fbpx
Jan Eliasson var en av FN-profilerna som gästade Svenska FN-förbundets digitala kongress 2021.
16 juni, 2021 / Nyheter

Klimat och kärnvapen i fokus vid FN-förbundets kongress

Ett nytt måldokument med tydliga prioriteringar blev det mest påtagliga resultatet av FN-förbundets första digitala kongress som hölls i helgen.

Svenska FN-förbundet höll sin första digitala kongress den 12-13 juni. Ett 70-tal ombud och lika många observatörer, förtroendevalda och kanslianställda samlades vid sina datorer under helgen för att ta ut riktningen för förbundet under de kommande tre åren.

Stämningen var god, tekniken fungerade och en rad intressanta motioner och propositioner samt sedvanliga val avhandlades. Annelie Börjesson fick förnyat förtroende som förbundsordförande under ytterligare tre år. Kongressen gästades av bland andra FN-profilerna Jan Eliasson och Anders Kompass.

Det mest påtagliga resultatet av kongresshelgen var antagandet av ett nytt måldokument med inriktning på FN:s tre pelare samt hållbar utveckling. Därmed har nu hela den svenska FN-rörelsen ett tydligt dokument att luta sig emot i arbetet för ett starkare och bättre FN. FN-förbundet kommer under den kommande kongressperioden att arbeta bland annat med klimatet, Agenda 2030 och svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen.

Hela dagordningen rymdes inte under den schemalagda tiden vilket innebär att kongressen ännu inte är formellt avslutad. Efter att ytterligare 17 motioner har hanterats kommer kongressen att stängas.

FN-förbundet tackar alla som bidrog till en lyckad kongress. Vi riktar ett särskilt tack till kongresspresidiet, Anna Bergkvist och Johan Groth från Styrelsepost, som med stor elegans lotsade oss genom helgens möte.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer