fbpx
Coronaepidemin påverkar oss alla. Här har vi samlat tips till våra aktiva föreningsmedlemmar.
26 mars, 2020 / Nyheter

Lokalt föreningsarbete under coronaepidemin

Coronaepidemin påverkar det mesta i samhället inklusive föreningslivet. Vi har samlat några tips till dig som är aktiv i en FN-förening.

Coronaepidemin påverkar oss alla, våra nära och kära samt vänner och bekanta. Samtidigt kan vi glädjas åt att uppslutningen i kampen mot coronaviruset är enorm. Både i Sverige och i omvärlden samlas människor för att bistå alla som på ett eller annat sätt arbetar för att hantera smittan. Att fortsätta samlas i den lokala FN-föreningen är ett sätt att fortsätta vara aktiv, att upprätthålla sociala kontakter och att arrangera hjälpinsatser både för FN:s humanitära arbete och här hemma i Sverige. Vi har samlat några tips till dig som är aktiv i en FN-förening som förhoppningsvis kan inspirera att arbeta vidare i dessa tider.

  1. Håll föreningsarbetet levande
    Det är viktigt att hela tiden lyssna på myndigheternas rekommendationer. När utgångs- och mötesrestriktioner råder är det extra viktigt att hitta alternativa vägar att bedriva föreningsarbete, både av sociala skäl och för att utmaningarna i vår omvärld – kärnvapenhotet, flickors och kvinnors rättigheter och målet att nå de globala målen – inte upphör.
  2. Medlemsvård i FN-föreningen
    Just nu är det bra att ta sig tid att bry sig lite extra om medlemmarna i den egna FN-föreningen. Slå en signal, fråga hur kollegorna mår och försök om möjligt att träffas utomhus – utan närkontakt – när vårsolen skiner. Kanske kan ni ta en gemensam promenad och diskutera läget både här hemma och i omvärlden? Hör gärna av dig till en tidigare medlem och fråga om han eller hon kan tänka sig att gå med i FN-förbundet igen. Alla behövs, särskilt nu!
  3. Hjälp varandra med det praktiska
    Om du har möjlighet, se gärna till att äta lunch ute eller gå och klipp dig hos din lokala frisör. Våra småföretag behöver allt stöd de kan få. Om du tillhör en riskgrupp eller av andra skäl inte kan förflytta dig, be en familjemedlem eller en vän att hjälpa dig med transporten eller hämta en lunchlåda. Att hjälpa andra kan vara en aktivitet som den lokala FN-föreningen kan arrangera.
  4. Stöd viktiga samhällsfunktioner
    Civilsamhället har en historisk tradition att hjälpa till i kristider. Under coronaepidemin kan det handla om att hjälpa personer i riskgrupper som stannar hemma i sina bostäder med till exempel leveranser av mat och medicin eller att gå ut med hunden. Flera kommuner har gjort det möjligt för både volontärer och hjälpbehövande att anmäla sig. Hör med din kommun om du och din FN-förening kan göra en insats!
  5. Följ utvecklingen
    Ta för vana att följa utvecklingen i omvärlden. Nyheter som rör FN:s arbete i ljuset av coronaepidemin och annan verksamhet som FN bedriver finns på FN-förbundets hemsida www.fn.se och FN:s nyhetstjänst UN News på www.un.org/news. Självklart är det bra att också läsa riks- och lokalnyheterna och att se nyheterna på tv.

FN-förbundet har av omsorg om medlemmar och aktiva flyttat några av sina arrangemang till hösten. Vi ser fram emot att träffa er alla igen efter sommaren. Om du undrar över något är du som vanligt välkommen att kontakta kansliet på e-post info@fn.se eller telefon 08-462 26 50.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer