fbpx
28 januari, 2016 / Nyheter

Humanitär hjälp i centrum för Syriensamtal

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Att FN och andra får möjlighet att leverera mat till svältande människor i Syrien är en av huvudfrågorna i de FN-ledda fredssamtal som väntas starta i Genève på fredagen.

Vapenstillestånd, humanitär hjälp och att stoppa terrororganisationen Islamiska statens framryckningar är de tre viktigaste uppgifterna inför de FN-ledda fredssamtal om Syrien som väntas inledas i Genève på fredagen, meddelar FN.

Världsorganisationens sändebud i konflikten, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, har signalerat till omvärlden att processen kommer att ta tid. Fredssamtalen väntas pågå under ett halvår och bara den första tidens förberedande förhandlingar beräknas ta två till tre veckor.

– Det avgörande är att processen kan starta. FN har levererat mat till 60 000 människor i belägrade områden under den senaste månaden och humanitär hjälp är avgörande för att människor inte ska dö av svält. Frågan är också högaktuell inför givarkonferensen om Syrien den 4 februari i London, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp men FN:s hjälporganisationer saknar tillräcklig finansiering. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram WFP och dess arbete i regionen. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Konflikten i Syrien har hittills krävt över 250 000 dödsoffer, gjort 6,5 miljoner människor hemlösa och tvingat ytterligare 4 miljoner på flykt utanför landets gränser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer