USA:s president Ronald Reagan i samtal med FN-chefen Javier Pérez de Cuéllar. Foto: UN Photo/Yutak Nagata.
25 september, 2020 / Nyheter

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1980-talet

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Avsnitt nummer fem handlar om 1980-talet.

För många är 1980-talet förknippat med kapprustning, högkonjunktur och, i slutet av decenniet, Sovjetunionens och Berlinmurens fall. Utvecklingen i Östeuropa gav frihet åt hundratals miljoner människor som i nästan tre decennier hade befunnit sig bakom den järnridå som sedan tidigt 60-tal hade delat Europa.

I maj 1980 kunde Världshälsoorganisationen rapportera att sjukdomen smittkoppor var utrotad. Det hade då gått tre år sedan det sista kända fallet hade rapporterats.

FN fick sin femte generalsekreterare i form av Javier Pérez de Cueéllar från Peru som tillträdde den 1 januari 1982. I likhet med företrädaren Kurt Waldheim kom Pérez de Cuéllar att tjäna i två mandatperioder, sammanlagt tio år, på posten.

Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1984. Den har blivit ett kraftfullt instrument i kampen för rättvis behandling av fångar.

Tv-bilderna från svältens Afrika i mitten av 1980-talet fick en hel värld att reagera. Världsartister samlades i de två initiativen Band Aid (Storbritannien) och U.S. for Africa (USA). FN satte upp ett kontor för nödhjälp för att samordna insatserna mot svälten.

I den stora FN-staden Nairobi, Kenya, avslutades FN:s årtionde för kvinnor som hade inletts i Mexico City tio år tidigare.

Montrealprotokollet till skydd för ozonlagret antogs 1987 efter förberedande arbete av FN:s miljöprogram Unep. Protokollet var en efterföljare till 1985 års Wienkonvention.

FN:s fredsbevarande styrkor tilldelades Nobels fredspris 1988. ”De fredsbevarande styrkorna har, under extremt svåra förhållanden, bidragit till att minska spänningar där vapenstillestånd har förhandlats men ett fredsavtal ännu väntar på att slutas”, sa Nobelkommittén i sin motivering. I slutet av 1980-talet var de fredsfrämjande insatserna sju till antalet. I dag tjänstgör omkring 110 000 uniformerade personer i tretton insatser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer