fbpx
Källa: Our World In Data.
19 november, 2020 / Nyheter

Klimatkurvan måste vända nedåt

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Fem år har gått sedan Parisavtalet om klimatet antogs av FN. Sedan dess har 186 av medlemsländerna ratificerat det. Avtalets huvudsakliga målsättning är att hålla den globala medeltemperaturen under 2 grader eller helst under 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. I år har jordens medeltemperatur ökat med cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid.

I Parisavtalet finns bland annat krav på att länder som ratificerat avtalet ska skicka in planer för hur de ska bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Länderna har lämnat in sina första nationella klimatplaner och i mitten av november 2020 hade 17 länder lämnat in uppdaterade planer.

Enligt Parisavtalet ska länderna vart femte år förbättra och uppdatera sina nationella klimatplaner vilket innebär att de ska uppdateras senast under 2020 . Några länder har uppdaterat sina planer snabbare än så.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: ”Enligt FN:s miljöprogram räcker inte ländernas insatser till för att klara Parisavtalets globala temperaturmål. FN:s miljöprogram räknar med att de åtaganden som världens länder hittills har lagt fram under Parisavtalet, behöver öka i ambitionsnivå i snitt ungefär tre gånger för att uppvärmningen ska hållas under två grader, och fem gånger mer för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.”

Att COP 26 skjuts upp till 2021 innebär en risk för att klimatarbetet försenas. Samtidigt har flera länder uttalat åtaganden om att vara klimatneutrala – Japan och Sydkorea till 2050, Kina till 2060, Österrike 2040 och Sverige till 2045 för att ta några exempel.

Av betydelse för de globala utsläppen är att den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har meddelat att USA ska återgå till Parisavtalet. Landet är världens näst största utsläppare efter Kina.

Hittills har den globala kurvan över utsläpp av växthusgaser fortsatt att stiga varje år sedan Parisavtalet slöts. Det innebär att kurvorna över samlade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste plattas ut och vändas nedåt om målen om minskad uppvärmning ska nås i tid.

Från den 19 november till den 1 december hålls ett alternativt COP 26 som arrangeras av unga klimataktivister och som samlar 350 deltagare från 45 länder. Det följs den 11-12 december av ett jubileumsmöte i regi av ordförandeländerna i FN:s klimatramverk och generalsekreterare António Guterres.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer