Jan Eliasson var en av FN-profilerna som gästade Svenska FN-förbundets digitala kongress 2021.
16 juni, 2021 / Nyheter

Klimat och kärnvapen i fokus vid FN-förbundets kongress

Ett nytt måldokument med tydliga prioriteringar blev det mest påtagliga resultatet av FN-förbundets första digitala kongress som hölls i helgen.

Svenska FN-förbundet höll sin första digitala kongress den 12-13 juni. Ett 70-tal ombud och lika många observatörer, förtroendevalda och kanslianställda samlades vid sina datorer under helgen för att ta ut riktningen för förbundet under de kommande tre åren.

Stämningen var god, tekniken fungerade och en rad intressanta motioner och propositioner samt sedvanliga val avhandlades. Annelie Börjesson fick förnyat förtroende som förbundsordförande under ytterligare tre år. Kongressen gästades av bland andra FN-profilerna Jan Eliasson och Anders Kompass.

Det mest påtagliga resultatet av kongresshelgen var antagandet av ett nytt måldokument med inriktning på FN:s tre pelare samt hållbar utveckling. Därmed har nu hela den svenska FN-rörelsen ett tydligt dokument att luta sig emot i arbetet för ett starkare och bättre FN. FN-förbundet kommer under den kommande kongressperioden att arbeta bland annat med klimatet, Agenda 2030 och svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen.

Hela dagordningen rymdes inte under den schemalagda tiden vilket innebär att kongressen ännu inte är formellt avslutad. Efter att ytterligare 17 motioner har hanterats kommer kongressen att stängas.

FN-förbundet tackar alla som bidrog till en lyckad kongress. Vi riktar ett särskilt tack till kongresspresidiet, Anna Bergkvist och Johan Groth från Styrelsepost, som med stor elegans lotsade oss genom helgens möte.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer