fbpx
Koll & kommentar
Källa: Our World In Data.
19 november, 2020 / Nyheter

Klimatkurvan måste vända nedåt

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Fem år har gått sedan Parisavtalet om klimatet antogs av FN. Sedan dess har 186 av medlemsländerna ratificerat det. Avtalets huvudsakliga målsättning är att hålla den globala medeltemperaturen under 2 grader eller helst under 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. I år har jordens medeltemperatur ökat med cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid.

I Parisavtalet finns bland annat krav på att länder som ratificerat avtalet ska skicka in planer för hur de ska bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Länderna har lämnat in sina första nationella klimatplaner och i mitten av november 2020 hade 17 länder lämnat in uppdaterade planer.

Enligt Parisavtalet ska länderna vart femte år förbättra och uppdatera sina nationella klimatplaner vilket innebär att de ska uppdateras senast under 2020 . Några länder har uppdaterat sina planer snabbare än så.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: ”Enligt FN:s miljöprogram räcker inte ländernas insatser till för att klara Parisavtalets globala temperaturmål. FN:s miljöprogram räknar med att de åtaganden som världens länder hittills har lagt fram under Parisavtalet, behöver öka i ambitionsnivå i snitt ungefär tre gånger för att uppvärmningen ska hållas under två grader, och fem gånger mer för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.”

Att COP 26 skjuts upp till 2021 innebär en risk för att klimatarbetet försenas. Samtidigt har flera länder uttalat åtaganden om att vara klimatneutrala – Japan och Sydkorea till 2050, Kina till 2060, Österrike 2040 och Sverige till 2045 för att ta några exempel.

Av betydelse för de globala utsläppen är att den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har meddelat att USA ska återgå till Parisavtalet. Landet är världens näst största utsläppare efter Kina.

Hittills har den globala kurvan över utsläpp av växthusgaser fortsatt att stiga varje år sedan Parisavtalet slöts. Det innebär att kurvorna över samlade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste plattas ut och vändas nedåt om målen om minskad uppvärmning ska nås i tid.

Från den 19 november till den 1 december hålls ett alternativt COP 26 som arrangeras av unga klimataktivister och som samlar 350 deltagare från 45 länder. Det följs den 11-12 december av ett jubileumsmöte i regi av ordförandeländerna i FN:s klimatramverk och generalsekreterare António Guterres.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer