fbpx
Koll & kommentar
19 augusti, 2021 / Nyheter

Människor i Afghanistan behöver omvärldens hjälp

FN:s medlemsländer måste fortsätta att kräva att talibanerna respekterar mänskliga rättigheter och skyddar civila i Afghanistan. Särskilt uppmärksamhet måste ägnas situationen för flickor och kvinnor.

Situationen i Afghanistan är ännu en knapp vecka efter talibanernas maktövertagande oklar. Mest angeläget i nuläget är att världens länder fortsätter att agera samordnat i FN och ställer tydliga krav på talibanerna att respektera mänskliga rättigheter och skydda civila.

– Som många andra känner vi stark oro för människorna i Afghanistan. Omvärlden måste upprätthålla trycket på talibanerna att respektera mänskliga rättigheter och särskilt flickors och kvinnors rättigheter, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Fortsatt dialog med talibanerna krävs, både för att nå en politisk lösning på landets situation och för att skydda människor. FN-chefen Guterres har bland annat uttryckt djup oro för människorättsbrott mot flickor och kvinnor samt uppmanat medlemsländerna att inte återsända människor till Afghanistan.

– Lokalanställd ambassadpersonal och tolkar som har hjälpt utländska soldater på uppdrag med FN-mandat i landet riskerar repressalier. Det gör också utsatta minoriteter samt journalister, kulturarbetare och andra yrkesgrupper. Omvärlden måste, precis som generalsekreteraren påpekar, ägna särskild uppmärksamhet åt afghanska flickors och kvinnors situation, säger Annelie Börjesson.

– Vi välkomnar att Sveriges regering utesluter bistånd via talibanerna men i möjligaste mån fortsätter att finansiera skolgång för flickor och mödravård för kvinnor. Det måste understrykas att världens länder har en gemensam skyldighet att skydda civilbefolkningar mot övergrepp, avslutar Annelie Börjesson.

FN arbetar politiskt, med bistånd och för att försvara kvinnors och flickors rättigheter efter maktövertagandet i Afghanistan. Läs mer på FN:s webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer