fbpx
12 januari, 2017 / Nyheter

Nolltolerans mot övergrepp

Mer måste göras för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp i fält, säger Svenska FN-förbundet efter att franska domare valt att inte väcka åtal mot fredsfrämjande soldater i Centralafrikanska republiken.

Tre franska domare beslutade i förra veckan att inte väcka åtal mot sex soldater som misstänkts ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Enligt uppgifter som överlämnades av FN-tjänstemannen Anders Kompass till Frankrikes regering ska minderåriga i ett flyktingläger ha utsatts för övergrepp i utbyte mot mat och pengar.

– Frankrike har försäkrat omvärlden att man ska agera för att sanningen ska komma fram. Beslutet att inte väcka åtal mot de sex misstänkta förbrytarna väcker en rad frågor. FN:s medlemsländer, inklusive Frankrike, måste göra sitt yttersta för att upprätthålla nolltoleransen mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Frankrike påbörjade den så kallade Sangaris-operationen i december 2013 för att stödja den centralafrikanska regeringen i kampen mot muslimska rebeller. Efter rapporten från FN har tre olika franska undersökningsgrupper utrett anklagelser om övergrepp i ett flyktingläger mellan december 2013 och juni 2014. Två av dessa utredningar har nu lagts ned utan att åtal väckts.

Svenska FN-förbundet har länge krävt mer kraftfullt agerande mot sexuella övergrepp i fält och ställde sig bakom Anders Kompass när han ställdes i kylan. Förbundet utsåg sedermera Kompass till Årets FN-vän för hans insatser.

– Den oberoende externa utredning som friade Anders Kompass från anklagelser om oegentligheter pekade också på behovet att ställa ansvariga till svars. FN-systemet måste bli bättre på att följa upp problem med övergrepp i fält. Det krävs också att medlemsländerna ger sitt aktiva stöd, både till FN och genom att själva utreda, åtala och döma förbrytare, säger Aleksander Gabelic.

Efter de franska domarnas beslut är det nu upp till åklagaren i Paris att avgöra om ärendena ska drivas vidare. Ytterligare en förundersökning, gällande anklagelser om sexuella övergrepp mot tre flickor, pågår.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer