fbpx
28 januari, 2016 / Nyheter

Humanitär hjälp i centrum för Syriensamtal

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Att FN och andra får möjlighet att leverera mat till svältande människor i Syrien är en av huvudfrågorna i de FN-ledda fredssamtal som väntas starta i Genève på fredagen.

Vapenstillestånd, humanitär hjälp och att stoppa terrororganisationen Islamiska statens framryckningar är de tre viktigaste uppgifterna inför de FN-ledda fredssamtal om Syrien som väntas inledas i Genève på fredagen, meddelar FN.

Världsorganisationens sändebud i konflikten, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, har signalerat till omvärlden att processen kommer att ta tid. Fredssamtalen väntas pågå under ett halvår och bara den första tidens förberedande förhandlingar beräknas ta två till tre veckor.

– Det avgörande är att processen kan starta. FN har levererat mat till 60 000 människor i belägrade områden under den senaste månaden och humanitär hjälp är avgörande för att människor inte ska dö av svält. Frågan är också högaktuell inför givarkonferensen om Syrien den 4 februari i London, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp men FN:s hjälporganisationer saknar tillräcklig finansiering. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram WFP och dess arbete i regionen. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Konflikten i Syrien har hittills krävt över 250 000 dödsoffer, gjort 6,5 miljoner människor hemlösa och tvingat ytterligare 4 miljoner på flykt utanför landets gränser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer