fbpx
21 oktober, 2014 / Nyheter

FN-dagen firas i Storkyrkan

Anna Bergendahl gör som Emma Watson och talar om flickors rättigheter när FN-dagen firas i Storkyrkan, Stockholm, den 24 oktober kl 18.00. Anförande av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, sång, musik och filmvisning inramar arrangemanget.

Flickors bristande rättigheter uppmärksammades nyligen i samband med utdelningen av Nobels fredspris och skådespelaren Emma Watsons tal i FN:s generalförsamling. Flickors utsatta situation är också temat när FN-förbundet och Svenska kyrkan inbjuder till firande av FN-dagen på fredag den 24 oktober.

Anna Bergendahl, goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet, har länge haft ett starkt engagemang för världens flickor. I Storkyrkan i Stockholm håller Anna ett anförande för att uppmärksamma de problem som världens flickor möter. Hon får sällskap av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, musikerna Gary och Johan Graden samt Sabina Koij, präst i Svenska kyrkan, som leder arrangemanget. Efter paus visas filmen ”Gudar och människor” i regi av Xavier Beauvois från 2010.

Anna Bergendahl ser fram emot att tala i Storkyrkan.

– Årets FN-dag känns extra angelägen bland annat därför att en av årets fredspristagare, Malala, fortfarande lever under dödshot för att hon tagit ställning för flickors rätt till utbildning. Efter snart fyra år som goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet känns det viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Anna.

Svenska kyrkan betonar vikten av att kyrkan ska vara ett öppet hus.

– Storkyrkan har lång erfarenhet av att fira och högtidlighålla särskilda händelser. FN-dagen är ett exempel på sådant. Vi gör det för att manifestera alla människors okränkbara värde i en tid då det inte är självklart, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Även Svenska FN-förbundet gläds åt samarbetet.

– I oroliga tider krävs samling kring globala frågor. Flickors rättigheter är en viktig fråga för Svenska FN-förbundet och vi ser fram emot att uppmärksamma den tillsammans med Anna och Svenska kyrkan på FN-dagen, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

FN-dagsfirande i Storkyrkan, Gamla stan, Stockholm

Tid: fredagen den 24 oktober kl 18.00-21.00

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer