16 september, 2016 / Nyheter

Fredsplan för Syrien

Omvärlden måste fortsätta att kräva att Syrien släpper fram hjälpsändningar till belägrade områden, säger Aleksander Gabelic .

Fredagen den 9 september offentliggjorde USA och Ryssland en överenskommelse om vapenvila i Syrien som ett första steg för en framtida fred i landet. Vapenvilan inleddes vid mörkrets inbrott måndagen den 12 september samtidigt som den islamska högtidsfesten Eid al-adha. I överenskommelsen ingår att humanitärt bistånd ska nå fram till belägrade och svåråtkomliga områden som staden Aleppo.

Vapenvilan ser ut att respekteras till största delen. Ett antal civila offer har trots det krävts under veckan. Den stora stötestenen är frågan om humanitärt stöd. Trots avtalet har de syriska regeringsstyrkorna ännu inte låtit hjälpsändningar komma fram till Aleppo. Ett stort antal lastbilar med förnödenheter väntar på att få tillträde till stadens östra delar.

När vapenvilan har hållit i sju dagar ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att samordna flyganfall mot terrororganisationen Islamiska staten och Jabhat Fateh el-Sham (tidigare Nusrafronten). För att minska det urskiljningslösa bombandet ska syriskt stridsflyg inte ges tillgång till området.

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien, har välkomnat vapenvilan och uttryckt en förhoppning om att den politiska viljan bakom överenskommelsen ska bestå. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, är försiktigt optimistisk men påminner också om tidigare erfarenheter:

– Vi välkomnar den rysk-amerikanska överenskommelsen om eldupphör, humanitärt stöd och samarbete mot IS. Det finns dock anledning att efter snart sex års krig och uppskattningsvis 400 000 döda vara skeptisk. Omvärlden och FN:s säkerhetsråd måste följa utvecklingen noga och fortsätta att kräva att de syriska myndigheterna skyndsamt släpper fram hjälpsändningar till den svältande civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic.

Kriget i Syrien har hittills drivit 4,8 miljoner människor på flykt utanför landet. 6,5 miljoner människor är internflyktingar och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

Du kan vara med och stödja FN:s hjälparbete i Syrien genom att ge ett bidrag till FN-förbundets katastrofinsamling. Läs mer på www.fn.se/syrien.

(http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54896#.V9qAZ_mLTIU

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer