fbpx

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN beräknar att 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Genom projektet Minor stödjer Svenska FN-förbundet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden, FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till människor som skadats av minor. Just nu samarbetar FN-förbundet med det nationella minröjningscentrat CMAC i Kambodja som arbetar med att röja minor, sprida information och hjälpa mindrabbade i landet.

Pen Savern är 60 år gammal och bor i byn Santepheap, beläget i Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja. För 15 år sedan trampande hon på en mina då hon brukade jorden utanför sitt hem. Detta ledde till att hon förlorade sitt högra ben och hon kunde inte längre arbeta på sin åkermark av rädsla för fler minor. För att hitta ett sätt att försörja sig själv och sin familj flyttade Pen till byn Santepheap.

Väl i Santepheap möttes Pen och hennes familj av en fortsatt osäker vardag. ”När jag först kom hit var varje dag en utmaning, det fanns minor och explosivt artilleri utspritt över hela byn. Jag jagades av smärtsamma berättelser från såväl minoffer som från min egen familj och läget var så allvarligt att vi knappt vågade vistas utomhus”, berättar Pen.

Ett år efter att Pen och hennes familj bosatt sig i Santepheap inledde CMAC, med stöd från Svenska FN-förbundet, minröjningsarbete i byn. Arbetet har gett goda resultat och gjort tillvaron lättare för Pen och hennes familj. ”Nu när det inte längre finns några minor i vårt område har vi kunnat odla ris igen och kan försörja oss långsiktigt. Vi har köpt ett större hus och utökat vårt jordbruk. Barnen går i skolan och kan leka utomhus utan att vi behöver oroa oss för att de ska trampa på några landminor”, berättar Pen och tillägger att hon önskar att det fortsatta arbetet avlägsnar alla existerande minor i Kambodja.

Foto: Prak Sokhon/CMAC

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer