USA:s president Ronald Reagan i samtal med FN-chefen Javier Pérez de Cuéllar. Foto: UN Photo/Yutak Nagata.
25 september, 2020 / Nyheter

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1980-talet

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Avsnitt nummer fem handlar om 1980-talet.

För många är 1980-talet förknippat med kapprustning, högkonjunktur och, i slutet av decenniet, Sovjetunionens och Berlinmurens fall. Utvecklingen i Östeuropa gav frihet åt hundratals miljoner människor som i nästan tre decennier hade befunnit sig bakom den järnridå som sedan tidigt 60-tal hade delat Europa.

I maj 1980 kunde Världshälsoorganisationen rapportera att sjukdomen smittkoppor var utrotad. Det hade då gått tre år sedan det sista kända fallet hade rapporterats.

FN fick sin femte generalsekreterare i form av Javier Pérez de Cueéllar från Peru som tillträdde den 1 januari 1982. I likhet med företrädaren Kurt Waldheim kom Pérez de Cuéllar att tjäna i två mandatperioder, sammanlagt tio år, på posten.

Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1984. Den har blivit ett kraftfullt instrument i kampen för rättvis behandling av fångar.

Tv-bilderna från svältens Afrika i mitten av 1980-talet fick en hel värld att reagera. Världsartister samlades i de två initiativen Band Aid (Storbritannien) och U.S. for Africa (USA). FN satte upp ett kontor för nödhjälp för att samordna insatserna mot svälten.

I den stora FN-staden Nairobi, Kenya, avslutades FN:s årtionde för kvinnor som hade inletts i Mexico City tio år tidigare.

Montrealprotokollet till skydd för ozonlagret antogs 1987 efter förberedande arbete av FN:s miljöprogram Unep. Protokollet var en efterföljare till 1985 års Wienkonvention.

FN:s fredsbevarande styrkor tilldelades Nobels fredspris 1988. ”De fredsbevarande styrkorna har, under extremt svåra förhållanden, bidragit till att minska spänningar där vapenstillestånd har förhandlats men ett fredsavtal ännu väntar på att slutas”, sa Nobelkommittén i sin motivering. I slutet av 1980-talet var de fredsfrämjande insatserna sju till antalet. I dag tjänstgör omkring 110 000 uniformerade personer i tretton insatser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Rolf Ekéus är Årets FN-vän

21 oktober, 2020 / Pressmeddelanden

Diplomaten, ambassadören och nedrustningsvännen Rolf Ekéus tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Ekéus får priset i förbundets program inför FN-dagen som webbsänds den 21 oktober kl 13.00-14.00.

Läs mer

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

16 oktober, 2020 / Nyheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga länder ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

Läs mer

FN-arbete som räddar flickor

11 oktober, 2020 / Blogg

Humanitära FN-insatser kan vara skillnaden mellan liv och död för utsatta flickor, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen på internationella flickdagen.

Läs mer

Nobels fredspris: Viktig påminnelse om hunger och konflikt

09 oktober, 2020 / Pressmeddelanden

Att FN:s livsmedelsprogram WFP får Nobels fredspris är en viktig påminnelse om hunger som konfliktorsak – och om vikten av FN:s humanitära arbete i coronapandemin.

Läs mer

Sverige och FN: Litet land med stort inflytande

09 oktober, 2020 / Världshorisont

Sverige är sedan länge en framträdande aktör inom FN. Men hur kommer det sig att just Sverige har ett så varmt förhållande till den världsomspännande 75-åringen? Världshorisont fick en intervju med Carl Skau, chef för FN-enheten på Utrikesdepartementet.

Läs mer

Mycket nytta för lite pengar

07 oktober, 2020 / Världshorisont

FN-systemet bedriver ett omfattande arbete världen över, trots knappa resurser. Organisationens ordinarie budget 2020 uppgår endast till drygt hälften av Stockholms stads.

Läs mer

Civila måste skyddas i Nagorno-Karabach

06 oktober, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet uppmanar till eldupphör och dialog och betonar att civila måste skyddas i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Läs mer

Unga om de globala målen: Vår framtid står på spel

05 oktober, 2020 / Debattartiklar

Handlingsprogrammet Agenda 2030 med de 17 globala målen antogs för fem år sedan. Om våra politiker misslyckas att säkra en hållbar värld försämras våra möjligheter i livet, skriver FN-förbundets unga ambassadörer för de globala målen i en debattartikel.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1990-talet

02 oktober, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Under 1990-talet höll FN flera världskonferenser, understödde fredssträvanden och inledde reformer i ljuset av fruktansvärda förbrytelser i Rwanda och på Balkan.

Läs mer