11 juni, 2015 / Nyheter

Ny idéskrift kräver mer effektivt FN

Ett mer öppet, transparent och effektivt FN är ett av kraven i en ny idéskrift från Svenska FN-förbundet med sammanlagt tio förslag på hur Sverige kan stärka FN.

Fler svenska FN-soldater, försvar för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och en öppen process när ny FN-chef utses – det är några av förslagen i idéskriften ”Så kan Sverige stärka FN” från Svenska FN-förbundet. Med skriften, som innehåller tio förslag för ett bättre och starkare Förenta Nationerna, vill förbundet ge ett bidrag till svensk FN-debatt. Lanseringen sammanfaller med Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

– Ett starkt FN krävs för att klara vår tids globala utmaningar i form av konflikter, humanitära katastrofer och rekordstort antal flyktingar. För att förbli relevant måste FN få politiskt, ekonomiskt och ibland militärt stöd från medlemsstaterna. FN måste samtidigt bli en mer öppen, transparent och effektiv organisation, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Andra förslag i skriften handlar om FN-principen skyldighet att skydda, ett effektivt FN-bistånd och mer resurser till FN:S MR-arbete. Förbundet pekar också på att Sverige har egna FN-läxor att göra.

– Sverige har ett gott anseende för att man försvarar och stärker de mänskliga rättigheterna i det internationella samarbetet. Genom att inrätta en egen nationell oberoende MR-institution skulle regeringen mer effektivt kunna arbeta mot diskriminering och öka mångfalden i det svenska samhället, säger Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer