fbpx
17 december, 2015 / Nyheter

Lunchseminarium om Syrien

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Den 16 december arrangerade FN-förbundet ett lunchseminarium om Syrien på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Deltog gjorde Bitte Hammargren, journalist, författare och Mellanösteranalytiker; Niklas Kebbon, Sveriges ambassadör för Syrienkrisen; Åsa Jansson, handläggare för Syrienkrisen på Röda Korset; Ulf Flink, strategisk rådgivare till FN:s chef i Syrien samt Aleksander Gabelic, FN-förbundets ordförande. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet.

En fråga om makt

Bitte Hammargren började med att ge en bakgrund till Syrienkrisen och betonade särskilt den problematiska Assadregimen som genom att inte släppa ifrån sig någon makt gynnar terrororganisationen Islamiska statens (IS) framväxt. Hammargren berättade också om de människorättsaktivister som kämpar för demokratiska reformer och krossas från två håll; dels från den brutala regimen och dels från IS och liknande grupper. Syrien rymmer idag många olika motsättningar.

SVERIGES STÖD

Niklas Kebbon följde upp med att berätta om Sveriges inställning till Syrienkrisen och vilka insatser som görs för att hämma den. Bland annat arbetar Sverige med att stötta FN:s sändebud för Syrien; svensken Staffan de Mistura och med att samla företrädare från kvinnonätverk eftersom det idag finns en låg representation av kvinnor vid förhandlingsbordet.

PÅ PLATS I SYRIEN

Åsa Jansson berättade om sin erfarenhet av att arbeta på plats i Syrien med den nationella föreningen Syriska Halvmånekretsen. Jansson befann sig i landet mellan 2009-2014 och fick lära känna landet innan konflikten bröt ut. Idag befinner sig Syrien i en mardrömslik situation, menar Jansson, där det inte finns någon respekt för människoliv och där det är enormt svårt att nå ut till människor med hjälp.

FN I SYRIEN

Ulf Flink redogjorde för FN:s arbete i fält i Syrien. Det finns idag 11 FN-organ på plats, däribland FN:s livsmedelsprogram WFP, 200 internationella personal och 3000 lokalt anställda. De flesta arbetar från Damaskus men det finns representanter på flera olika platser i Syrien. Flink beskriver situationen i Syrien som en enorm kris som fortsätter växa och pengarna för att utföra FN:s arbete räcker inte till. Flink betonade att det inte räcker med humanitär nödhjälp, att ett mer långsiktigt tänk behövs för att få till en politisk lösning vilket samtliga paneldeltagare var överens om.

FN-FÖRBUNDETS PERSPEKTIV

Aleksander Gabelic slog ett slag för FN:s centrala roll i Syrienkrisen och tog upp förslag på åtgärder. Exempelvis behövs agerande i FN:s generalförsamling när Säkerhetsrådet är låst. Dessutom borde humanitära korridorer samt militär kapacitet i grannländerna inrättas. FN-förbundet bedriver påverkansarbete i Syrienfrågan och har även en katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden som stödjer FN:s livsmedelsprogram WFP. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer