2 september, 2015 / Nyheter

Hallå där, Kristina Persson!

Fyra frågor till framtidsminister Kristina Persson som träffade Svenska FN-förbundet på onsdagen.

Framtidsminister Kristina Persson tog på onsdagen emot Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin på Statsrådsberedningen.

 

 

 

 


Vilka frågor har du diskuterat med Svenska FN-förbundet?

Vi har talat bland annat om det nordiska samarbetet i FN, post 2015-agendan och klimatfrågorna.

Hur kan de nordiska länderna samarbeta bättre i FN?

De nordiska länderna har en lång tradition av samarbete och vi har mycket gemensamt i FN-sammanhang. Vi bör jobba vidare med frågor där vi har en stark profil som välfärd, utbildning, hållbarhet och jämställdhet. Humanitärt arbete, flickors och kvinnors rättigheter och en starkare och mer effektiv världsorganisation är frågor som de nordiska länderna bör fortsätta att driva i FN.

Hur ska kunskapen om FN:s nya mål för hållbar utveckling spridas?

Den nya utvecklingsagendan är ett steg framåt men det är också en utmaning att sprida kunskap om de 17 målen och 169 delmålen. Vi kommer att göra vad vi kan från regeringen och myndigheterna men vi behöver också stöd från det civila samhällets organisationer. Här har Svenska FN-förbundet och det övriga civilsamhället en viktig uppgift att fylla.

Blir det ett bindande klimatavtal vid COP21-mötet i Paris i december?

Det finns en genuin möjlighet för och en öppenhet från världens länder att faktiskt komma samman och åstadkomma ett globalt avtal. En av nyckelfrågorna är finansiering och där nådde vi en bit i Addis Abeba i somras. Sverige är ett av de länder som har varit väldigt tydliga med detta och är en av de största bidragsgivarna till den gröna fond som FN har satt upp. Ja, jag menar att förutsättningarna finns.

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer