Helgens klimatavtal är en framgång för FN-arbetet men en rad utmaningar kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.
Foto: UN Photo
Klimatavtalet i Paris är en framgång för det globala samarbetet i FN men det brister i genomförande och konkretion. Så sammanfattar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, avtalet som slöts på lördagskvällen efter ett två veckor långt möte.
– Att världen har fått ett globalt klimatavtal är en bra start men en rad utmaningar återstår. Den största bristen gäller avsaknad av konkretion och tydliga mål för klimatarbetet, säger Aleksander Gabelic.
– Avtalet talar om en temperaturhöjning om 1,5 grader när vi redan i dag närmar oss 3 grader. En annan allvarlig insikt är att koldioxidutsläppen har ökat med 40 procent sedan 1990 i stället för att ha minskat. Vidare måste de fossila bränslena fasas ut snabbt. På dessa punkter är avtalet alltför vagt, menar Gabelic.
Till framgångarna hör de återkommande rapporter som länderna ska lämna in och som sätter viss press på dem att vidta åtgärder. Gabelic gratulerar också arrangörslandet Frankrike.
– Det franska ordförandeskapet har gjort en stark insats när man har sytt ihop processen. Staterna måste nu visa i sina rapporter vart femte år att de kan leva upp till sina nationella löften. Inget hindrar heller länderna att gå snabbare framåt än vad avtalet föreskriver, avslutar Gabelic.
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer