fbpx
Foto: UN Photo/Loey Felipe.
7 september, 2023 / Nyheter

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa!

Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e session i dagarna startar i FN-högkvarteret i New York. I samband med öppnandet får generalförsamlingen en ny ordförande i form av Dennis Francis från Trinidad och Tobago som övertar klubban från företrädaren Csaba Kőrösi, Ungern. ”Vår överlevnad hänger på vårt samarbete”, var Kőrösis avslutande ord till den 77:e sessionen.

Generalförsamlingens öppnande är något av en rivstart för FN-arbetet. I samband med generalförsamlingens öppnande hålls en rad toppmöten. I år handlar flera möten om hållbarhet och hur medlemsländerna ska hantera de globala utmaningar som förstärks av pandemi, konflikter och klimatet. Bland höstens möten märks följande:

19-23 och 26 september: Allmänna debatten

Under den allmänna debatten, som sträcker sig över flera dagar, får världens stats- och regeringschefer tillfälle att ge sin syn på läget i världen och det internationella samarbetet. Den allmänna debatten direktsänds på UN Web TV.

18-19 september: FN:s toppmöte om de globala målen

När världens enda globala framtidsplan Agenda 2030 har kommit halvvägs samlas världens länder i FN för att utvärdera hur det går för de globala målen.

20 september: Högnivådialog om utvecklingsfinansiering

Höstens högnivåmöte är det andra i ordningen sedan FN:s handlingsplan för utvecklingsfinansiering antogs i Addis Abeba 2015.

20 september: Klimatmöte

Klimattoppmötet ska bidra till snabbare omställning till en mer klimatresistent global ekonomi.

20 september: Högnivåmöte om pandemier

Mötet sänds på UN Web TV. Inför mötet har ett utkast till politiskt uttalande presenterats.

21 september: Förberedelsemöte inför FN:s framtidsmöte Summit of the future 2024

FN:s framtidskonferens skulle ha hållits i höst men har skjutits upp ett år dels på grund av frågornas komplexitet, dels på grund av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Nu hålls ett förberedande möte.

21 september: Högnivåmöte om hälsa för alla

Hur ska världens länder nå det ambitiösa målet om god hälsa åt alla? Uppföljningsmötet ska utvärdera framsteg och motgångar med utgångspunkt i resolution A/RES/74/2 från 2019.

22 september: Högnivåmöte om kampen mot tuberkulos

WHO krokar arm med andra aktörer i arbetet mot TBC. I höst hålls det andra högnivåmötet med målet att besegra sjukdomen en gång för alla.

26 september: Internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen

FN:s generalförsamling beslutade förra året att hålla en uppföljningskonferens om kärnvapennedrustning. I inbjudan till mötet, som hålls på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen, uppmanas länderna att delta på högsta möjliga nivå.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer