fbpx
21 oktober, 2014 / Nyheter

FN-dagen firas i Storkyrkan

Anna Bergendahl gör som Emma Watson och talar om flickors rättigheter när FN-dagen firas i Storkyrkan, Stockholm, den 24 oktober kl 18.00. Anförande av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, sång, musik och filmvisning inramar arrangemanget.

Flickors bristande rättigheter uppmärksammades nyligen i samband med utdelningen av Nobels fredspris och skådespelaren Emma Watsons tal i FN:s generalförsamling. Flickors utsatta situation är också temat när FN-förbundet och Svenska kyrkan inbjuder till firande av FN-dagen på fredag den 24 oktober.

Anna Bergendahl, goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet, har länge haft ett starkt engagemang för världens flickor. I Storkyrkan i Stockholm håller Anna ett anförande för att uppmärksamma de problem som världens flickor möter. Hon får sällskap av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, musikerna Gary och Johan Graden samt Sabina Koij, präst i Svenska kyrkan, som leder arrangemanget. Efter paus visas filmen ”Gudar och människor” i regi av Xavier Beauvois från 2010.

Anna Bergendahl ser fram emot att tala i Storkyrkan.

– Årets FN-dag känns extra angelägen bland annat därför att en av årets fredspristagare, Malala, fortfarande lever under dödshot för att hon tagit ställning för flickors rätt till utbildning. Efter snart fyra år som goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet känns det viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Anna.

Svenska kyrkan betonar vikten av att kyrkan ska vara ett öppet hus.

– Storkyrkan har lång erfarenhet av att fira och högtidlighålla särskilda händelser. FN-dagen är ett exempel på sådant. Vi gör det för att manifestera alla människors okränkbara värde i en tid då det inte är självklart, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Även Svenska FN-förbundet gläds åt samarbetet.

– I oroliga tider krävs samling kring globala frågor. Flickors rättigheter är en viktig fråga för Svenska FN-förbundet och vi ser fram emot att uppmärksamma den tillsammans med Anna och Svenska kyrkan på FN-dagen, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

FN-dagsfirande i Storkyrkan, Gamla stan, Stockholm

Tid: fredagen den 24 oktober kl 18.00-21.00

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer