Fyra frågor till framtidsminister Kristina Persson som träffade Svenska FN-förbundet på onsdagen.

Framtidsminister Kristina Persson tog på onsdagen emot Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin på Statsrådsberedningen.

 

 

 

 


Vilka frågor har du diskuterat med Svenska FN-förbundet?

Vi har talat bland annat om det nordiska samarbetet i FN, post 2015-agendan och klimatfrågorna.

Hur kan de nordiska länderna samarbeta bättre i FN?

De nordiska länderna har en lång tradition av samarbete och vi har mycket gemensamt i FN-sammanhang. Vi bör jobba vidare med frågor där vi har en stark profil som välfärd, utbildning, hållbarhet och jämställdhet. Humanitärt arbete, flickors och kvinnors rättigheter och en starkare och mer effektiv världsorganisation är frågor som de nordiska länderna bör fortsätta att driva i FN.

Hur ska kunskapen om FN:s nya mål för hållbar utveckling spridas?

Den nya utvecklingsagendan är ett steg framåt men det är också en utmaning att sprida kunskap om de 17 målen och 169 delmålen. Vi kommer att göra vad vi kan från regeringen och myndigheterna men vi behöver också stöd från det civila samhällets organisationer. Här har Svenska FN-förbundet och det övriga civilsamhället en viktig uppgift att fylla.

Blir det ett bindande klimatavtal vid COP21-mötet i Paris i december?

Det finns en genuin möjlighet för och en öppenhet från världens länder att faktiskt komma samman och åstadkomma ett globalt avtal. En av nyckelfrågorna är finansiering och där nådde vi en bit i Addis Abeba i somras. Sverige är ett av de länder som har varit väldigt tydliga med detta och är en av de största bidragsgivarna till den gröna fond som FN har satt upp. Ja, jag menar att förutsättningarna finns.

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer