fbpx
11 december, 2015 / Nyheter

Jordanien i skuggan av krisen i Syrien

Svenska FN-förbundet har under veckan stått värd för en studieresa till Jordanien, ett land som i hög grad påverkas av konflikten i Syrien.

Svenska FN-förbundet har under fyra intensiva dagar lett en studieresa för riksdagsledamöter till Jordanien. På torsdagen kom delegationen, under ledning av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin, åter till Sverige.

Delegationen, från vänster: Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet, Birgitta Ohlsson (L), Hans Linde (V), Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, Gustavo Gonzalez, samordnare FN:s regionala arbete, Kerstin Lundgren (C), Sotiris Delis (M).

Jordanien är starkt präglat av konflikten i Syrien. Omkring 630 000 syriska flyktingar finns i Jordanien i dag, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR som har hand om 18 procent av flyktingarna. Övriga 82 procent bor i värdkommuner runt om i Jordanien. FN-förbundets delegation besökte såväl flyktingläger under FN:s beskydd som värdkommuner.

Krisen i Syrien påverkar hela regionen. Turkiet, Libanon och Jordanien tar emot flest flyktingar. FN-organen i området har bildat ett regionalt samarbete som inkluderar FN:s katastrofsamordnare OCHA, UNHCR, FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s barnfond UNICEF.

– Flyktingmottagandet är en stor utmaning för Jordanien. De drygt 600 000 flyktingarna representerar olika grupper i konflikten i Syrien. Ytterligare 400 000 flyktingar väntas nästa år, säger Aleksander Gabelic.

Gustavo Gonzalez, som samordnar FN:s regionala arbete, berättade för delegationen om de utmaningar som FN och Syriens grannländer står inför. Framför allt handlar det om att kunna hjälpa de syrier som är kvar i Syrien, varav många har tvingats fly sina hem och stannat kvar i landet som internflyktingar.

Foto: WFP/ Dina El-Kassaby

– Vid sidan av flyktingsituationen är den humanitära krisen det kvardröjande intrycket. Nödropen från FN:s hjälporganisationer har inte besvarats i tillräckligt hög grad även om en del medel har kommit in på senare tid, säger Aleksander Gabelic.

FN:s företrädare på plats i Jordanien bekräftar bilden.

– Den syriska krisen är en utmaning för FN, säger Gustavo Gonzalez. Det är mer än en humanitär kris, det handlar om överlevnad. 12 miljoner människor, varav tre miljoner barn, är drabbade. Det är fler människor än i någon katastrof tidigare.

Gonzalez berättar att när konflikten började i Syrien 2011 trodde alla att det skulle bli en kortvarig konflikt. FN-medarbetarna i området som arbetade med humanitärt bistånd förväntade sig att FN:s säkerhetsråd skulle fatta en resolution som skulle bidra till att konflikten löstes.

– Vi hade fel, konstaterar Gonzalez, och tillägger att FN inte har lyckats med att hantera krisen. Medlemsstaterna ställer inte upp med de resurser som behövs för att lösa konflikten och rädda människor undan våld, nöd och flyktingskap. FN har bara fått hälften av de humanitära medel som krävs.

Aleksander Gabelic riktar en uppmaning till omvärlden att uppmärksamma också den allmänna utvecklingen i Jordanien.

– Jordanien har hittills, tack vare stöd från Väst, varit ett relativt öppet land. Omvärlden måste ta signalerna om tilltagande radikalisering bland unga och särskilt den svåra situationen för landets kvinnor på allvar, avslutar Gabelic.

I delegationen ingick riksdagsledamöterna Sotiris Delis (M), Hans Linde (V), Kerstin Lundgren (C) och Birgitta Ohlsson (L).

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer