fbpx
Koll & kommentar
8 mars, 2022 / Nyheter

Första steget mot ett globalt plastavtal

Det första steget mot ett globalt avtal om färre platsföroreningar och inrättandet av en internationell panel för hantering av kemikalier och avfall var två resultat av FN:s miljökonferens UNEA 5.2.

Under FN:s miljökonferens UNEA 5.2, som hölls i Nairobi, Kenya beslutades att påbörja arbetet med att ta fram ett bindande avtal för att minska föroreningarna från plast. Avtalet ska omfatta hela livscykeln. Utöver det kom FN:s medlemsstater överens om ytterligare resolutioner, bland annat om att inrätta en internationell panel om kemikalier och avfall. Totalt antogs fjorton resolutioner om allt från djurvälfärd till naturbaserade lösningar och hållbar kvävehantering.

När jag var liten var vi rädda för att bli stekta på grund av det tunna ozonlagret, sa Espen Barth Eide, Norges miljö och klimatminister och ordförande för UNEA 5.2 i sitt inledande anförande.

Barth Eide nämnde återbildningen av ozonlagret som ett exempel på en av de framgångar som FN:s miljöorgan UNEP, som också fyllde 50 år, har bidragit till sedan det bildades.

Konferensen präglades av att många länder i sina anföranden lyfte fram vikten av att hantera de tre miljörelaterade kriserna: klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och konsekvenserna av våra föroreningar. Även det pågående kriget i Ukraina nämndes i flera anföranden.

Behovet av ett globalt avtal för att minska föroreningarna från plast och ett starkt förnyat ramverk för den biologiska mångfalden, som beräknas beslutas i Kun Ming under året, var två teman som många av FN:s medlemsländer tog upp i sina anföranden.

Det är glädjande att det multilaterala arbetet fortsätter att fungera och att flera bra beslut kunde tas under mötet, detta trots att mycket nu skakas om på grund av Rysslands invasion av Ukraina, konstaterade Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet som följde delar av mötet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer