Passa på att gör din åsikt hörd på FN:s hemsida. Foto: John Schnobrich/Unsplash
2 april, 2020 / Nyheter

Global enkät om framtidens FN – gör din röst hörd!

Coronaviruset påverkar miljoner människor i hela världen – och understryker vikten av globalt samarbete. FN, som fyller 75 i år, bjuder in alla att fylla i en enkät om vår gemensamma framtid.

Förenta Nationerna bildades den 24 oktober 1945 och fyller alltså 75 år i år. Jubileet är ett avstamp för en viktig diskussion om framtidens FN. Diskussionen har blivit än viktigare i ljuset av coronapandemin. Globala utmaningar som klimatet, kärnvapenfrågan och jämställdheten kvarstår. Samtidigt väcks nya frågor om det internationella samarbetet, demokratin och våra grundläggande rättigheter. Hur får vi till exempel med de mest utsatta i arbetet med Agenda 2030?

FN:s generalsekreterare António Guterres har inbjudit människor i hela världen att fylla i en enkät som handlar om världsorganisationens framtid. Det är viktigt att alla som bor i ett aktivt och engagerat FN-land som Sverige gör sin röst hörd. FN har riktat en särskild uppmaning vill världens unga att delta i diskussionen om framtidens FN.

Ta chansen att tycka till om FN-arbetet och vår gemensamma framtid! Enkäten ”Gör din röst hörd – var med och forma din framtid” finns på svenska på FN:s hemsida.

Din medverkan kommer att bidra till att förbättra världssamfundets hantering av utvecklingen och ge FN bättre förutsättningar att förverkliga visionen om en ljusare global framtid 2045 – när FN fyller 100 år.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer