Anna Bergendahl gör som Emma Watson och talar om flickors rättigheter när FN-dagen firas i Storkyrkan, Stockholm, den 24 oktober kl 18.00. Anförande av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, sång, musik och filmvisning inramar arrangemanget.

Flickors bristande rättigheter uppmärksammades nyligen i samband med utdelningen av Nobels fredspris och skådespelaren Emma Watsons tal i FN:s generalförsamling. Flickors utsatta situation är också temat när FN-förbundet och Svenska kyrkan inbjuder till firande av FN-dagen på fredag den 24 oktober.

Anna Bergendahl, goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet, har länge haft ett starkt engagemang för världens flickor. I Storkyrkan i Stockholm håller Anna ett anförande för att uppmärksamma de problem som världens flickor möter. Hon får sällskap av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, musikerna Gary och Johan Graden samt Sabina Koij, präst i Svenska kyrkan, som leder arrangemanget. Efter paus visas filmen ”Gudar och människor” i regi av Xavier Beauvois från 2010.

Anna Bergendahl ser fram emot att tala i Storkyrkan.

– Årets FN-dag känns extra angelägen bland annat därför att en av årets fredspristagare, Malala, fortfarande lever under dödshot för att hon tagit ställning för flickors rätt till utbildning. Efter snart fyra år som goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet känns det viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Anna.

Svenska kyrkan betonar vikten av att kyrkan ska vara ett öppet hus.

– Storkyrkan har lång erfarenhet av att fira och högtidlighålla särskilda händelser. FN-dagen är ett exempel på sådant. Vi gör det för att manifestera alla människors okränkbara värde i en tid då det inte är självklart, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Även Svenska FN-förbundet gläds åt samarbetet.

– I oroliga tider krävs samling kring globala frågor. Flickors rättigheter är en viktig fråga för Svenska FN-förbundet och vi ser fram emot att uppmärksamma den tillsammans med Anna och Svenska kyrkan på FN-dagen, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

FN-dagsfirande i Storkyrkan, Gamla stan, Stockholm

Tid: fredagen den 24 oktober kl 18.00-21.00

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer