fbpx
9 juli, 2018 / Nyheter

Läs boken om Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör!

Elin Jäderström har skrivit en bok om Agda Rössel som var världens första kvinnliga FN-ambassadör. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan köpa boken till specialpris.

Journalisten Elin Jäderström har skrivit en bok om sin avlägsna släkting Agda Rössel som från 1958 till 1964 var Sveriges och världens första kvinna på posten som FN-ambassadör. Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan nu beställa boken ”Hennes excellens Agda Rössel – från banvaktstugan till FN-skrapan” till specialpris – se information längre ned.

Boken om Agda Rössel är en angelägen del av den svenska FN-historien. Den ger oss kunskap om en kvinna som i en mansdominerad värld gjorde viktiga insatser under en rad år. Under arbetet med boken talade Elin Jäderström med bland andra Lars Eriksson, tidigare generalsekreterare i Svenska FN-förbundet. Boken gavs till avgående styrelseledamöter vid FN-förbundets kongress i juni och den recenseras i det kommande numret av Världshorisont.

Hur föddes idén att skriva en bok om din släkting Agda Rössel?

Agda Rössel var min morfars faster, och min mamma pratade om henne ibland om hennes framgångar under min uppväxttid. Vi träffade henne aldrig, och hon föll i glömska under många år. För ett par år sedan kom hon på tal igen och jag började söka information om henne. Det jag fick veta väckte stor fascination och ledde till att jag bland annat kontaktade släktingar och andra som känt henne. Det jag inledningsvis hade läst om Agda visade sig bara vara toppen på ett isberg. Det som började som ett personligt projekt har nu blivit en bok.

Var det människan eller yrkespersonen Agda Rössel som fångade dig?

Agdas historia är en spännande berättelse om en framgångsrik ambassadör, men också om en kvinnlig pionjär och en ensamstående mor som kämpade i motvind. Hennes kamp att försöka förena båda delarna är det som fångat mig mest. Hennes historia är på många sätt tidlös och aktuell än idag.

Vad är mest fascinerande i Agdas resa från Nattavaara till FN-högkvarteret?

Agda gjorde en för tiden unik resa både som kvinna, klassresenär och ambassadör. Hon stötte också på hårt motstånd på vägen. Den mest centrala frågan för mig har hela tiden varit vad som gjorde hennes utveckling möjlig. Vad drev henne, och var kom drivet och styrkan från? Trots att jag förstås försöker besvara frågorna i boken är det ett ämne jag fortfarande funderar mycket över.

Har ditt eget förhållande till FN och FN-frågorna förändrats under arbetet med boken?

Som journalist visste jag en hel del om FN redan innan, men mitt intresse har växt sig starkare under arbete med boken. ”Mötet” med Agda och alla de UD-medarbetare jag träffat har gett mig stor respekt för det viktiga arbete som utförs inom FN och inom internationell diplomati. Det är så mycket viktigt och spännande som händer bakom stängda dörrar.

Beställ till medlemspris!

Medlemmar i Svenska FN-förbundet kan beställa boken om Agda Rössel till specialpris direkt från bokförlaget. Gör så här:

Mejla din beställning till bokförlaget Atlantis på order@atlantisbok.se. Ange namn, adress och ett mobiltelefonnummer för sms-avisering samt kampanjkoden ”PIONJÄR”. Ordinarie pris är 270 kr exklusive frakt. Du som är medlem i Svenska FN-förbundet köper boken för 200 kr plus frakt. Fraktkostnad inom Sverige är 39 kr och inom Norden kostar frakten 99 kr. Totalkostnaden blir med andra ord 239 kronor inom Sverige och 299 kronor inom Norden. Boken kan inte levereras utanför Norden.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer