28 januari, 2016 / Nyheter

Humanitär hjälp i centrum för Syriensamtal

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Att FN och andra får möjlighet att leverera mat till svältande människor i Syrien är en av huvudfrågorna i de FN-ledda fredssamtal som väntas starta i Genève på fredagen.

Vapenstillestånd, humanitär hjälp och att stoppa terrororganisationen Islamiska statens framryckningar är de tre viktigaste uppgifterna inför de FN-ledda fredssamtal om Syrien som väntas inledas i Genève på fredagen, meddelar FN.

Världsorganisationens sändebud i konflikten, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, har signalerat till omvärlden att processen kommer att ta tid. Fredssamtalen väntas pågå under ett halvår och bara den första tidens förberedande förhandlingar beräknas ta två till tre veckor.

– Det avgörande är att processen kan starta. FN har levererat mat till 60 000 människor i belägrade områden under den senaste månaden och humanitär hjälp är avgörande för att människor inte ska dö av svält. Frågan är också högaktuell inför givarkonferensen om Syrien den 4 februari i London, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp men FN:s hjälporganisationer saknar tillräcklig finansiering. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram WFP och dess arbete i regionen. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Konflikten i Syrien har hittills krävt över 250 000 dödsoffer, gjort 6,5 miljoner människor hemlösa och tvingat ytterligare 4 miljoner på flykt utanför landets gränser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer