fbpx
Koll & kommentar
Foto: Unsplash/ Craig Melville.
25 november, 2022 / Nyheter

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Inför internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november rapporterar FN:s kontor för mänskliga rättigheter att över 40 människor har dödats under den senaste veckans protester i Iran. Över 14 000 har frihetsberövats och minst sex personer har dömts till döden för att ha deltagit i ”krig mot Gud”. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, uppmanar de iranska myndigheterna att agera på kraven på jämlikhet, värdighet och rättigheter.

På torsdagen beslutade också FN:s råd för mänskliga rättigheter att tillsätta en utredning som ska granska övergreppen mot demonstranter. FN är inte ensamt om att reagera. En hel värld upprörs över den iranska regimens våld mot kvinnor som valt att inte följa den islamiska klädkoden och mot de som höjer sina röster för grundläggande rättigheter. I Afghanistan har talibanerna ett år efter återkomsten till makten infört sharialagar och fråntagit flickor och kvinnor rättigheter som att studera och arbeta. 

– Iran och Afghanistan är två aktuella och allvarliga exempel på att flickors och kvinnors rättigheter kränks världen runt. Faktum är att kvinnors rättigheter har varit på tillbakagång i många länder och under många år. FN:s krav på åtgärder måste få medlemsländernas stöd, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet. 

I ett brev till Irans ambassadör i Sverige har Svenska FN-förbundet fördömt de senaste veckornas våld mot fredliga demonstrationer. Förbundet ställer sig i brevet bakom FN-kravet på en oberoende utredning av 22-åriga Mahsa Aminis död och uppmanar Iran att upphöra med våldet mot demonstranterna. FN-förbundet har också välkomnat skärpta EU-sanktioner mot iranska individer och institutioner.

FN leder, genom flera organisationer och kontoret för mänskliga rättigheter, det globala arbetet för jämställdhet. FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, utser de 45 länderna i FN:s kvinnokommission som möts varje år i New York. Som i andra FN-sammanhang väljs länderna efter geografisk tillhörighet. UN Women startades 2010 när flera FN-organisationer slogs samman. I över 80 länder arbetar man för kvinnors egenmakt, jämställdhet och stärkandet av flickors och kvinnors rättigheter. 

FN:s medlemsländer har bland annat antagit en handlingsplan för kvinnors rättigheter (Pekingplattformen 1995), konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (1979) och resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet (2000). Trots det har det globala arbetet för jämställdhet mött motstånd och på senare år också gått bakåt. 

– Det är uppenbart att medlemsländerna inte tar sin del av ansvaret för att nå mål 5 i Agenda 2030 om jämställdhet. Mer måste göras av fler, avslutar Annelie Börjesson. 

Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november är starten för FN:s sexton dagar mot könsbaserat våld som pågår till och med den 10 december som är internationella dagen för mänskliga rättigheter. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer