fbpx
Svenska FN-förbundets internationella programansvariga Mikaela Engwall och ordförande för Albaniens FN-förbund, Kristi Çina. Foto: Svenska FN-förbundet.
24 maj, 2023 / Nyheter

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.  

Varför har ni valt att inleda samarbete med Albaniens FN-förbund? 

Albanien är ett spännande land som utvecklats mycket de senaste åren med minskad arbetslöshet, reformer för EU-medlemskap och ett stärkt rättsväsende. Samtidigt kvarstår utmaningar när det kommer till mänskliga rättigheter och jämställdhet. Vi ser även att Albanien som land är en viktig aktör för en fredlig utveckling på västra Balkan, bland annat genom sitt engagemang för dialog och konfliktlösning i FN. Här har även civilsamhället en viktig roll att spela.  

FN-förbundet i Albanien är en driven civilsamhällesorganisation som likt Svenska FN-förbundet arbetar för en bättre värld utifrån FN:s tre pelare hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter och demokrati och fred och säkerhet. Sedan förbundet startade 2016 har det gjort en imponerande resa. Förbundet är nu en viktig aktör i civilsamhället i Albanien med ett stort nätverk och samarbete med FN:s landkontor om implementeringen av de globala målen i landet.   

Hur har förberedelserna för samarbetet sett ut? 

Sedan den första kontakten i början av 2022 har en förstudie genomförts. En del av denna var ett besök i Tirana av en delegation från Svenska FN-förbundet bestående av ordförande, internationella programavdelningen och skolenheten. Syftet med resan var att utforska möjligheterna för samarbete samt att stötta svenska ungdomar som deltog i ett FN-rollspel i Tirana.  

Vi ställer höga krav på de FN-förbund som vi samarbetar med och har tydliga kriterier som beslutats av vår styrelse. Efter förstudien kunde vi konstatera att Albaniens FN-förbund möter kraven väl och har ett tydligt fokus på effektivitet och resultat. Organisationen präglas även av interndemokrati, ansvarsutkrävande och transparens. 

Vad betyder samarbetet för Svenska FN-förbundet?

Samtidigt som vi delar värderingar och vision om framtiden har vi även mycket att lära av varandra, vilket är en viktig förutsättning för ett framgångsrikt och jämlikt partnerskap. FN-förbundet i Albanien är väldigt duktigt på att inkludera unga i sin verksamhet och skapa långsiktigt engagemang. De är också modiga och inte främmande för att testa nya metoder och arbetssätt, bland annat för att främja ungas roll i att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Målet med samarbetet 2023 är just att främja ungas kunskap och engagemang i freds- och säkerhetsfrågor. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer