fbpx
14 december, 2015 / Nyheter

Historiskt FN-avtal med oklarheter

Helgens klimatavtal är en framgång för FN-arbetet men en rad utmaningar kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.

Foto: UN Photo

Klimatavtalet i Paris är en framgång för det globala samarbetet i FN men det brister i genomförande och konkretion. Så sammanfattar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, avtalet som slöts på lördagskvällen efter ett två veckor långt möte.

– Att världen har fått ett globalt klimatavtal är en bra start men en rad utmaningar återstår. Den största bristen gäller avsaknad av konkretion och tydliga mål för klimatarbetet, säger Aleksander Gabelic.

– Avtalet talar om en temperaturhöjning om 1,5 grader när vi redan i dag närmar oss 3 grader. En annan allvarlig insikt är att koldioxidutsläppen har ökat med 40 procent sedan 1990 i stället för att ha minskat. Vidare måste de fossila bränslena fasas ut snabbt. På dessa punkter är avtalet alltför vagt, menar Gabelic.

Till framgångarna hör de återkommande rapporter som länderna ska lämna in och som sätter viss press på dem att vidta åtgärder. Gabelic gratulerar också arrangörslandet Frankrike.

– Det franska ordförandeskapet har gjort en stark insats när man har sytt ihop processen. Staterna måste nu visa i sina rapporter vart femte år att de kan leva upp till sina nationella löften. Inget hindrar heller länderna att gå snabbare framåt än vad avtalet föreskriver, avslutar Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer