12 januari, 2017 / Nyheter

Nolltolerans mot övergrepp

Mer måste göras för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp i fält, säger Svenska FN-förbundet efter att franska domare valt att inte väcka åtal mot fredsfrämjande soldater i Centralafrikanska republiken.

Tre franska domare beslutade i förra veckan att inte väcka åtal mot sex soldater som misstänkts ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Enligt uppgifter som överlämnades av FN-tjänstemannen Anders Kompass till Frankrikes regering ska minderåriga i ett flyktingläger ha utsatts för övergrepp i utbyte mot mat och pengar.

– Frankrike har försäkrat omvärlden att man ska agera för att sanningen ska komma fram. Beslutet att inte väcka åtal mot de sex misstänkta förbrytarna väcker en rad frågor. FN:s medlemsländer, inklusive Frankrike, måste göra sitt yttersta för att upprätthålla nolltoleransen mot sexuella kontakter mellan fredsfrämjande personal och civilbefolkning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Frankrike påbörjade den så kallade Sangaris-operationen i december 2013 för att stödja den centralafrikanska regeringen i kampen mot muslimska rebeller. Efter rapporten från FN har tre olika franska undersökningsgrupper utrett anklagelser om övergrepp i ett flyktingläger mellan december 2013 och juni 2014. Två av dessa utredningar har nu lagts ned utan att åtal väckts.

Svenska FN-förbundet har länge krävt mer kraftfullt agerande mot sexuella övergrepp i fält och ställde sig bakom Anders Kompass när han ställdes i kylan. Förbundet utsåg sedermera Kompass till Årets FN-vän för hans insatser.

– Den oberoende externa utredning som friade Anders Kompass från anklagelser om oegentligheter pekade också på behovet att ställa ansvariga till svars. FN-systemet måste bli bättre på att följa upp problem med övergrepp i fält. Det krävs också att medlemsländerna ger sitt aktiva stöd, både till FN och genom att själva utreda, åtala och döma förbrytare, säger Aleksander Gabelic.

Efter de franska domarnas beslut är det nu upp till åklagaren i Paris att avgöra om ärendena ska drivas vidare. Ytterligare en förundersökning, gällande anklagelser om sexuella övergrepp mot tre flickor, pågår.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer