fbpx
Koll & kommentar
11 juni, 2015 / Nyheter

Ny idéskrift kräver mer effektivt FN

Ett mer öppet, transparent och effektivt FN är ett av kraven i en ny idéskrift från Svenska FN-förbundet med sammanlagt tio förslag på hur Sverige kan stärka FN.

Fler svenska FN-soldater, försvar för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och en öppen process när ny FN-chef utses – det är några av förslagen i idéskriften ”Så kan Sverige stärka FN” från Svenska FN-förbundet. Med skriften, som innehåller tio förslag för ett bättre och starkare Förenta Nationerna, vill förbundet ge ett bidrag till svensk FN-debatt. Lanseringen sammanfaller med Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

– Ett starkt FN krävs för att klara vår tids globala utmaningar i form av konflikter, humanitära katastrofer och rekordstort antal flyktingar. För att förbli relevant måste FN få politiskt, ekonomiskt och ibland militärt stöd från medlemsstaterna. FN måste samtidigt bli en mer öppen, transparent och effektiv organisation, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Andra förslag i skriften handlar om FN-principen skyldighet att skydda, ett effektivt FN-bistånd och mer resurser till FN:S MR-arbete. Förbundet pekar också på att Sverige har egna FN-läxor att göra.

– Sverige har ett gott anseende för att man försvarar och stärker de mänskliga rättigheterna i det internationella samarbetet. Genom att inrätta en egen nationell oberoende MR-institution skulle regeringen mer effektivt kunna arbeta mot diskriminering och öka mångfalden i det svenska samhället, säger Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer