fbpx
4 april, 2014 / Nyheter

Minröjning i Kambodja skapar trygghet och utveckling

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN beräknar att 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Genom projektet Minor stödjer Svenska FN-förbundet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden, FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till människor som skadats av minor. Just nu samarbetar FN-förbundet med det nationella minröjningscentrat CMAC i Kambodja som arbetar med att röja minor, sprida information och hjälpa mindrabbade i landet.

Pen Savern är 60 år gammal och bor i byn Santepheap, beläget i Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja. För 15 år sedan trampande hon på en mina då hon brukade jorden utanför sitt hem. Detta ledde till att hon förlorade sitt högra ben och hon kunde inte längre arbeta på sin åkermark av rädsla för fler minor. För att hitta ett sätt att försörja sig själv och sin familj flyttade Pen till byn Santepheap.

Väl i Santepheap möttes Pen och hennes familj av en fortsatt osäker vardag. ”När jag först kom hit var varje dag en utmaning, det fanns minor och explosivt artilleri utspritt över hela byn. Jag jagades av smärtsamma berättelser från såväl minoffer som från min egen familj och läget var så allvarligt att vi knappt vågade vistas utomhus”, berättar Pen.

Ett år efter att Pen och hennes familj bosatt sig i Santepheap inledde CMAC, med stöd från Svenska FN-förbundet, minröjningsarbete i byn. Arbetet har gett goda resultat och gjort tillvaron lättare för Pen och hennes familj. ”Nu när det inte längre finns några minor i vårt område har vi kunnat odla ris igen och kan försörja oss långsiktigt. Vi har köpt ett större hus och utökat vårt jordbruk. Barnen går i skolan och kan leka utomhus utan att vi behöver oroa oss för att de ska trampa på några landminor”, berättar Pen och tillägger att hon önskar att det fortsatta arbetet avlägsnar alla existerande minor i Kambodja.

Foto: Prak Sokhon/CMAC

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer