fbpx
UNFPA:s nya rapport, Against My Will, handlar om skadliga traditioner mot kvinnor och flickor. Foto: UNFPA
30 juni, 2020 / Nyheter

Mot min vilja – FN-rapport om skadliga traditioner

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar i omfattning. Med 2020 års befolkningsrapport utmanar FN skadliga traditioner som varje dag drabbar hundratusentals flickor och kvinnor.

Årets rapport från FN:s befolkningsfond UNFPA, som offentliggörs på tisdagen, handlar om skadliga traditioner som hindrar flickor och kvinnor från att leva sina liv på samma villkor som pojkar och män. Rapporten pekar på tre skadliga traditioner som särskilt kränker flickors och kvinnors mänskliga rättigheter: kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och favoriseringen av söner framför döttrar. Gemensamt för dessa traditioner är önskan att kontrollera kvinnors sexualitet och reproduktion.

”Mot min vilja” (eng: ”Against my will”) är titeln på rapporten som uppmärksammar att hundratusentals flickor och kvinnor skadas fysiskt eller psykiskt varje dag med sina familjers, vänners och omgivningars goda minne. Två hundra miljoner flickor och kvinnor beräknas vara könsstympade. Uppskattningsvis 650 miljoner kvinnor som lever i dag giftes bort som barn. Genom de skadliga traditionerna förstärks könsstereotyper och bristande jämlikhet.

Medvetenheten om de skadliga traditionerna ökar men det gör också, som följd av befolkningstillväxten, antalet utsatta flickor. UNFPA pekar på lagstiftning som en väg framåt men framhåller samtidigt att det inte är tillräckligt. Nationella handlingsplaner som involverar bland annat lokala och religiösa ledare är nödvändiga, liksom program för att förändra sociala normer. Regeringar kan också bidra genom att avskaffa diskriminerande lagstiftning.

Den pågående coronapandemin är ett hot mot FN:s arbete mot skadliga traditioner, säger UNFPA i rapporten. Om pandemin försenar arbetet mot könsstympning med två år riskerar ytterligare 2 miljoner flickor att bli offer för den grymma traditionen. På motsvarande sätt kan försenat arbete mot barnäktenskap och den ekonomiska nedgången leda till att ytterligare 13 miljoner barn gifts bort mellan 2020 och 2030.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning genom att långsiktigt förändra sociala normer.

– Årets befolkningsrapport bekräftar de signaler som vi har fått från UNFPA under våren. Rapporten är, också mot bakgrund av det ökande globala motståndet mot jämställdhet, en påminnelse om vikten av att stoppa skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor. Det är särskilt angeläget att sätta ljus på dessa frågor då flera FN-möten om jämställdhet har ställts in eller skjutits upp under året, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer