fbpx
Källa: Our World In Data.
19 november, 2020 / Nyheter

Klimatkurvan måste vända nedåt

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Fem år har gått sedan Parisavtalet om klimatet antogs av FN. Sedan dess har 186 av medlemsländerna ratificerat det. Avtalets huvudsakliga målsättning är att hålla den globala medeltemperaturen under 2 grader eller helst under 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. I år har jordens medeltemperatur ökat med cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid.

I Parisavtalet finns bland annat krav på att länder som ratificerat avtalet ska skicka in planer för hur de ska bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Länderna har lämnat in sina första nationella klimatplaner och i mitten av november 2020 hade 17 länder lämnat in uppdaterade planer.

Enligt Parisavtalet ska länderna vart femte år förbättra och uppdatera sina nationella klimatplaner vilket innebär att de ska uppdateras senast under 2020 . Några länder har uppdaterat sina planer snabbare än så.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: ”Enligt FN:s miljöprogram räcker inte ländernas insatser till för att klara Parisavtalets globala temperaturmål. FN:s miljöprogram räknar med att de åtaganden som världens länder hittills har lagt fram under Parisavtalet, behöver öka i ambitionsnivå i snitt ungefär tre gånger för att uppvärmningen ska hållas under två grader, och fem gånger mer för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.”

Att COP 26 skjuts upp till 2021 innebär en risk för att klimatarbetet försenas. Samtidigt har flera länder uttalat åtaganden om att vara klimatneutrala – Japan och Sydkorea till 2050, Kina till 2060, Österrike 2040 och Sverige till 2045 för att ta några exempel.

Av betydelse för de globala utsläppen är att den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har meddelat att USA ska återgå till Parisavtalet. Landet är världens näst största utsläppare efter Kina.

Hittills har den globala kurvan över utsläpp av växthusgaser fortsatt att stiga varje år sedan Parisavtalet slöts. Det innebär att kurvorna över samlade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste plattas ut och vändas nedåt om målen om minskad uppvärmning ska nås i tid.

Från den 19 november till den 1 december hålls ett alternativt COP 26 som arrangeras av unga klimataktivister och som samlar 350 deltagare från 45 länder. Det följs den 11-12 december av ett jubileumsmöte i regi av ordförandeländerna i FN:s klimatramverk och generalsekreterare António Guterres.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer