4 april, 2014 / Nyheter

Minröjning i Kambodja skapar trygghet och utveckling

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN beräknar att 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Genom projektet Minor stödjer Svenska FN-förbundet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden, FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till människor som skadats av minor. Just nu samarbetar FN-förbundet med det nationella minröjningscentrat CMAC i Kambodja som arbetar med att röja minor, sprida information och hjälpa mindrabbade i landet.

Pen Savern är 60 år gammal och bor i byn Santepheap, beläget i Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja. För 15 år sedan trampande hon på en mina då hon brukade jorden utanför sitt hem. Detta ledde till att hon förlorade sitt högra ben och hon kunde inte längre arbeta på sin åkermark av rädsla för fler minor. För att hitta ett sätt att försörja sig själv och sin familj flyttade Pen till byn Santepheap.

Väl i Santepheap möttes Pen och hennes familj av en fortsatt osäker vardag. ”När jag först kom hit var varje dag en utmaning, det fanns minor och explosivt artilleri utspritt över hela byn. Jag jagades av smärtsamma berättelser från såväl minoffer som från min egen familj och läget var så allvarligt att vi knappt vågade vistas utomhus”, berättar Pen.

Ett år efter att Pen och hennes familj bosatt sig i Santepheap inledde CMAC, med stöd från Svenska FN-förbundet, minröjningsarbete i byn. Arbetet har gett goda resultat och gjort tillvaron lättare för Pen och hennes familj. ”Nu när det inte längre finns några minor i vårt område har vi kunnat odla ris igen och kan försörja oss långsiktigt. Vi har köpt ett större hus och utökat vårt jordbruk. Barnen går i skolan och kan leka utomhus utan att vi behöver oroa oss för att de ska trampa på några landminor”, berättar Pen och tillägger att hon önskar att det fortsatta arbetet avlägsnar alla existerande minor i Kambodja.

Foto: Prak Sokhon/CMAC

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer