fbpx
Koll & kommentar
2023-12-05
news.un.org
2023-12-01
news.un.org
2023-11-30
unfccc.int
2023-11-29
news.un.org

Fler koll & kommentarer

16 september, 2016 / Nyheter

Fredsplan för Syrien

Omvärlden måste fortsätta att kräva att Syrien släpper fram hjälpsändningar till belägrade områden, säger Aleksander Gabelic .

Fredagen den 9 september offentliggjorde USA och Ryssland en överenskommelse om vapenvila i Syrien som ett första steg för en framtida fred i landet. Vapenvilan inleddes vid mörkrets inbrott måndagen den 12 september samtidigt som den islamska högtidsfesten Eid al-adha. I överenskommelsen ingår att humanitärt bistånd ska nå fram till belägrade och svåråtkomliga områden som staden Aleppo.

Vapenvilan ser ut att respekteras till största delen. Ett antal civila offer har trots det krävts under veckan. Den stora stötestenen är frågan om humanitärt stöd. Trots avtalet har de syriska regeringsstyrkorna ännu inte låtit hjälpsändningar komma fram till Aleppo. Ett stort antal lastbilar med förnödenheter väntar på att få tillträde till stadens östra delar.

När vapenvilan har hållit i sju dagar ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att samordna flyganfall mot terrororganisationen Islamiska staten och Jabhat Fateh el-Sham (tidigare Nusrafronten). För att minska det urskiljningslösa bombandet ska syriskt stridsflyg inte ges tillgång till området.

Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien, har välkomnat vapenvilan och uttryckt en förhoppning om att den politiska viljan bakom överenskommelsen ska bestå. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, är försiktigt optimistisk men påminner också om tidigare erfarenheter:

– Vi välkomnar den rysk-amerikanska överenskommelsen om eldupphör, humanitärt stöd och samarbete mot IS. Det finns dock anledning att efter snart sex års krig och uppskattningsvis 400 000 döda vara skeptisk. Omvärlden och FN:s säkerhetsråd måste följa utvecklingen noga och fortsätta att kräva att de syriska myndigheterna skyndsamt släpper fram hjälpsändningar till den svältande civilbefolkningen, säger Aleksander Gabelic.

Kriget i Syrien har hittills drivit 4,8 miljoner människor på flykt utanför landet. 6,5 miljoner människor är internflyktingar och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

Du kan vara med och stödja FN:s hjälparbete i Syrien genom att ge ett bidrag till FN-förbundets katastrofinsamling. Läs mer på www.fn.se/syrien.

(http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54896#.V9qAZ_mLTIU

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer