgasutsläppen tilltar och den biologiska mångfalden minskar. FN larmade nyligen om att en miljon arter riskerar att utrotas.

Barn och unga, hiv-smittade och personer med funktionhinder hör till förlorarna. Världens kvinnor befinner sig fortfarande i en utsatt position med hög arbetslöshet, löneskillnader och utsatthet. ”Det finns helt enkelt inget sätt att nå de 17 målen för hållbar utveckling utan att åstadkomma jämställdhet”, framhåller Guterres i rapporten.

– Rapporten är en nödvändig påminnelse om att världens ledare måste öka sina ansträngningar för att de globala målen ska nås. För bara fyra år sedan fanns målmedvetenhet och optimism kring Agenda 2030. Nu, med bara knappt tolv år kvar till 2030, måste länderna förnya sina löften och öka sina ansträngningar rejält, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-rapporten pekar också på att det minskade stödet för det multilaterala samarbetet hotar arbetet för att nå de globala målen. Konflikter och migration ökar belastningen på utvecklingsländerna som huserar 85 procent av världens 68,5 miljoner flyktingar. Den förväntade ekonomiska nedgången väntas drabba fattiga länder särskilt hårt samtidigt som flera länder slår in på en protektionistisk väg.

– Diplomati, förhandlingar och globalt samarbete i FN är en absolut nödvändighet för att vi ska nå de ambitiösa målen i Agenda 2030. Fattigdom, bristande jämlikhet och klimatförändringarna kan bara hanteras gemensamt. Det är bra att generalsekreteraren påminner FN-medlemmarna om deras åtaganden i agendan, säger Annelie Börjesson.

FN:s generalsekreterare presenterar varje år en rapport om arbetet med de globala målen. FN-rapporten “Progress towards the Sustainable Development Goals” är en specialutgåva inför staternas rapporter som inkommer under sommaren.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer