fbpx
4 april, 2014 / Nyheter

Minröjning i Kambodja skapar trygghet och utveckling

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN beräknar att 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Genom projektet Minor stödjer Svenska FN-förbundet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden, FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till människor som skadats av minor. Just nu samarbetar FN-förbundet med det nationella minröjningscentrat CMAC i Kambodja som arbetar med att röja minor, sprida information och hjälpa mindrabbade i landet.

Pen Savern är 60 år gammal och bor i byn Santepheap, beläget i Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja. För 15 år sedan trampande hon på en mina då hon brukade jorden utanför sitt hem. Detta ledde till att hon förlorade sitt högra ben och hon kunde inte längre arbeta på sin åkermark av rädsla för fler minor. För att hitta ett sätt att försörja sig själv och sin familj flyttade Pen till byn Santepheap.

Väl i Santepheap möttes Pen och hennes familj av en fortsatt osäker vardag. ”När jag först kom hit var varje dag en utmaning, det fanns minor och explosivt artilleri utspritt över hela byn. Jag jagades av smärtsamma berättelser från såväl minoffer som från min egen familj och läget var så allvarligt att vi knappt vågade vistas utomhus”, berättar Pen.

Ett år efter att Pen och hennes familj bosatt sig i Santepheap inledde CMAC, med stöd från Svenska FN-förbundet, minröjningsarbete i byn. Arbetet har gett goda resultat och gjort tillvaron lättare för Pen och hennes familj. ”Nu när det inte längre finns några minor i vårt område har vi kunnat odla ris igen och kan försörja oss långsiktigt. Vi har köpt ett större hus och utökat vårt jordbruk. Barnen går i skolan och kan leka utomhus utan att vi behöver oroa oss för att de ska trampa på några landminor”, berättar Pen och tillägger att hon önskar att det fortsatta arbetet avlägsnar alla existerande minor i Kambodja.

Foto: Prak Sokhon/CMAC

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer