fbpx
Passa på att gör din åsikt hörd på FN:s hemsida. Foto: John Schnobrich/Unsplash
2 april, 2020 / Nyheter

Global enkät om framtidens FN – gör din röst hörd!

Coronaviruset påverkar miljoner människor i hela världen – och understryker vikten av globalt samarbete. FN, som fyller 75 i år, bjuder in alla att fylla i en enkät om vår gemensamma framtid.

Förenta Nationerna bildades den 24 oktober 1945 och fyller alltså 75 år i år. Jubileet är ett avstamp för en viktig diskussion om framtidens FN. Diskussionen har blivit än viktigare i ljuset av coronapandemin. Globala utmaningar som klimatet, kärnvapenfrågan och jämställdheten kvarstår. Samtidigt väcks nya frågor om det internationella samarbetet, demokratin och våra grundläggande rättigheter. Hur får vi till exempel med de mest utsatta i arbetet med Agenda 2030?

FN:s generalsekreterare António Guterres har inbjudit människor i hela världen att fylla i en enkät som handlar om världsorganisationens framtid. Det är viktigt att alla som bor i ett aktivt och engagerat FN-land som Sverige gör sin röst hörd. FN har riktat en särskild uppmaning vill världens unga att delta i diskussionen om framtidens FN.

Ta chansen att tycka till om FN-arbetet och vår gemensamma framtid! Enkäten ”Gör din röst hörd – var med och forma din framtid” finns på svenska på FN:s hemsida.

Din medverkan kommer att bidra till att förbättra världssamfundets hantering av utvecklingen och ge FN bättre förutsättningar att förverkliga visionen om en ljusare global framtid 2045 – när FN fyller 100 år.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer