14 december, 2015 / Nyheter

Historiskt FN-avtal med oklarheter

Helgens klimatavtal är en framgång för FN-arbetet men en rad utmaningar kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.

Foto: UN Photo

Klimatavtalet i Paris är en framgång för det globala samarbetet i FN men det brister i genomförande och konkretion. Så sammanfattar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, avtalet som slöts på lördagskvällen efter ett två veckor långt möte.

– Att världen har fått ett globalt klimatavtal är en bra start men en rad utmaningar återstår. Den största bristen gäller avsaknad av konkretion och tydliga mål för klimatarbetet, säger Aleksander Gabelic.

– Avtalet talar om en temperaturhöjning om 1,5 grader när vi redan i dag närmar oss 3 grader. En annan allvarlig insikt är att koldioxidutsläppen har ökat med 40 procent sedan 1990 i stället för att ha minskat. Vidare måste de fossila bränslena fasas ut snabbt. På dessa punkter är avtalet alltför vagt, menar Gabelic.

Till framgångarna hör de återkommande rapporter som länderna ska lämna in och som sätter viss press på dem att vidta åtgärder. Gabelic gratulerar också arrangörslandet Frankrike.

– Det franska ordförandeskapet har gjort en stark insats när man har sytt ihop processen. Staterna måste nu visa i sina rapporter vart femte år att de kan leva upp till sina nationella löften. Inget hindrar heller länderna att gå snabbare framåt än vad avtalet föreskriver, avslutar Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer