Alejandra och Charlotte är två av deltagarna i FN-förbundets C-kurs i Genève. Här berättar de om sina intryck efter halva studiebesöket.
Varför valde ni att resa med FN-förbundet till Genève?
Charlotte: Jag gick A- och B-kursen i våras och C-kursen kändes som en naturlig fortsättning. Dessutom är jag allmänt intresserad av samhällsfrågor och globala frågor.
Alejandra: Även jag hade gått A- och B-kursen. Jag tänker mig en framtid inom humanitär rätt med inriktning på flyktingar och migration och jag ville se på plats hur FN fungerar inifrån.
Vilka är era intryck så här långt?
Alejandra: Det är många intryck. Det har varit intressant att se byggnaderna och det är inte alltid lika pampigt som man kan tro. Framför allt har jag fått en bild av hur man arbetar och kommer fram till viktiga beslut. FN-medarbetarna vi har träffat har haft visioner och varit pålästa, men de verkar ibland också känna sig begränsade.
Charlotte: Dels är det de fysiska intrycken av hur FN ser ut innanför väggarna, dels är det människorna. Det är många intryck som kommer att ta tid att smälta.
Hur kommer ni att använda era nya kunskaper?
Charlotte: Man växer som människa av alla nya intryck. Jag hoppas kunna hitta ett område där jag får användning för alla nya kunskaper och intryck. Ett sätt är att engagera sig frivilligt. Det är särskilt intressant att vara här under flyktingkrisen som är en av de största utmaningarna för FN.
Alejandra: Jag känner ett starkt driv i flyktingfrågorna och tar med mig alla erfarenheter i mitt framtida MR-arbete. Jag vill också skriva om mina upplevelser.
09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer