fbpx
21 mars, 2014 / Nyheter

Mångfaldsdebatt på FN-dagen mot rasism

Med anledning av FN:s internationella dag mot rasism bjöd Svenska FN-förbundet in till ett seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden.

Mångfald eller assimilering? Positiv särbehandling eller inte? Debattens vågor gick höga när FN-förbundet arrangerade seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden på FN-dagen mot rasism den 21 mars.

Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, inledde med att kommentera situationen i Ukraina för att sedan ge ett amerikanskt perspektiv på etnisk mångfald på arbetsmarknaden. Brzezinski tecknade en ljus bild av människors möjligheter och betonade flera gånger hur viktiga invandrare är för ekonomin, både för amerikansk och svensk del. Sverige och USA har likheter, båda är mångkulturella länder och vi står inför samma möjligheter och utmaningar, sa Brzezinski.

Därefter presenterade Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ett svenskt perspektiv. Åslund påpekade att det tar för lång tid för invandrare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Människor måste också få en chans att få jobb utifrån sina utbildningar och intressen, inte bara vilket jobb som helst, menade han. Han underströk också att även den amerikanska arbetsmarknaden står inför utmaningar.

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, presenterade en del utmaningar Sverige står inför. Han avslutade med att citera Michael Jackson: ”It starts with the man in the mirror” och menade att var och en behöver ta en titt på sin närmaste omgivning och bekämpa rädslan för det okända. Bolund såg välkomnandets politik enligt Tysklands nya modell som ett föredöme för Sverige.

En paneldiskussion om etnisk diskriminering och vad svenskhet innebär följde därefter. Deltog gjorde Olof Åslund, Per Bolund, Sarah Anwar från Diversity Group, Hanif Bali, riksdagsledamot (M), och Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin modererade samtalet som kom att handla om en rad frågor med koppling till dagens tema. Definition av svenskhet, möjligheten att ha flera identiteter, positiv särbehandling på etnisk grund och byråkratiska hinder för nyanlända var några av de ämnen som berördes. Aleksander Gabelic redogjorde för Svenska FN-förbundets parallellrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève och de förslag som kommittén fört vidare i sina rekommendationer till Sveriges regering.

Bland åhörarna på Medelhavsmuseet i Stockholm fanns diplomater, studenter och FN-föreningar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer