fbpx
2 september, 2015 / Nyheter

Hallå där, Kristina Persson!

Fyra frågor till framtidsminister Kristina Persson som träffade Svenska FN-förbundet på onsdagen.

Framtidsminister Kristina Persson tog på onsdagen emot Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin på Statsrådsberedningen.

 

 

 

 


Vilka frågor har du diskuterat med Svenska FN-förbundet?

Vi har talat bland annat om det nordiska samarbetet i FN, post 2015-agendan och klimatfrågorna.

Hur kan de nordiska länderna samarbeta bättre i FN?

De nordiska länderna har en lång tradition av samarbete och vi har mycket gemensamt i FN-sammanhang. Vi bör jobba vidare med frågor där vi har en stark profil som välfärd, utbildning, hållbarhet och jämställdhet. Humanitärt arbete, flickors och kvinnors rättigheter och en starkare och mer effektiv världsorganisation är frågor som de nordiska länderna bör fortsätta att driva i FN.

Hur ska kunskapen om FN:s nya mål för hållbar utveckling spridas?

Den nya utvecklingsagendan är ett steg framåt men det är också en utmaning att sprida kunskap om de 17 målen och 169 delmålen. Vi kommer att göra vad vi kan från regeringen och myndigheterna men vi behöver också stöd från det civila samhällets organisationer. Här har Svenska FN-förbundet och det övriga civilsamhället en viktig uppgift att fylla.

Blir det ett bindande klimatavtal vid COP21-mötet i Paris i december?

Det finns en genuin möjlighet för och en öppenhet från världens länder att faktiskt komma samman och åstadkomma ett globalt avtal. En av nyckelfrågorna är finansiering och där nådde vi en bit i Addis Abeba i somras. Sverige är ett av de länder som har varit väldigt tydliga med detta och är en av de största bidragsgivarna till den gröna fond som FN har satt upp. Ja, jag menar att förutsättningarna finns.

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer