fbpx
14 december, 2015 / Nyheter

Historiskt FN-avtal med oklarheter

Helgens klimatavtal är en framgång för FN-arbetet men en rad utmaningar kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.

Foto: UN Photo

Klimatavtalet i Paris är en framgång för det globala samarbetet i FN men det brister i genomförande och konkretion. Så sammanfattar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, avtalet som slöts på lördagskvällen efter ett två veckor långt möte.

– Att världen har fått ett globalt klimatavtal är en bra start men en rad utmaningar återstår. Den största bristen gäller avsaknad av konkretion och tydliga mål för klimatarbetet, säger Aleksander Gabelic.

– Avtalet talar om en temperaturhöjning om 1,5 grader när vi redan i dag närmar oss 3 grader. En annan allvarlig insikt är att koldioxidutsläppen har ökat med 40 procent sedan 1990 i stället för att ha minskat. Vidare måste de fossila bränslena fasas ut snabbt. På dessa punkter är avtalet alltför vagt, menar Gabelic.

Till framgångarna hör de återkommande rapporter som länderna ska lämna in och som sätter viss press på dem att vidta åtgärder. Gabelic gratulerar också arrangörslandet Frankrike.

– Det franska ordförandeskapet har gjort en stark insats när man har sytt ihop processen. Staterna måste nu visa i sina rapporter vart femte år att de kan leva upp till sina nationella löften. Inget hindrar heller länderna att gå snabbare framåt än vad avtalet föreskriver, avslutar Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer