fbpx
8 mars, 2017 / Nyheter

Kvinnodagen 2017: Nytt hopp för Sveriges unga

Regeringens nya utredning kan i bästa fall leda till att alla unga skyddas mot barnäktenskap, skriver Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på kvinnodagen den 8 mars.

Inför internationella kvinnodagen befinner sig världens flickor och kvinnor i ett utsatt läge. Det amerikanska presidentvalet och Donald Trumps tillträde innebar att organisationer som arbetar med abortrådgivning i ett slag förlorade sina bidrag från den amerikanska administrationen. Det leder till lidande och död bland miljoner kvinnor som nu går miste om information om familjeplanering, preventivmedel och säkra aborter.

Ett annat problem för världens flickor och unga kvinnor är barnäktenskap. I Sverige har lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap från den 1 juli 2014 visat sig vara tandlös och lett till fällande dom i ett enda fall. Ett särskilt problem gäller unga nyanlända som är gifta. Dels lämnade den nya lagen ett kryphål för barnäktenskap för personer som saknar anknytning till Sverige, dels saknas ett samlat agerande i Sveriges kommuner för unga asylsökande som visar sig vara gifta.

Efter flera uppmärksammade fall har nu regeringen reagerat. Justitieminister Morgan Johansson och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade nyligen kommande direktiv till en utredning som ska se över både de civilrättsliga och straffrättsliga aspekterna på barnäktenskap och hedersrelaterat våld. Det handlar bland annat om frågan om erkännande av barnäktenskap som har ingåtts utomlands.

Barnäktenskap strider mot FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som säger att alla ska få välja vem de ska gifta sig med. Det strider också mot FN:s barnkonvention som säger att barn är barn tills de fyller 18. FN har de senaste åren skärpt arbetet mot barnäktenskap. Världens länder beslutade i de globala målen att barnäktenskap ska vara avskaffat senast år 2030. Det ökar trycket på alla FN:s medlemmar att agera.

Svenska myndigheter, bland andra den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, Barnombudsmannen och Migrationsverket, har under senare tid bidragit med kunskap som visar hur gifta barn far illa. Allt fler verkar nu komma till insikt om att förändringar krävs. Det är bra om än senkommet.

Svenska FN-förbundet startade redan för fem år sedan nätverket och Facebook-sidan Stoppa barnäktenskap med kravet att inga äktenskap med personer under 18 år ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Med oss har vi företrädare för Svenska kyrkan, en rad tjej- och kvinnojourer samt flera andra organisationer.

Ett nytt hopp har nu väckts för Sveriges unga. Den nya utredningen kan i bästa fall leda till förändringar som en gång för alla ger det skydd mot barnäktenskap som alla unga har rätt till. Vårt krav är tydligt: Sverige får inte svika de unga flickorna och pojkarna ännu en gång.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer