Inrikesminister Anders Ygeman var huvudtalare vid FN-förbundets seminarium på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
FN-förbundet arrangerade ett seminarium med talare och panelsamtal på Medelhavsmuseet i Stockholm på FN:s dag för mänskliga rättigheter. Rubriken var ”Hatbrott i flyktingströmmens spår – hur vänder vi utvecklingen?”
Inledde gjorde FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som markerade att hatbrott är ett återkommande problem i Sverige och ett problem som växer och måste tas på allvar. Gabelic betonade också att arbetet mot rasism och etnisk diskriminering är ett av Svenska FN-förbundets fokusområden.
Därefter talade inrikesminister Anders Ygeman om hur regeringen ser arbetet mot hatbrott som en prioriterad fråga. Ygeman framhöll också vikten av folkbildning och öppna samtal mellan oliktänkande i vårt samhälle.
I panelsamtalet deltog David Brax, hatbrottsforskare vid Göteborgs Universitet, Daniel Godman, chef för Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, Ranya Said, vd för Hero Kompetens Sverige, Samuel Girba, representant från Black Coffee samt Aleksander Gabelic.
Diskussionen fokuserade på vikten av integration och förståelse för andra, särskilt nu när antalet anmälda hatbrott ökar. Sveriges rättsväsende kom på tal och panelen var överens om att det finns ett behov av en nationell hatbrottsutbildning för bland annat åklagare och polis.
Det märktes bland publiken att hatbrott är ett ämne som engagerar och det var många som uttryckte frustration över utvecklingen. Ranya Said gjorde på slutet ett medskick om att förståelse för andra är avgörande för att minska rasism och hatbrott och bad samtliga i rummet fundera över vad de kan göra i arbetet mot hatbrott.
28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer