Alejandra och Charlotte är två av deltagarna i FN-förbundets C-kurs i Genève. Här berättar de om sina intryck efter halva studiebesöket.
Varför valde ni att resa med FN-förbundet till Genève?
Charlotte: Jag gick A- och B-kursen i våras och C-kursen kändes som en naturlig fortsättning. Dessutom är jag allmänt intresserad av samhällsfrågor och globala frågor.
Alejandra: Även jag hade gått A- och B-kursen. Jag tänker mig en framtid inom humanitär rätt med inriktning på flyktingar och migration och jag ville se på plats hur FN fungerar inifrån.
Vilka är era intryck så här långt?
Alejandra: Det är många intryck. Det har varit intressant att se byggnaderna och det är inte alltid lika pampigt som man kan tro. Framför allt har jag fått en bild av hur man arbetar och kommer fram till viktiga beslut. FN-medarbetarna vi har träffat har haft visioner och varit pålästa, men de verkar ibland också känna sig begränsade.
Charlotte: Dels är det de fysiska intrycken av hur FN ser ut innanför väggarna, dels är det människorna. Det är många intryck som kommer att ta tid att smälta.
Hur kommer ni att använda era nya kunskaper?
Charlotte: Man växer som människa av alla nya intryck. Jag hoppas kunna hitta ett område där jag får användning för alla nya kunskaper och intryck. Ett sätt är att engagera sig frivilligt. Det är särskilt intressant att vara här under flyktingkrisen som är en av de största utmaningarna för FN.
Alejandra: Jag känner ett starkt driv i flyktingfrågorna och tar med mig alla erfarenheter i mitt framtida MR-arbete. Jag vill också skriva om mina upplevelser.
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer