Alejandra och Charlotte är två av deltagarna i FN-förbundets C-kurs i Genève. Här berättar de om sina intryck efter halva studiebesöket.
Varför valde ni att resa med FN-förbundet till Genève?
Charlotte: Jag gick A- och B-kursen i våras och C-kursen kändes som en naturlig fortsättning. Dessutom är jag allmänt intresserad av samhällsfrågor och globala frågor.
Alejandra: Även jag hade gått A- och B-kursen. Jag tänker mig en framtid inom humanitär rätt med inriktning på flyktingar och migration och jag ville se på plats hur FN fungerar inifrån.
Vilka är era intryck så här långt?
Alejandra: Det är många intryck. Det har varit intressant att se byggnaderna och det är inte alltid lika pampigt som man kan tro. Framför allt har jag fått en bild av hur man arbetar och kommer fram till viktiga beslut. FN-medarbetarna vi har träffat har haft visioner och varit pålästa, men de verkar ibland också känna sig begränsade.
Charlotte: Dels är det de fysiska intrycken av hur FN ser ut innanför väggarna, dels är det människorna. Det är många intryck som kommer att ta tid att smälta.
Hur kommer ni att använda era nya kunskaper?
Charlotte: Man växer som människa av alla nya intryck. Jag hoppas kunna hitta ett område där jag får användning för alla nya kunskaper och intryck. Ett sätt är att engagera sig frivilligt. Det är särskilt intressant att vara här under flyktingkrisen som är en av de största utmaningarna för FN.
Alejandra: Jag känner ett starkt driv i flyktingfrågorna och tar med mig alla erfarenheter i mitt framtida MR-arbete. Jag vill också skriva om mina upplevelser.
30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer