fbpx
21 mars, 2014 / Nyheter

Mångfaldsdebatt på FN-dagen mot rasism

Med anledning av FN:s internationella dag mot rasism bjöd Svenska FN-förbundet in till ett seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden.

Mångfald eller assimilering? Positiv särbehandling eller inte? Debattens vågor gick höga när FN-förbundet arrangerade seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden på FN-dagen mot rasism den 21 mars.

Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, inledde med att kommentera situationen i Ukraina för att sedan ge ett amerikanskt perspektiv på etnisk mångfald på arbetsmarknaden. Brzezinski tecknade en ljus bild av människors möjligheter och betonade flera gånger hur viktiga invandrare är för ekonomin, både för amerikansk och svensk del. Sverige och USA har likheter, båda är mångkulturella länder och vi står inför samma möjligheter och utmaningar, sa Brzezinski.

Därefter presenterade Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ett svenskt perspektiv. Åslund påpekade att det tar för lång tid för invandrare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Människor måste också få en chans att få jobb utifrån sina utbildningar och intressen, inte bara vilket jobb som helst, menade han. Han underströk också att även den amerikanska arbetsmarknaden står inför utmaningar.

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, presenterade en del utmaningar Sverige står inför. Han avslutade med att citera Michael Jackson: ”It starts with the man in the mirror” och menade att var och en behöver ta en titt på sin närmaste omgivning och bekämpa rädslan för det okända. Bolund såg välkomnandets politik enligt Tysklands nya modell som ett föredöme för Sverige.

En paneldiskussion om etnisk diskriminering och vad svenskhet innebär följde därefter. Deltog gjorde Olof Åslund, Per Bolund, Sarah Anwar från Diversity Group, Hanif Bali, riksdagsledamot (M), och Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin modererade samtalet som kom att handla om en rad frågor med koppling till dagens tema. Definition av svenskhet, möjligheten att ha flera identiteter, positiv särbehandling på etnisk grund och byråkratiska hinder för nyanlända var några av de ämnen som berördes. Aleksander Gabelic redogjorde för Svenska FN-förbundets parallellrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève och de förslag som kommittén fört vidare i sina rekommendationer till Sveriges regering.

Bland åhörarna på Medelhavsmuseet i Stockholm fanns diplomater, studenter och FN-föreningar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer