fbpx
17 december, 2015 / Nyheter

Lunchseminarium om Syrien

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Den 16 december arrangerade FN-förbundet ett lunchseminarium om Syrien på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Deltog gjorde Bitte Hammargren, journalist, författare och Mellanösteranalytiker; Niklas Kebbon, Sveriges ambassadör för Syrienkrisen; Åsa Jansson, handläggare för Syrienkrisen på Röda Korset; Ulf Flink, strategisk rådgivare till FN:s chef i Syrien samt Aleksander Gabelic, FN-förbundets ordförande. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet.

En fråga om makt

Bitte Hammargren började med att ge en bakgrund till Syrienkrisen och betonade särskilt den problematiska Assadregimen som genom att inte släppa ifrån sig någon makt gynnar terrororganisationen Islamiska statens (IS) framväxt. Hammargren berättade också om de människorättsaktivister som kämpar för demokratiska reformer och krossas från två håll; dels från den brutala regimen och dels från IS och liknande grupper. Syrien rymmer idag många olika motsättningar.

SVERIGES STÖD

Niklas Kebbon följde upp med att berätta om Sveriges inställning till Syrienkrisen och vilka insatser som görs för att hämma den. Bland annat arbetar Sverige med att stötta FN:s sändebud för Syrien; svensken Staffan de Mistura och med att samla företrädare från kvinnonätverk eftersom det idag finns en låg representation av kvinnor vid förhandlingsbordet.

PÅ PLATS I SYRIEN

Åsa Jansson berättade om sin erfarenhet av att arbeta på plats i Syrien med den nationella föreningen Syriska Halvmånekretsen. Jansson befann sig i landet mellan 2009-2014 och fick lära känna landet innan konflikten bröt ut. Idag befinner sig Syrien i en mardrömslik situation, menar Jansson, där det inte finns någon respekt för människoliv och där det är enormt svårt att nå ut till människor med hjälp.

FN I SYRIEN

Ulf Flink redogjorde för FN:s arbete i fält i Syrien. Det finns idag 11 FN-organ på plats, däribland FN:s livsmedelsprogram WFP, 200 internationella personal och 3000 lokalt anställda. De flesta arbetar från Damaskus men det finns representanter på flera olika platser i Syrien. Flink beskriver situationen i Syrien som en enorm kris som fortsätter växa och pengarna för att utföra FN:s arbete räcker inte till. Flink betonade att det inte räcker med humanitär nödhjälp, att ett mer långsiktigt tänk behövs för att få till en politisk lösning vilket samtliga paneldeltagare var överens om.

FN-FÖRBUNDETS PERSPEKTIV

Aleksander Gabelic slog ett slag för FN:s centrala roll i Syrienkrisen och tog upp förslag på åtgärder. Exempelvis behövs agerande i FN:s generalförsamling när Säkerhetsrådet är låst. Dessutom borde humanitära korridorer samt militär kapacitet i grannländerna inrättas. FN-förbundet bedriver påverkansarbete i Syrienfrågan och har även en katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden som stödjer FN:s livsmedelsprogram WFP. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Skräpplockning och medlemsvärvning går hand i hand på Lidingö 

08 juni, 2023 / Världshorisont

Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig. 

Läs mer

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer