fbpx
8 mars, 2017 / Nyheter

Kvinnodagen 2017: Nytt hopp för Sveriges unga

Regeringens nya utredning kan i bästa fall leda till att alla unga skyddas mot barnäktenskap, skriver Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på kvinnodagen den 8 mars.

Inför internationella kvinnodagen befinner sig världens flickor och kvinnor i ett utsatt läge. Det amerikanska presidentvalet och Donald Trumps tillträde innebar att organisationer som arbetar med abortrådgivning i ett slag förlorade sina bidrag från den amerikanska administrationen. Det leder till lidande och död bland miljoner kvinnor som nu går miste om information om familjeplanering, preventivmedel och säkra aborter.

Ett annat problem för världens flickor och unga kvinnor är barnäktenskap. I Sverige har lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap från den 1 juli 2014 visat sig vara tandlös och lett till fällande dom i ett enda fall. Ett särskilt problem gäller unga nyanlända som är gifta. Dels lämnade den nya lagen ett kryphål för barnäktenskap för personer som saknar anknytning till Sverige, dels saknas ett samlat agerande i Sveriges kommuner för unga asylsökande som visar sig vara gifta.

Efter flera uppmärksammade fall har nu regeringen reagerat. Justitieminister Morgan Johansson och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade nyligen kommande direktiv till en utredning som ska se över både de civilrättsliga och straffrättsliga aspekterna på barnäktenskap och hedersrelaterat våld. Det handlar bland annat om frågan om erkännande av barnäktenskap som har ingåtts utomlands.

Barnäktenskap strider mot FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som säger att alla ska få välja vem de ska gifta sig med. Det strider också mot FN:s barnkonvention som säger att barn är barn tills de fyller 18. FN har de senaste åren skärpt arbetet mot barnäktenskap. Världens länder beslutade i de globala målen att barnäktenskap ska vara avskaffat senast år 2030. Det ökar trycket på alla FN:s medlemmar att agera.

Svenska myndigheter, bland andra den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, Barnombudsmannen och Migrationsverket, har under senare tid bidragit med kunskap som visar hur gifta barn far illa. Allt fler verkar nu komma till insikt om att förändringar krävs. Det är bra om än senkommet.

Svenska FN-förbundet startade redan för fem år sedan nätverket och Facebook-sidan Stoppa barnäktenskap med kravet att inga äktenskap med personer under 18 år ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Med oss har vi företrädare för Svenska kyrkan, en rad tjej- och kvinnojourer samt flera andra organisationer.

Ett nytt hopp har nu väckts för Sveriges unga. Den nya utredningen kan i bästa fall leda till förändringar som en gång för alla ger det skydd mot barnäktenskap som alla unga har rätt till. Vårt krav är tydligt: Sverige får inte svika de unga flickorna och pojkarna ännu en gång.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer