fbpx
5 februari, 2018 / Nyheter

Hopp om en bättre framtid

Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning: FN-projekt hjälper tusentals flickor i norra Etiopien.

Den 6 februari är internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Dagen inrättades 2012 av FN:s generalförsamling som uppmanar medlemsstaterna att öka medvetenheten om könsstympning och vidta konkreta åtgärder mot den skadliga traditionen. Mål 5 i de globala målen säger att kvinnlig könsstympning ska vara avskaffat världen över senast 2030.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond, UNFPA, i ett projekt i norra Etiopien. Genom utbildning och andra insatser är siktet inställt på att minska förekomsten av barnäktenskap och könsstympning som tidigare var vanliga traditioner i området.

Vårt projekt Flicka spelar en avgörande roll för FN:s möjligheter att arbeta för flickors och unga kvinnors rättigheter. Tack vare vår insamling går många flickor i norra Etiopien en ljusare framtid till mötes. Totalt beräknas omkring 10 000 flickor i Afambo-distriktet ha sluppit könsstympning tack vare FN:s verksamhet under de senaste åtta åren.

Vill du vara med och bidra till en bättre framtid för flickorna i Etiopien? Läs mer och ge ett bidrag på www.fn.se/flicka!

FN:s webbplats kan du läsa mer om internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning.

Generalsekreterare António Guterres budskap på FN-dagen mot könsstympning

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer