fbpx
Till följd av coronapandemin varnar nu FN:s befolkningsfond för att bland annat barnäktenskap och könsstympning kan öka.
5 maj, 2020 / Nyheter

Nya utmaningar för FN:s humanitära arbete

Miljontals flickor riskerar könsstympning, barngifte och tidiga graviditeter till följd av coronapandemin, varnar FN:s befolkningsfond. Världslivsmedelsprogrammet, som tidigare har larmat om ökad hunger, tvingas nu omorganisera sitt skolmatsprogram. Coronapandemin utgör ett allt större hot mot människor som är beroende av FN:s hjälp – och understryker behovet av humanitärt bistånd.

Nyligen varnade FN:s livsmedelsprogram, WFP, för att den akuta hungern i världen kan komma att fördubblas till följd av coronapandemin. Sedan dess har varningssignalerna från FN, som genom sitt humanitära arbete bistår miljoner människor över hela världen, kommit allt tätare.

FN:s befolkningsfond UNFPA, som samarbetar med Svenska FN-förbundet i förbundets projekt Flicka, säger i en ny analys att coronapandemin kan leda till att ytterligare två miljoner flickor könsstympas under det kommande årtiondet. När program för att stoppa könsstympning och barnäktenskap försenas kan 13 miljoner barn komma att giftas bort. UNFPA talar också om sju miljoner oönskade graviditeter som resultat av att flickor och kvinnor hålls kvar i hemmet.

FN-förbundets projekt Flicka har bidragit till att 10 000 flickor i Afar-distriktet norra Etiopien har undgått barnäktenskap och könsstympning. Just nu stöttar UNFPA lokala myndigheter i Afar i arbetet för att bekämpa coronaviruset med siktet inställt på att information når flickor.

Gratis skolmat har under flera decennier varit ett viktigt socialt skyddsnät för miljontals barn och deras familjer världen över. Just nu står 12 miljoner barn världen över utan skolmat från WFP. I Etiopien ställer WFP under coronaepidemin om från skolmat till kontantstöd. Familjer vars barn vanligtvis får gratis skolmat får nu 10 dollar i månaden tills skolorna öppnar igen. Det är möjligt tack vare att Etiopien har ett väl utbyggt system för mobila banköverföringar. Att familjer kan köpa mat lokalt minskar risken för smittspridning.

Också FN:s minröjningsorganisation Unmas anpassar nu sitt arbete till den nya situationen. I Somalia och Sudan har utbildningar i riskhantering inletts. Vidare får nationella myndigheter stöd i arbetet med att minska spridningen av covid-19.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson ser med oro på rapporterna från FN-organisationerna.

– Informationen från våra samarbetsparter visar att världens mest utsatta drabbas hårdast av coronapandemin. Samtidigt håller flera länder inne sina betalningar till FN och dess hjälporganisationer. Nu krävs ett förnyat åtagande från världens regeringar om icke öronmärkt humanitärt bistånd som FN-organisationerna kan använda där det behövs som mest, säger Annelie Börjesson.

Även privata givare kan göra en insats i den svåra situation som har uppstått under coronapandemin.

– Privatpersoner, organisationer och företag kan, trots de besvärliga ekonomiska tiderna, göra viktiga insatser för de allra mest utsatta. Varje bidrag är viktigt för att upprätthålla det humanitära hjälparbetet genom FN:s organisationer, understryker Annelie Börjesson.

FN-förbundets arbetar med flera projekt för att förbättra situationen i omvärlden och bidra till viktiga FN-insatser för de mest utsatta. Läs mer om arbetet och hur du kan ge en gåva!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer