18 september, 2014 / Nyheter

Internationella fredsdagen: Manifestation för irakiska kvinnor

I anslutning till internationella fredsdagen den 21 september står Svenska FN-förbundet som medarrangör vid en manifestation för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld.

I anslutning till internationella fredsdagen den 21 september samlas en rad organisationer, politiska partier och opinionsbildare för en manifestation till stöd för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld.

Svenska FN-förbundet driver kampanjen och Facebook-gruppen Stoppa barnäktenskap och verkar för mer kraftfullt internationellt agerande för att stoppa Islamiska statens övergrepp. manifestation till stöd för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld. Svenska FN-förbundet är en av arrangörerna. Bland talarna märks FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin, Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman, sångerskan Dilba Demirbag och Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

Appell av Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin vid manifestationen

Bästa mötesdeltagare,

Vi har samlats här i dag för att protestera mot terrororganisationen Islamiska statens handlingar i Irak och Syrien. Det skoningslösa våldet drabbar såväl muslimer som kristna, yezidier och andra minoriteter. Vi protesterar särskilt mot kidnappningar, tvångsäktenskap och våldtäkter mot flickor och kvinnor. Vi uppmanar alla FN:s medlemsländer att göra mer för att stoppa IS.

Jag heter Linda Nordin och är generalsekreterare i Svenska FN-förbundet. Vi har agerat för att stoppa konflikten i Syrien och vi ger stöd till FN:s humanitära arbete. Nu agerar vi för att stoppa krisen i norra Irak. Vi arbetar också särskilt för flickors rättigheter både i Sverige och globalt.

Det är glädjande och viktigt att så många har samlats här i dag. Den internationella terrorismen, och våldet mot kvinnor som följer i dess spår, måste bekämpas med kraft. Förenta Nationerna har ett huvudansvar. Säkerhetsrådets resolution 2170 från den 15 augusti ställer krav på åtgärder för att motverka terrorhandlingar som begås av Islamiska staten, al-Qaida och liknande organisationer.

Vi har alltför länge svikit världens flickor och kvinnor i både krig och fred. Nu krävs framför allt säkerhet men också satsningar på utveckling och mänskliga rättigheter. Vi kräver att mer görs i FN:

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter måste prioriteras och nolltoleransen mot sexuella övergrepp måste bli verklighet.

Ta våldtagna kvinnors berättelser på allvar och ge dem stöd och skydd. Vi vet från andra konflikter att förövare kan åtalas och straffas. Åtala också krigsförbrytare i Internationella brottmålsdomstolen.

Fortsätt arbetet mot barn- och tvångsäktenskap, både globalt och i Sverige. 39 000 flickor gifts bort varje dag. Det är oacceptabelt.

Motverka skadliga traditioner som könsstympning. Allt fler får upp ögonen för frågan och vi måste fortsätta att ge stöd till bland annat utbildning för världens flickor.

Öka den humanitära hjälpen till civilbefolkningen i Irak och Syrien. FN-organ och andra hjälporganisationer bistår med humanitär hjälp. Vintern närmar sig och mer resurser krävs för att hjälpa civila.

Situationen i norra Irak är ett resultat av omvärldens oförmåga att hantera konflikten i Syrien. Om FN:s medlemsländer hade agerat tidigare hade man kunnat stoppa IS utbredning på ett tidigare stadium. Svenska FN-förbundet har bland annat krävt att generalförsamlingen borde ta sitt ansvar och till exempel uppmuntrat länderna att placera ut FN-soldater i Syriens grannländer.

Mer handlingskraft krävs för att stoppa Islamiska staten. Amerikanska flygbombningar är inte tillräckligt. De riskerar tvärtom att bli kontraproduktiva om de inte kombineras med markinsatser.

FN-stadgan säger att medlemsländerna ska hjälpa FN även militärt. Koalitionen mot IS måste få bred förankring också i FN. Det är vi skyldiga framför allt de flickor och kvinnor som drabbas av terrororganisationen Islamiska statens fruktansvärda handlingar.

Tack för att ni lyssnade!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer