fbpx
?
26 juni, 2018 / Nyheter

Handlingsplan för Agenda 2030 utan tydlig vision

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 redovisar hur Sverige ligger till men saknar en tydlig vision om hur alla de globala målen ska nås och hur.

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 är mer ett dokument över den sittande regeringens politik under den mandatperiod som gått än ett framåtsyftande dokument som kan omfamnas av samtliga aktörer i Sverige som berörs av de globala målen. Det säger Svenska FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant.

– Handlingsplanen ger en samlad bild av regeringens politik och hur regeringen ser på hållbar utveckling. Planen redogör för regeringens nya strategier inklusive strategin för kapacitetsstärkning av Agenda 2030 som är särskilt välkommen. Däremot speglar inte handlingsplanen Sveriges höga ambitioner i genomförandet av Agenda 2030. Utanförskap och jämställdhet är specifika svenska utmaningar som behöver konkreta lösningar, säger Petra Hallebrant.

Svenska FN-förbundet har tillsammans med en rad andra civilsamhällesorganisationer efterlyst en handlingsplan som går på djupet med Sveriges utmaningar och som har bred förankring i hela samhället.

– Att Sverige ligger bra till i arbetet med de globala målen är väl känt och Sverige rankas också högt internationellt. Vi hade gärna sett en handlingsplan som löper över mer än två år, som är mer framåtsyftande och som har bred politisk förankring i riksdagen. Vi saknar också ett resonemang om civilsamhällets roll som röstbärare, kunskapsbärare, ansvarsutkrävare, utförare och nätverkare, säger Petra Hallebrant.

Mer positivt är skrivningarna om uppföljning. I handlingsplanen får Statistiska centralbyrån uppdraget att producera statistik för uppföljning av arbetet. Rådet för kommunala analyser ska ta fram indikatorer och nyckeltal på lokal och regional nivå som kommunerna kan följa. Vidare ska Statskontoret analysera hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och landstings hållbarhetsarbete samt lämna förslag på hur genomförandet kan utvecklas.

– Sverige är bra på statistik och det är välkommet att kraft läggs på kunskap om Agenda 2030-arbetet. Vi tar fasta på det i vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting om Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner, säger Petra Hallebrant.

Ett starkt näringsliv och hållbart företagande lyfts fram som ett fokusområde i planen.

– För att de globala målen ska nås krävs att alla aktörer är involverade. Såväl stora som små företag behöver uppmuntras att hitta strategier som kan bidra till att målen nås. Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion ställer särskilda krav på företagens engagemang och FN-förbundet välkomnar en dialog med Sveriges företag och deras organisationer om hur det kan stärkas, avslutar Petra Hallebrant.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer