fbpx
2 september, 2015 / Nyheter

Hallå där, Kristina Persson!

Fyra frågor till framtidsminister Kristina Persson som träffade Svenska FN-förbundet på onsdagen.

Framtidsminister Kristina Persson tog på onsdagen emot Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin på Statsrådsberedningen.

 

 

 

 


Vilka frågor har du diskuterat med Svenska FN-förbundet?

Vi har talat bland annat om det nordiska samarbetet i FN, post 2015-agendan och klimatfrågorna.

Hur kan de nordiska länderna samarbeta bättre i FN?

De nordiska länderna har en lång tradition av samarbete och vi har mycket gemensamt i FN-sammanhang. Vi bör jobba vidare med frågor där vi har en stark profil som välfärd, utbildning, hållbarhet och jämställdhet. Humanitärt arbete, flickors och kvinnors rättigheter och en starkare och mer effektiv världsorganisation är frågor som de nordiska länderna bör fortsätta att driva i FN.

Hur ska kunskapen om FN:s nya mål för hållbar utveckling spridas?

Den nya utvecklingsagendan är ett steg framåt men det är också en utmaning att sprida kunskap om de 17 målen och 169 delmålen. Vi kommer att göra vad vi kan från regeringen och myndigheterna men vi behöver också stöd från det civila samhällets organisationer. Här har Svenska FN-förbundet och det övriga civilsamhället en viktig uppgift att fylla.

Blir det ett bindande klimatavtal vid COP21-mötet i Paris i december?

Det finns en genuin möjlighet för och en öppenhet från världens länder att faktiskt komma samman och åstadkomma ett globalt avtal. En av nyckelfrågorna är finansiering och där nådde vi en bit i Addis Abeba i somras. Sverige är ett av de länder som har varit väldigt tydliga med detta och är en av de största bidragsgivarna till den gröna fond som FN har satt upp. Ja, jag menar att förutsättningarna finns.

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer