fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
12 september, 2018 / Nyheter

Kvinnliga rohingyer värst utsatta i världen

Dereje Wordofa, ny assisterande generalsekreterare för UNFPA, betonade vikten av hjälp till rohingyerna när han nyligen besökte Sverige. Han lyfte även den positiva utveckling som FN-förbundets projekt Flicka medfört i Etiopien.

I april fick UNFPA, FN:s befolkningsfond, en ny assisterande generalsekreterare. Dereje Wordofa kommer i sin nya roll att bevaka utvecklingen i de 150 länder som UNFPA är verksamt i.

UNFPA är ett av de FN-organ som Svenska FN-förbundet stöttar genom insamling. Genom vårt projekt Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afar i norra Etiopien. Dereje Wordofa är själv född i Etiopien och är väl insatt i situationen i landet.

– Att agera lokalt är viktigt. Afar-regionen är ett fattigt och konservativt område med en marginaliserad befolkning. Det är viktigt att verka för positiv utveckling för regionens flickor, vilket i sin tur öppnar för större förändring, säger Dereje Wordofa.

Positiv till Flicka

De insamlade medlen från Svenska FN-förbundet har bidragit till ökad medvetenhet hos lokalbefolkningen i Afar. Och Dereje Wordofa ser positivt på det fortsatta samarbetet med Svenska FN-förbundet.

– Vi är väldigt tacksamma för stödet från Svenska FN-förbundet. Vi värdesätter inte bara ert ekonomiska stöd. Ert politiska stöd i frågan är också viktigt, säger Dereje Wordofa.

Viktigt med stöd till kvinnor på flykt

Sedan i våras stöttar Svenska FN-förbundet även ett UNFPA-projekt i Cox’s Bazar, Bangladesh. Där har UNFPA upprättat ett kvinnocenter i ett flyktingläger för rohingyer.

– Om jag måste välja den katastrof i världen där kvinnor har det som värst skulle det bli flyktinglägren i Bangladesh. De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter. De kommande monsunregnen gör situationen än värre, säger Dereje Wordofa.

I UNFPA:s kvinnocenter i Cox’s Bazar kan kvinnor och flickor söka både medicinsk vård och psykosocialt stöd. De kan känna sig säkra och komma i kontakt med andra kvinnor i samma situation. Dereje Wordofa understryker dock att väldigt mycket mer behöver göras för att hjälpa rohingyerna.

Dereje Wordofa, UNFPA, besöker en by i Bolivia

Dereje Wordofa på besök i Bolivia. Foto: UNFPA

– Vi kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid. Lägren är överfulla och sjukdomar sprids lätt. Att sätta politisk press på länderna är viktigt, konstaterar Dereje Wordofa.

Stora delar av världen får det bättre

Trots allt elände i världen ser Dereje Wordofa även ljusglimtar. Etiopien rör sig åt rätt håll, likaså Kina och Indien. Han tar Bolivia som ett annat tydligt exempel. Nyligen besökte han en by några timmar utanför huvudstaden La Paz. Regionen bebos främst av ursprungsbefolkning och när UNFPA först kom till området mötte de motstånd. Men successivt förändrades lokalbefolkningens uppfattning. I dag samarbetar UNFPA nära med skolor och ungdomar för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa.

– Jag var väldigt imponerad över deras engagemang och av det lyckade samarbetet. Det är så utveckling ska drivas, säger Dereje Wordofa.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig
för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer