21 oktober, 2014 / Nyheter

FN-dagen firas i Storkyrkan

Anna Bergendahl gör som Emma Watson och talar om flickors rättigheter när FN-dagen firas i Storkyrkan, Stockholm, den 24 oktober kl 18.00. Anförande av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, sång, musik och filmvisning inramar arrangemanget.

Flickors bristande rättigheter uppmärksammades nyligen i samband med utdelningen av Nobels fredspris och skådespelaren Emma Watsons tal i FN:s generalförsamling. Flickors utsatta situation är också temat när FN-förbundet och Svenska kyrkan inbjuder till firande av FN-dagen på fredag den 24 oktober.

Anna Bergendahl, goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet, har länge haft ett starkt engagemang för världens flickor. I Storkyrkan i Stockholm håller Anna ett anförande för att uppmärksamma de problem som världens flickor möter. Hon får sällskap av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, musikerna Gary och Johan Graden samt Sabina Koij, präst i Svenska kyrkan, som leder arrangemanget. Efter paus visas filmen ”Gudar och människor” i regi av Xavier Beauvois från 2010.

Anna Bergendahl ser fram emot att tala i Storkyrkan.

– Årets FN-dag känns extra angelägen bland annat därför att en av årets fredspristagare, Malala, fortfarande lever under dödshot för att hon tagit ställning för flickors rätt till utbildning. Efter snart fyra år som goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet känns det viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Anna.

Svenska kyrkan betonar vikten av att kyrkan ska vara ett öppet hus.

– Storkyrkan har lång erfarenhet av att fira och högtidlighålla särskilda händelser. FN-dagen är ett exempel på sådant. Vi gör det för att manifestera alla människors okränkbara värde i en tid då det inte är självklart, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Även Svenska FN-förbundet gläds åt samarbetet.

– I oroliga tider krävs samling kring globala frågor. Flickors rättigheter är en viktig fråga för Svenska FN-förbundet och vi ser fram emot att uppmärksamma den tillsammans med Anna och Svenska kyrkan på FN-dagen, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

FN-dagsfirande i Storkyrkan, Gamla stan, Stockholm

Tid: fredagen den 24 oktober kl 18.00-21.00

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer