UNMAS undersöker minerad mark i Mali. Foto: UN Photo/Marco Dormino
4 april, 2019 / Nyheter

Från minfält till säker mark

Tack vare FN:s insatser förvandlas livsfarliga minfält till säker mark – men att röja minor kostar pengar. Världens regeringar behöver göra mer, säger FN-förbundet på internationella dagen mot minor den 4 april.

Internationella dagen mot minor uppmärksammas den 4 april varje år sedan 2006. Årets tema är de globala målen, säker mark och säkra hem.

Trots att 164 länder har anslutit sig till Ottawa-konventionen mot landminor är de livsfarliga vapnen fortfarande ett stort problem. Minor gör att människor inte kan återvända hem efter konflikter. De hindrar utveckling genom att minerad mark inte kan brukas. Minor är också ett hinder för utbildning eftersom barn inte kan gå till skolan när deras skolväg är minerad.

Efter flera år av minskade bidrag är nu det globala stödet till minhantering rekordstort. Även Sverige ökar sitt stöd. Trots det är det svenska bidraget till minhantering fortfarande bara drygt hälften jämfört med den föregående femårsperioden, enligt Landmine Monitor som varje år redogör för minsituationen i världen.

– Om vi ska nå de globala målen måste minor, explosiva lämningar och så kallade improviserade sprängämnen försvinna. Inte minst mål 16 om fredliga samhällen och mål 1 och 2 om att utrota extrem fattigdom och hunger är beroende av mer resurser till minhantering, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, på internationella mindagen.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres understryker vikten av ekonomiskt och politiskt stöd. Han uppmanar också länder som ännu inte har undertecknat minkonventionen från 1997 att göra det.

Svenska FN-förbundet var med och drev fram den internationella konventioner mot minor. Förbundet är också medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor. Som enda organisation i Sverige driver FN-förbundet projektet Minor till stöd för FN:s minröjningsorganisation Unmas (United Nations Mine Action Service) som arbetar med att röja minor och ge stöd till minoffer.

I sitt opinionsbildningsarbete tar FN hjälp av bland andra den brittiske skådespelaren Daniel Craig. Craig, som är känd som agent James Bond i fyra filmer, är officiell talesperson för FN:s arbete mot minor och besöker FN:s arbete på minfält runt om i världen. ”Låt oss samarbeta för att uppnå målet att bli fria från hotet från minor till år 2025”, sa Craig inför förra årets internationella dag mot minor.

Vill även du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften, 47 procent, var barn.

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld!

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer