fbpx
Ingången till FN:s kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR) i Genève. Foto: UN Photo/Jean Marc Ferré
8 december, 2023 / Nyheter

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är en historisk framgång. När den antogs den 10 december 1948 fick världens länder ett rättesnöre att följa. Med förklaringen som grund har FN tagit fram flera konventioner om de rättigheter som staterna ska garantera sina medborgare. Till de mest kända hör barnkonventionen, kvinnokonventionen och tortyrkonventionen.

I spåren av konflikter och pandemi är demokratin på tillbakagång, även i västvärlden. Politiker, forskare, författare och journalister blir alltmer utsatta och civilsamhällets organisationer motarbetas. Att försvara demokrati, yttrandefrihet, mötes- och föreningsfrihet samt pressfrihet har därför blivit allt viktigare. Detsamma gäller försvaret för flickor och kvinnors rättigheter som under lång tid har pressats tillbaka av konservativa krafter.

Till detta kommer nya utmaningar. Vi lever numera i en digital värld och många, inte minst unga, möter hot och hat på internet. Desinformation och falska nyheter med anonym avsändare får ökad spridning. Felaktiga och hatiska uppgifter riskerar att bli kvar på nätet och dyka upp om och om igen. I Sverige uppger Statens medieråd att andelen unga som anmäler hatbrott på nätet har blivit större. Också bland unga politiker är utsattheten stor, enlig en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Unga ska inte stå ensamma. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk, som mötte studenter vid ett besök i Sverige tidigare i höstas, har i flera sammanhang understrukit vikten av att motverka uppvigling till hat och våldsamheter samtidigt som yttrandefriheten ska värnas. Att övervaka och reagera mot hot och hat på internet är ett sätt att hantera de nya utmaningarna. Också internetföretag och ansvariga utgivare har ett ansvar att agera mot olagligt innehåll. I Sverige finns stöd att få från myndigheter och organisationer och FN samlar in erfarenheter av arbete mot hatbrott på nätet.

Under de gångna 75 åren har FN:s arbete för att främja rättigheter utvecklats. Flera FN-kommittéer granskar löpande ländernas efterlevnad av mänskliga rättigheter. En rad FN-organisationer har egna funktioner för övervakning. FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève har knutit till sig oberoende experter som rapporterar om rättighetskränkningar i såväl konflikt som i fredstid. I över 120 länder inklusive Sverige finns nationella oberoende institut som bevakar och rapporterar om hur de mänskliga rättigheterna efterlevs.

Mänskliga rättigheter är universella och icke förhandlingsbara, framhåller FN inför 75-årsjubileet för den allmänna förklaringen. Samtidigt är förutsättningarna för MR-arbetet under ständig förändring. I ljuset av gamla och nya utmaningar är den svenska FN-rörelsens devis ”Stå upp för mänskliga rättigheter” mer aktuell än någonsin.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer