fbpx
21 mars, 2014 / Nyheter

Mångfaldsdebatt på FN-dagen mot rasism

Med anledning av FN:s internationella dag mot rasism bjöd Svenska FN-förbundet in till ett seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden.

Mångfald eller assimilering? Positiv särbehandling eller inte? Debattens vågor gick höga när FN-förbundet arrangerade seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden på FN-dagen mot rasism den 21 mars.

Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, inledde med att kommentera situationen i Ukraina för att sedan ge ett amerikanskt perspektiv på etnisk mångfald på arbetsmarknaden. Brzezinski tecknade en ljus bild av människors möjligheter och betonade flera gånger hur viktiga invandrare är för ekonomin, både för amerikansk och svensk del. Sverige och USA har likheter, båda är mångkulturella länder och vi står inför samma möjligheter och utmaningar, sa Brzezinski.

Därefter presenterade Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ett svenskt perspektiv. Åslund påpekade att det tar för lång tid för invandrare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Människor måste också få en chans att få jobb utifrån sina utbildningar och intressen, inte bara vilket jobb som helst, menade han. Han underströk också att även den amerikanska arbetsmarknaden står inför utmaningar.

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, presenterade en del utmaningar Sverige står inför. Han avslutade med att citera Michael Jackson: ”It starts with the man in the mirror” och menade att var och en behöver ta en titt på sin närmaste omgivning och bekämpa rädslan för det okända. Bolund såg välkomnandets politik enligt Tysklands nya modell som ett föredöme för Sverige.

En paneldiskussion om etnisk diskriminering och vad svenskhet innebär följde därefter. Deltog gjorde Olof Åslund, Per Bolund, Sarah Anwar från Diversity Group, Hanif Bali, riksdagsledamot (M), och Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin modererade samtalet som kom att handla om en rad frågor med koppling till dagens tema. Definition av svenskhet, möjligheten att ha flera identiteter, positiv särbehandling på etnisk grund och byråkratiska hinder för nyanlända var några av de ämnen som berördes. Aleksander Gabelic redogjorde för Svenska FN-förbundets parallellrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève och de förslag som kommittén fört vidare i sina rekommendationer till Sveriges regering.

Bland åhörarna på Medelhavsmuseet i Stockholm fanns diplomater, studenter och FN-föreningar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer