fbpx
18 september, 2014 / Nyheter

Internationella fredsdagen: Manifestation för irakiska kvinnor

I anslutning till internationella fredsdagen den 21 september står Svenska FN-förbundet som medarrangör vid en manifestation för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld.

I anslutning till internationella fredsdagen den 21 september samlas en rad organisationer, politiska partier och opinionsbildare för en manifestation till stöd för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld.

Svenska FN-förbundet driver kampanjen och Facebook-gruppen Stoppa barnäktenskap och verkar för mer kraftfullt internationellt agerande för att stoppa Islamiska statens övergrepp. manifestation till stöd för flickor och kvinnor som fallit offer för Islamiska statens våld. Svenska FN-förbundet är en av arrangörerna. Bland talarna märks FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin, Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman, sångerskan Dilba Demirbag och Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

Appell av Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin vid manifestationen

Bästa mötesdeltagare,

Vi har samlats här i dag för att protestera mot terrororganisationen Islamiska statens handlingar i Irak och Syrien. Det skoningslösa våldet drabbar såväl muslimer som kristna, yezidier och andra minoriteter. Vi protesterar särskilt mot kidnappningar, tvångsäktenskap och våldtäkter mot flickor och kvinnor. Vi uppmanar alla FN:s medlemsländer att göra mer för att stoppa IS.

Jag heter Linda Nordin och är generalsekreterare i Svenska FN-förbundet. Vi har agerat för att stoppa konflikten i Syrien och vi ger stöd till FN:s humanitära arbete. Nu agerar vi för att stoppa krisen i norra Irak. Vi arbetar också särskilt för flickors rättigheter både i Sverige och globalt.

Det är glädjande och viktigt att så många har samlats här i dag. Den internationella terrorismen, och våldet mot kvinnor som följer i dess spår, måste bekämpas med kraft. Förenta Nationerna har ett huvudansvar. Säkerhetsrådets resolution 2170 från den 15 augusti ställer krav på åtgärder för att motverka terrorhandlingar som begås av Islamiska staten, al-Qaida och liknande organisationer.

Vi har alltför länge svikit världens flickor och kvinnor i både krig och fred. Nu krävs framför allt säkerhet men också satsningar på utveckling och mänskliga rättigheter. Vi kräver att mer görs i FN:

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter måste prioriteras och nolltoleransen mot sexuella övergrepp måste bli verklighet.

Ta våldtagna kvinnors berättelser på allvar och ge dem stöd och skydd. Vi vet från andra konflikter att förövare kan åtalas och straffas. Åtala också krigsförbrytare i Internationella brottmålsdomstolen.

Fortsätt arbetet mot barn- och tvångsäktenskap, både globalt och i Sverige. 39 000 flickor gifts bort varje dag. Det är oacceptabelt.

Motverka skadliga traditioner som könsstympning. Allt fler får upp ögonen för frågan och vi måste fortsätta att ge stöd till bland annat utbildning för världens flickor.

Öka den humanitära hjälpen till civilbefolkningen i Irak och Syrien. FN-organ och andra hjälporganisationer bistår med humanitär hjälp. Vintern närmar sig och mer resurser krävs för att hjälpa civila.

Situationen i norra Irak är ett resultat av omvärldens oförmåga att hantera konflikten i Syrien. Om FN:s medlemsländer hade agerat tidigare hade man kunnat stoppa IS utbredning på ett tidigare stadium. Svenska FN-förbundet har bland annat krävt att generalförsamlingen borde ta sitt ansvar och till exempel uppmuntrat länderna att placera ut FN-soldater i Syriens grannländer.

Mer handlingskraft krävs för att stoppa Islamiska staten. Amerikanska flygbombningar är inte tillräckligt. De riskerar tvärtom att bli kontraproduktiva om de inte kombineras med markinsatser.

FN-stadgan säger att medlemsländerna ska hjälpa FN även militärt. Koalitionen mot IS måste få bred förankring också i FN. Det är vi skyldiga framför allt de flickor och kvinnor som drabbas av terrororganisationen Islamiska statens fruktansvärda handlingar.

Tack för att ni lyssnade!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer