fbpx
Amina Mohammad, biträdande generalsekreterare för Ecosoc, under årets HLPF. Foto: UN Photo/Manuel Elías
8 juli, 2022 / Nyheter

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Vid lanseringen av den årliga rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World som skedde i samband med HLPF den 6 juli framkom att mellan ofattbara 702–828 miljoner led av hunger 2021. En ökning med runt 150 miljoner jämfört med 2019.

Chefen för FN:s livsmedelsorgan (WFP), David Beasley, varnade under lanseringen för att antalet som lider av hunger kan komma att stiga ytterligare framöver.

Pandemin har påverkat fattigdom och hunger

Vid HLPF:s inledning låg stort fokus på den negativa globala utvecklingen som covidpandemin, klimatförändringarna, bristande finansiering och en eskalerande konfliktnivå i världen har bidragit till och vikten av att lösa utmaningarna gemensamt.

Enligt Amina Mohammad, biträdande generalsekreterare för Ecosoc, beskriver årets 44 frivilliga granskningsrapporter hur pandemin har påverkat fattigdom, hunger och ekonomisk tillbakagång. Samtidigt har framgångar skett inom bland annat jordbruk, utbildning och sociala trygghetssystem.

– Vi är snart halvvägs men låt oss vara ärliga och säga att vi inte har nått så långt som vi hoppades 2015, sa Amina Mohammad.

Under ett sidoevent som analyserade vad som inte tas upp i de frivilliga granskningsrapporterna, framkom att det saknas analyser av vad i samhällssystemen som bidrar till utstötning och hur länderna gör för att nå dem som är mest utanför.

147 miljoner barn har fått sämre utbildning

Även allas rätt till utbildning fick mycket uppmärksamhet under mötet. Pandemin har inneburit att 147 miljoner elever har gått miste om mer än hälften av sin utbildning under 2020 och 2021.

Årets uppföljningsrapport av de globala målen visar också att 25 procent av grundskolorna saknar vatten, elektricitet och toaletter samt att hälften saknar datorer och tillgång till internet.

Att utbildning ska ses som en mänsklig rättighet lyftes av bland annat Spanien och Portugal. Problem med tillgång till utbildade lärare och behovet av större satsningar på utbildning togs upp av många delegater. Att se på utbildning som en investering och inte en kostnad lyftes bland annat av Finland och vikten av skolmåltider var också något som framkom i flera anföranden.

Biståndsnivåer och lokalt genomförande lyftes av svenskar

Sverige lyfte i ett anförande att en procent av bruttonationalinkomsten går till bistånd. Kommunala partnerskap för demokrati och innovation beskrevs som ett bra verktyg för ömsesidigt kapacitetsbyggande och lärande.

När vikten av den lokala nivån för genomförandet av Agenda 2030 diskuterades höll kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson, M, ett anförande där han uppmanade kommuner och regioner att våga vara holistiska, skapa breda samarbeten och göra det snabbt.

HLPF fortsätter fram till den 15 juli. Under den andra veckan är det fokus på ländernas frivilliga granskningsrapporter och en ministerdeklaration med över 130 punkter förhandlas och antas förhoppningsvis i slutet av mötet.

Här kan du se hela programmet för årets HLPF som också går att följa på FN:s tv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer