29 oktober, 2020 / Nyheter

Medlemspris på boken ”Gåtan Hammarskjöld”

Ove Bring har skrivit en spännande bok om den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds död. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan köpa boken till specialpris. Beställ boken här – och hör Ove Bring i ett samtal om Hammarskjöld.

Omständigheterna kring flygkraschen som tog den förre FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds liv är ännu efter snart 60 år oklara. En av de som länge har intresserat sig för händelserna bakom Hammarskjölds död är folkrättsprofessor emeritus Ove Bring, välkänd profil för många medlemmar i FN-förbundet.

I boken ”Gåtan Hammarskjöld” redogör Ove Bring för de utredningar som gjorts liksom för sina egna efterforskningar i ämnet, bland annat under resor till England. Han går metodiskt igenom händelseförloppet under Hammarskjölds medlingsuppdrag i dåvarande Belgiska Kongo liksom förberedelserna och genomförandet av flygresan som kom att bli FN-chefens sista.

Boken innehåller också en efterskrift av ambassadör Mathias Mossberg som har haft regeringens uppdrag att säkerställa att all relevant information i svenska arkiv har nått FN-utredningen om Dag Hammarskjölds död.

Beställ till medlemspris!
Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan beställa boken ”Gåtan Hammarskjöld” till specialpris direkt från bokförlaget. Gör så här:

Mejla din beställning till Medströms Bokförlag på info@medstromsbokforlag.se. Ange namn, adress och ditt mobiltelefonnummer för sms-avisering samt kampanjkoden ”BRING”. Ordinarie pris i internetbokhandeln är 339 kr. Du som är medlem i Svenska FN-förbundet köper boken för 250 kr inklusive moms och frakt.

Du som bor i Stockholm eller har vägarna förbi kan även köpa boken direkt från förlagets ”gårdsförsäljning” för 200 kr. Adressen är Artillerigatan 13, Östra Blockhuset, invid Armémuseums restaurang.

Ove Bring i samtal om Hammarskjöld
Ove Bring berättar om boken och utvecklar sina tankar om vad som skulle kunna ligga bakom Hammarskjölds död i ett samtal med Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer