I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Att FN och andra får möjlighet att leverera mat till svältande människor i Syrien är en av huvudfrågorna i de FN-ledda fredssamtal som väntas starta i Genève på fredagen.

Vapenstillestånd, humanitär hjälp och att stoppa terrororganisationen Islamiska statens framryckningar är de tre viktigaste uppgifterna inför de FN-ledda fredssamtal om Syrien som väntas inledas i Genève på fredagen, meddelar FN.

Världsorganisationens sändebud i konflikten, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, har signalerat till omvärlden att processen kommer att ta tid. Fredssamtalen väntas pågå under ett halvår och bara den första tidens förberedande förhandlingar beräknas ta två till tre veckor.

– Det avgörande är att processen kan starta. FN har levererat mat till 60 000 människor i belägrade områden under den senaste månaden och humanitär hjälp är avgörande för att människor inte ska dö av svält. Frågan är också högaktuell inför givarkonferensen om Syrien den 4 februari i London, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp men FN:s hjälporganisationer saknar tillräcklig finansiering. Svenska FN-förbundet samlar via Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram WFP och dess arbete i regionen. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Konflikten i Syrien har hittills krävt över 250 000 dödsoffer, gjort 6,5 miljoner människor hemlösa och tvingat ytterligare 4 miljoner på flykt utanför landets gränser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer