fbpx
4 april, 2014 / Nyheter

Minröjning i Kambodja skapar trygghet och utveckling

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN beräknar att 10 000 människor skadas eller dödas av minor varje år. Genom projektet Minor stödjer Svenska FN-förbundet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden, FN:s humanitära arbete för minröjning och hjälp till människor som skadats av minor. Just nu samarbetar FN-förbundet med det nationella minröjningscentrat CMAC i Kambodja som arbetar med att röja minor, sprida information och hjälpa mindrabbade i landet.

Pen Savern är 60 år gammal och bor i byn Santepheap, beläget i Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja. För 15 år sedan trampande hon på en mina då hon brukade jorden utanför sitt hem. Detta ledde till att hon förlorade sitt högra ben och hon kunde inte längre arbeta på sin åkermark av rädsla för fler minor. För att hitta ett sätt att försörja sig själv och sin familj flyttade Pen till byn Santepheap.

Väl i Santepheap möttes Pen och hennes familj av en fortsatt osäker vardag. ”När jag först kom hit var varje dag en utmaning, det fanns minor och explosivt artilleri utspritt över hela byn. Jag jagades av smärtsamma berättelser från såväl minoffer som från min egen familj och läget var så allvarligt att vi knappt vågade vistas utomhus”, berättar Pen.

Ett år efter att Pen och hennes familj bosatt sig i Santepheap inledde CMAC, med stöd från Svenska FN-förbundet, minröjningsarbete i byn. Arbetet har gett goda resultat och gjort tillvaron lättare för Pen och hennes familj. ”Nu när det inte längre finns några minor i vårt område har vi kunnat odla ris igen och kan försörja oss långsiktigt. Vi har köpt ett större hus och utökat vårt jordbruk. Barnen går i skolan och kan leka utomhus utan att vi behöver oroa oss för att de ska trampa på några landminor”, berättar Pen och tillägger att hon önskar att det fortsatta arbetet avlägsnar alla existerande minor i Kambodja.

Foto: Prak Sokhon/CMAC

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer