fbpx
21 mars, 2014 / Nyheter

Mångfaldsdebatt på FN-dagen mot rasism

Med anledning av FN:s internationella dag mot rasism bjöd Svenska FN-förbundet in till ett seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden.

Mångfald eller assimilering? Positiv särbehandling eller inte? Debattens vågor gick höga när FN-förbundet arrangerade seminarium om etnisk mångfald på arbetsmarknaden på FN-dagen mot rasism den 21 mars.

Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, inledde med att kommentera situationen i Ukraina för att sedan ge ett amerikanskt perspektiv på etnisk mångfald på arbetsmarknaden. Brzezinski tecknade en ljus bild av människors möjligheter och betonade flera gånger hur viktiga invandrare är för ekonomin, både för amerikansk och svensk del. Sverige och USA har likheter, båda är mångkulturella länder och vi står inför samma möjligheter och utmaningar, sa Brzezinski.

Därefter presenterade Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ett svenskt perspektiv. Åslund påpekade att det tar för lång tid för invandrare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Människor måste också få en chans att få jobb utifrån sina utbildningar och intressen, inte bara vilket jobb som helst, menade han. Han underströk också att även den amerikanska arbetsmarknaden står inför utmaningar.

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, presenterade en del utmaningar Sverige står inför. Han avslutade med att citera Michael Jackson: ”It starts with the man in the mirror” och menade att var och en behöver ta en titt på sin närmaste omgivning och bekämpa rädslan för det okända. Bolund såg välkomnandets politik enligt Tysklands nya modell som ett föredöme för Sverige.

En paneldiskussion om etnisk diskriminering och vad svenskhet innebär följde därefter. Deltog gjorde Olof Åslund, Per Bolund, Sarah Anwar från Diversity Group, Hanif Bali, riksdagsledamot (M), och Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin modererade samtalet som kom att handla om en rad frågor med koppling till dagens tema. Definition av svenskhet, möjligheten att ha flera identiteter, positiv särbehandling på etnisk grund och byråkratiska hinder för nyanlända var några av de ämnen som berördes. Aleksander Gabelic redogjorde för Svenska FN-förbundets parallellrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève och de förslag som kommittén fört vidare i sina rekommendationer till Sveriges regering.

Bland åhörarna på Medelhavsmuseet i Stockholm fanns diplomater, studenter och FN-föreningar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer