I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638.
Den 16 december arrangerade FN-förbundet ett lunchseminarium om Syrien på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Deltog gjorde Bitte Hammargren, journalist, författare och Mellanösteranalytiker; Niklas Kebbon, Sveriges ambassadör för Syrienkrisen; Åsa Jansson, handläggare för Syrienkrisen på Röda Korset; Ulf Flink, strategisk rådgivare till FN:s chef i Syrien samt Aleksander Gabelic, FN-förbundets ordförande. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet.
Bitte Hammargren började med att ge en bakgrund till Syrienkrisen och betonade särskilt den problematiska Assadregimen som genom att inte släppa ifrån sig någon makt gynnar terrororganisationen Islamiska statens (IS) framväxt. Hammargren berättade också om de människorättsaktivister som kämpar för demokratiska reformer och krossas från två håll; dels från den brutala regimen och dels från IS och liknande grupper. Syrien rymmer idag många olika motsättningar.
Niklas Kebbon följde upp med att berätta om Sveriges inställning till Syrienkrisen och vilka insatser som görs för att hämma den. Bland annat arbetar Sverige med att stötta FN:s sändebud för Syrien; svensken Staffan de Mistura och med att samla företrädare från kvinnonätverk eftersom det idag finns en låg representation av kvinnor vid förhandlingsbordet.
Åsa Jansson berättade om sin erfarenhet av att arbeta på plats i Syrien med den nationella föreningen Syriska Halvmånekretsen. Jansson befann sig i landet mellan 2009-2014 och fick lära känna landet innan konflikten bröt ut. Idag befinner sig Syrien i en mardrömslik situation, menar Jansson, där det inte finns någon respekt för människoliv och där det är enormt svårt att nå ut till människor med hjälp.
Ulf Flink redogjorde för FN:s arbete i fält i Syrien. Det finns idag 11 FN-organ på plats, däribland FN:s livsmedelsprogram WFP, 200 internationella personal och 3000 lokalt anställda. De flesta arbetar från Damaskus men det finns representanter på flera olika platser i Syrien. Flink beskriver situationen i Syrien som en enorm kris som fortsätter växa och pengarna för att utföra FN:s arbete räcker inte till. Flink betonade att det inte räcker med humanitär nödhjälp, att ett mer långsiktigt tänk behövs för att få till en politisk lösning vilket samtliga paneldeltagare var överens om.
Aleksander Gabelic slog ett slag för FN:s centrala roll i Syrienkrisen och tog upp förslag på åtgärder. Exempelvis behövs agerande i FN:s generalförsamling när Säkerhetsrådet är låst. Dessutom borde humanitära korridorer samt militär kapacitet i grannländerna inrättas. FN-förbundet bedriver påverkansarbete i Syrienfrågan och har även en katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden som stödjer FN:s livsmedelsprogram WFP. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer