fbpx
Koll & kommentar
Jan Eliasson var en av FN-profilerna som gästade Svenska FN-förbundets digitala kongress 2021.
16 juni, 2021 / Nyheter

Klimat och kärnvapen i fokus vid FN-förbundets kongress

Ett nytt måldokument med tydliga prioriteringar blev det mest påtagliga resultatet av FN-förbundets första digitala kongress som hölls i helgen.

Svenska FN-förbundet höll sin första digitala kongress den 12-13 juni. Ett 70-tal ombud och lika många observatörer, förtroendevalda och kanslianställda samlades vid sina datorer under helgen för att ta ut riktningen för förbundet under de kommande tre åren.

Stämningen var god, tekniken fungerade och en rad intressanta motioner och propositioner samt sedvanliga val avhandlades. Annelie Börjesson fick förnyat förtroende som förbundsordförande under ytterligare tre år. Kongressen gästades av bland andra FN-profilerna Jan Eliasson och Anders Kompass.

Det mest påtagliga resultatet av kongresshelgen var antagandet av ett nytt måldokument med inriktning på FN:s tre pelare samt hållbar utveckling. Därmed har nu hela den svenska FN-rörelsen ett tydligt dokument att luta sig emot i arbetet för ett starkare och bättre FN. FN-förbundet kommer under den kommande kongressperioden att arbeta bland annat med klimatet, Agenda 2030 och svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen.

Hela dagordningen rymdes inte under den schemalagda tiden vilket innebär att kongressen ännu inte är formellt avslutad. Efter att ytterligare 17 motioner har hanterats kommer kongressen att stängas.

FN-förbundet tackar alla som bidrog till en lyckad kongress. Vi riktar ett särskilt tack till kongresspresidiet, Anna Bergkvist och Johan Groth från Styrelsepost, som med stor elegans lotsade oss genom helgens möte.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer