I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638.
Att FN och andra får möjlighet att leverera mat till svältande människor i Syrien är en av huvudfrågorna i de FN-ledda fredssamtal som väntas starta i Genève på fredagen.
Vapenstillestånd, humanitär hjälp och att stoppa terrororganisationen Islamiska statens framryckningar är de tre viktigaste uppgifterna inför de FN-ledda fredssamtal om Syrien som väntas inledas i Genève på fredagen, meddelar FN.
Världsorganisationens sändebud i konflikten, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, har signalerat till omvärlden att processen kommer att ta tid. Fredssamtalen väntas pågå under ett halvår och bara den första tidens förberedande förhandlingar beräknas ta två till tre veckor.
– Det avgörande är att processen kan starta. FN har levererat mat till 60 000 människor i belägrade områden under den senaste månaden och humanitär hjälp är avgörande för att människor inte ska dö av svält. Frågan är också högaktuell inför givarkonferensen om Syrien den 4 februari i London, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Omkring 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp men FN:s hjälporganisationer saknar tillräcklig finansiering. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram WFP och dess arbete i regionen. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.
Konflikten i Syrien har hittills krävt över 250 000 dödsoffer, gjort 6,5 miljoner människor hemlösa och tvingat ytterligare 4 miljoner på flykt utanför landets gränser.
24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer