fbpx
Koll & kommentar
UNFPA:s nya rapport, Against My Will, handlar om skadliga traditioner mot kvinnor och flickor. Foto: UNFPA
30 juni, 2020 / Nyheter

Mot min vilja – FN-rapport om skadliga traditioner

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar i omfattning. Med 2020 års befolkningsrapport utmanar FN skadliga traditioner som varje dag drabbar hundratusentals flickor och kvinnor.

Årets rapport från FN:s befolkningsfond UNFPA, som offentliggörs på tisdagen, handlar om skadliga traditioner som hindrar flickor och kvinnor från att leva sina liv på samma villkor som pojkar och män. Rapporten pekar på tre skadliga traditioner som särskilt kränker flickors och kvinnors mänskliga rättigheter: kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och favoriseringen av söner framför döttrar. Gemensamt för dessa traditioner är önskan att kontrollera kvinnors sexualitet och reproduktion.

”Mot min vilja” (eng: ”Against my will”) är titeln på rapporten som uppmärksammar att hundratusentals flickor och kvinnor skadas fysiskt eller psykiskt varje dag med sina familjers, vänners och omgivningars goda minne. Två hundra miljoner flickor och kvinnor beräknas vara könsstympade. Uppskattningsvis 650 miljoner kvinnor som lever i dag giftes bort som barn. Genom de skadliga traditionerna förstärks könsstereotyper och bristande jämlikhet.

Medvetenheten om de skadliga traditionerna ökar men det gör också, som följd av befolkningstillväxten, antalet utsatta flickor. UNFPA pekar på lagstiftning som en väg framåt men framhåller samtidigt att det inte är tillräckligt. Nationella handlingsplaner som involverar bland annat lokala och religiösa ledare är nödvändiga, liksom program för att förändra sociala normer. Regeringar kan också bidra genom att avskaffa diskriminerande lagstiftning.

Den pågående coronapandemin är ett hot mot FN:s arbete mot skadliga traditioner, säger UNFPA i rapporten. Om pandemin försenar arbetet mot könsstympning med två år riskerar ytterligare 2 miljoner flickor att bli offer för den grymma traditionen. På motsvarande sätt kan försenat arbete mot barnäktenskap och den ekonomiska nedgången leda till att ytterligare 13 miljoner barn gifts bort mellan 2020 och 2030.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning genom att långsiktigt förändra sociala normer.

– Årets befolkningsrapport bekräftar de signaler som vi har fått från UNFPA under våren. Rapporten är, också mot bakgrund av det ökande globala motståndet mot jämställdhet, en påminnelse om vikten av att stoppa skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor. Det är särskilt angeläget att sätta ljus på dessa frågor då flera FN-möten om jämställdhet har ställts in eller skjutits upp under året, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer