16 september, 2016 / Nyheter

Fredsplan för Syrien

Omvärlden måste fortsätta att kräva att Syrien släpper fram hjälpsändningar till belägrade områden, säger Aleksander Gabelic .

Fredagen den 9 september offentliggjorde USA och Ryssland en överenskommelse om vapenvila i Syrien som ett första steg för en framtida fred i landet. Vapenvilan inleddes vid mörkrets inbrott måndagen den 12 september samtidigt som den islamska högtidsfesten Eid al-adha. I överenskommelsen ingår att humanitärt bistånd ska nå fram till belägrade och svåråtkomliga områden som staden Aleppo.

Vapenvilan ser ut att respekteras till största delen. Ett antal civila offer har trots det krävts under veckan. Den stora stötestenen är frågan om humanitärt stöd. Trots avtalet har de syriska regeringsstyrkorna ännu inte låtit hjälpsändningar komma fram till Aleppo. Ett stort antal lastbilar med förnödenheter väntar på att få tillträde till stadens östra delar.

När vapenvilan har hållit i sju dagar ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att samordna flyganfall mot terrororganisationen Islamiska staten och Jabhat Fateh el-Sham (tidigare Nusrafronten). För att minska det urskiljningslösa bombandet ska syriskt stridsflyg inte ges tillgång till området.

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien, har välkomnat vapenvilan och uttryckt en förhoppning om att den politiska viljan bakom överenskommelsen ska bestå. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, är försiktigt optimistisk men påminner också om tidigare erfarenheter:

– Vi välkomnar den rysk-amerikanska överenskommelsen om eldupphör, humanitärt stöd och samarbete mot IS. Det finns dock anledning att efter snart sex års krig och uppskattningsvis 400 000 döda vara skeptisk. Omvärlden och FN:s säkerhetsråd måste följa utvecklingen noga och fortsätta att kräva att de syriska myndigheterna skyndsamt släpper fram hjälpsändningar till den svältande civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic.

Kriget i Syrien har hittills drivit 4,8 miljoner människor på flykt utanför landet. 6,5 miljoner människor är internflyktingar och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

Du kan vara med och stödja FN:s hjälparbete i Syrien genom att ge ett bidrag till FN-förbundets katastrofinsamling. Läs mer på www.fn.se/syrien.

(http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54896#.V9qAZ_mLTIU

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer