fbpx
Coronaepidemin påverkar oss alla. Här har vi samlat tips till våra aktiva föreningsmedlemmar.
26 mars, 2020 / Nyheter

Lokalt föreningsarbete under coronaepidemin

Coronaepidemin påverkar det mesta i samhället inklusive föreningslivet. Vi har samlat några tips till dig som är aktiv i en FN-förening.

Coronaepidemin påverkar oss alla, våra nära och kära samt vänner och bekanta. Samtidigt kan vi glädjas åt att uppslutningen i kampen mot coronaviruset är enorm. Både i Sverige och i omvärlden samlas människor för att bistå alla som på ett eller annat sätt arbetar för att hantera smittan. Att fortsätta samlas i den lokala FN-föreningen är ett sätt att fortsätta vara aktiv, att upprätthålla sociala kontakter och att arrangera hjälpinsatser både för FN:s humanitära arbete och här hemma i Sverige. Vi har samlat några tips till dig som är aktiv i en FN-förening som förhoppningsvis kan inspirera att arbeta vidare i dessa tider.

  1. Håll föreningsarbetet levande
    Det är viktigt att hela tiden lyssna på myndigheternas rekommendationer. När utgångs- och mötesrestriktioner råder är det extra viktigt att hitta alternativa vägar att bedriva föreningsarbete, både av sociala skäl och för att utmaningarna i vår omvärld – kärnvapenhotet, flickors och kvinnors rättigheter och målet att nå de globala målen – inte upphör.
  2. Medlemsvård i FN-föreningen
    Just nu är det bra att ta sig tid att bry sig lite extra om medlemmarna i den egna FN-föreningen. Slå en signal, fråga hur kollegorna mår och försök om möjligt att träffas utomhus – utan närkontakt – när vårsolen skiner. Kanske kan ni ta en gemensam promenad och diskutera läget både här hemma och i omvärlden? Hör gärna av dig till en tidigare medlem och fråga om han eller hon kan tänka sig att gå med i FN-förbundet igen. Alla behövs, särskilt nu!
  3. Hjälp varandra med det praktiska
    Om du har möjlighet, se gärna till att äta lunch ute eller gå och klipp dig hos din lokala frisör. Våra småföretag behöver allt stöd de kan få. Om du tillhör en riskgrupp eller av andra skäl inte kan förflytta dig, be en familjemedlem eller en vän att hjälpa dig med transporten eller hämta en lunchlåda. Att hjälpa andra kan vara en aktivitet som den lokala FN-föreningen kan arrangera.
  4. Stöd viktiga samhällsfunktioner
    Civilsamhället har en historisk tradition att hjälpa till i kristider. Under coronaepidemin kan det handla om att hjälpa personer i riskgrupper som stannar hemma i sina bostäder med till exempel leveranser av mat och medicin eller att gå ut med hunden. Flera kommuner har gjort det möjligt för både volontärer och hjälpbehövande att anmäla sig. Hör med din kommun om du och din FN-förening kan göra en insats!
  5. Följ utvecklingen
    Ta för vana att följa utvecklingen i omvärlden. Nyheter som rör FN:s arbete i ljuset av coronaepidemin och annan verksamhet som FN bedriver finns på FN-förbundets hemsida www.fn.se och FN:s nyhetstjänst UN News på www.un.org/news. Självklart är det bra att också läsa riks- och lokalnyheterna och att se nyheterna på tv.

FN-förbundet har av omsorg om medlemmar och aktiva flyttat några av sina arrangemang till hösten. Vi ser fram emot att träffa er alla igen efter sommaren. Om du undrar över något är du som vanligt välkommen att kontakta kansliet på e-post info@fn.se eller telefon 08-462 26 50.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer