fbpx
Foto: UN Photo/Loey Felipe.
7 september, 2023 / Nyheter

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa!

Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e session i dagarna startar i FN-högkvarteret i New York. I samband med öppnandet får generalförsamlingen en ny ordförande i form av Dennis Francis från Trinidad och Tobago som övertar klubban från företrädaren Csaba Kőrösi, Ungern. ”Vår överlevnad hänger på vårt samarbete”, var Kőrösis avslutande ord till den 77:e sessionen.

Generalförsamlingens öppnande är något av en rivstart för FN-arbetet. I samband med generalförsamlingens öppnande hålls en rad toppmöten. I år handlar flera möten om hållbarhet och hur medlemsländerna ska hantera de globala utmaningar som förstärks av pandemi, konflikter och klimatet. Bland höstens möten märks följande:

19-23 och 26 september: Allmänna debatten

Under den allmänna debatten, som sträcker sig över flera dagar, får världens stats- och regeringschefer tillfälle att ge sin syn på läget i världen och det internationella samarbetet. Den allmänna debatten direktsänds på UN Web TV.

18-19 september: FN:s toppmöte om de globala målen

När världens enda globala framtidsplan Agenda 2030 har kommit halvvägs samlas världens länder i FN för att utvärdera hur det går för de globala målen.

20 september: Högnivådialog om utvecklingsfinansiering

Höstens högnivåmöte är det andra i ordningen sedan FN:s handlingsplan för utvecklingsfinansiering antogs i Addis Abeba 2015.

20 september: Klimatmöte

Klimattoppmötet ska bidra till snabbare omställning till en mer klimatresistent global ekonomi.

20 september: Högnivåmöte om pandemier

Mötet sänds på UN Web TV. Inför mötet har ett utkast till politiskt uttalande presenterats.

21 september: Förberedelsemöte inför FN:s framtidsmöte Summit of the future 2024

FN:s framtidskonferens skulle ha hållits i höst men har skjutits upp ett år dels på grund av frågornas komplexitet, dels på grund av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Nu hålls ett förberedande möte.

21 september: Högnivåmöte om hälsa för alla

Hur ska världens länder nå det ambitiösa målet om god hälsa åt alla? Uppföljningsmötet ska utvärdera framsteg och motgångar med utgångspunkt i resolution A/RES/74/2 från 2019.

22 september: Högnivåmöte om kampen mot tuberkulos

WHO krokar arm med andra aktörer i arbetet mot TBC. I höst hålls det andra högnivåmötet med målet att besegra sjukdomen en gång för alla.

26 september: Internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen

FN:s generalförsamling beslutade förra året att hålla en uppföljningskonferens om kärnvapennedrustning. I inbjudan till mötet, som hålls på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen, uppmanas länderna att delta på högsta möjliga nivå.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer