fbpx
2 september, 2015 / Nyheter

Hallå där, Kristina Persson!

Fyra frågor till framtidsminister Kristina Persson som träffade Svenska FN-förbundet på onsdagen.

Framtidsminister Kristina Persson tog på onsdagen emot Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin på Statsrådsberedningen.

 

 

 

 


Vilka frågor har du diskuterat med Svenska FN-förbundet?

Vi har talat bland annat om det nordiska samarbetet i FN, post 2015-agendan och klimatfrågorna.

Hur kan de nordiska länderna samarbeta bättre i FN?

De nordiska länderna har en lång tradition av samarbete och vi har mycket gemensamt i FN-sammanhang. Vi bör jobba vidare med frågor där vi har en stark profil som välfärd, utbildning, hållbarhet och jämställdhet. Humanitärt arbete, flickors och kvinnors rättigheter och en starkare och mer effektiv världsorganisation är frågor som de nordiska länderna bör fortsätta att driva i FN.

Hur ska kunskapen om FN:s nya mål för hållbar utveckling spridas?

Den nya utvecklingsagendan är ett steg framåt men det är också en utmaning att sprida kunskap om de 17 målen och 169 delmålen. Vi kommer att göra vad vi kan från regeringen och myndigheterna men vi behöver också stöd från det civila samhällets organisationer. Här har Svenska FN-förbundet och det övriga civilsamhället en viktig uppgift att fylla.

Blir det ett bindande klimatavtal vid COP21-mötet i Paris i december?

Det finns en genuin möjlighet för och en öppenhet från världens länder att faktiskt komma samman och åstadkomma ett globalt avtal. En av nyckelfrågorna är finansiering och där nådde vi en bit i Addis Abeba i somras. Sverige är ett av de länder som har varit väldigt tydliga med detta och är en av de största bidragsgivarna till den gröna fond som FN har satt upp. Ja, jag menar att förutsättningarna finns.

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer