Inrikesminister Anders Ygeman var huvudtalare vid FN-förbundets seminarium på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
FN-förbundet arrangerade ett seminarium med talare och panelsamtal på Medelhavsmuseet i Stockholm på FN:s dag för mänskliga rättigheter. Rubriken var ”Hatbrott i flyktingströmmens spår – hur vänder vi utvecklingen?”
Inledde gjorde FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som markerade att hatbrott är ett återkommande problem i Sverige och ett problem som växer och måste tas på allvar. Gabelic betonade också att arbetet mot rasism och etnisk diskriminering är ett av Svenska FN-förbundets fokusområden.
Därefter talade inrikesminister Anders Ygeman om hur regeringen ser arbetet mot hatbrott som en prioriterad fråga. Ygeman framhöll också vikten av folkbildning och öppna samtal mellan oliktänkande i vårt samhälle.
I panelsamtalet deltog David Brax, hatbrottsforskare vid Göteborgs Universitet, Daniel Godman, chef för Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, Ranya Said, vd för Hero Kompetens Sverige, Samuel Girba, representant från Black Coffee samt Aleksander Gabelic.
Diskussionen fokuserade på vikten av integration och förståelse för andra, särskilt nu när antalet anmälda hatbrott ökar. Sveriges rättsväsende kom på tal och panelen var överens om att det finns ett behov av en nationell hatbrottsutbildning för bland annat åklagare och polis.
Det märktes bland publiken att hatbrott är ett ämne som engagerar och det var många som uttryckte frustration över utvecklingen. Ranya Said gjorde på slutet ett medskick om att förståelse för andra är avgörande för att minska rasism och hatbrott och bad samtliga i rummet fundera över vad de kan göra i arbetet mot hatbrott.
12 oktober, 2024 / Nyheter
Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras. En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om
Läs mer09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.