29 oktober, 2020 / Nyheter

Medlemspris på boken ”Gåtan Hammarskjöld”

Ove Bring har skrivit en spännande bok om den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds död. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan köpa boken till specialpris. Beställ boken här – och hör Ove Bring i ett samtal om Hammarskjöld.

Omständigheterna kring flygkraschen som tog den förre FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds liv är ännu efter snart 60 år oklara. En av de som länge har intresserat sig för händelserna bakom Hammarskjölds död är folkrättsprofessor emeritus Ove Bring, välkänd profil för många medlemmar i FN-förbundet.

I boken ”Gåtan Hammarskjöld” redogör Ove Bring för de utredningar som gjorts liksom för sina egna efterforskningar i ämnet, bland annat under resor till England. Han går metodiskt igenom händelseförloppet under Hammarskjölds medlingsuppdrag i dåvarande Belgiska Kongo liksom förberedelserna och genomförandet av flygresan som kom att bli FN-chefens sista.

Boken innehåller också en efterskrift av ambassadör Mathias Mossberg som har haft regeringens uppdrag att säkerställa att all relevant information i svenska arkiv har nått FN-utredningen om Dag Hammarskjölds död.

Beställ till medlemspris!
Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan beställa boken ”Gåtan Hammarskjöld” till specialpris direkt från bokförlaget. Gör så här:

Mejla din beställning till Medströms Bokförlag på info@medstromsbokforlag.se. Ange namn, adress och ditt mobiltelefonnummer för sms-avisering samt kampanjkoden ”BRING”. Ordinarie pris i internetbokhandeln är 339 kr. Du som är medlem i Svenska FN-förbundet köper boken för 250 kr inklusive moms och frakt.

Du som bor i Stockholm eller har vägarna förbi kan även köpa boken direkt från förlagets ”gårdsförsäljning” för 200 kr. Adressen är Artillerigatan 13, Östra Blockhuset, invid Armémuseums restaurang.

Ove Bring i samtal om Hammarskjöld
Ove Bring berättar om boken och utvecklar sina tankar om vad som skulle kunna ligga bakom Hammarskjölds död i ett samtal med Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ett ansvarstagande USA behövs i FN

28 november, 2020 / Debattartiklar

Efter fyra år med Donald Trump behövs ett ansvarstagande USA i FN. Både det internationella samarbetet och demokratin som samhällsmodell behöver förnyat stöd efter presidentvalet, skriver Jan Eliasson och Annelie Börjesson i Göteborgs-Posten.

Läs mer

Välkommet tillskott till arbetet mot våld mot kvinnor och barn

27 november, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar regeringens beslut att tillskjuta 122 miljoner kronor till arbetet mot våld mot kvinnor och barn. En stor del av medlen kanaliseras via FN.

Läs mer

Våld mot kvinnor ökar i coronatider

25 november, 2020 / Debattartiklar

Situationen för våldsutsatta kvinnor förvärras när nya coronarestriktioner tvingar många att vistas i hemmet, skriver Svenska FN-förbundet och fyra medlemsorganisationer i Upsala Nya Tidning på FN-dagen mot våld mot kvinnor.

Läs mer

Civila måste skyddas i Etiopien

20 november, 2020 / Nyheter

Motsättningar mellan regionala politiska krafter och Etiopiens regering har lett till oroligheter i flera delar av landet. FN bistår civila, efterlyser dialog mellan parterna och uppmanar den etiopiska regeringen att skydda befolkningen.

Läs mer

Värdet av en PET-flaska

20 november, 2020 / Blogg

Värdet av panten på en PET-flaska, 2 kronor, räcker till en måltid för en hungrig liten flicka eller pojke i Etiopien, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen på internationella barndagen.

Läs mer

Klimatkurvan måste vända nedåt

19 november, 2020 / Nyheter

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Läs mer

USA pekas ut i ny rapport om personminor

12 november, 2020 / Nyheter

Årets globala rapport om personminor, Landmine Monitor 2020, uppmärksammar att USA kan komma att tillverka och använda minor. Svenska FN-förbundet kräver i en namninsamling att USA:s nya president ändrar de riktlinjer som utfärdades av Donald Trump tidigare i år.

Läs mer

Vart tog FN-debatten vägen?

06 november, 2020 / Debattartiklar

I en allt mer polariserad värld måste det offentliga samtalet, inte minst i ett land som Sverige, i högre grad handla om FN-samarbetet, skriver Annelie Börjesson i Global Bar Magazine.

Läs mer

Glokala Sverige får fortsatt stöd och ny samarbetspartner

03 november, 2020 / Pressmeddelanden

Glokala Sverige, Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt för Agenda 2030 i kommuner och regioner, får stöd av Sida i ytterligare tre år. Ny samarbetspartner i projektet är Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD.

Läs mer