Margaretha och Albin prisades av Annelie Börjesson i Kulturhuset.
22 oktober, 2021 / Nyheter

Eldsjälar från Västsverige prisades inför FN-dagen

Albin Oscarsson, Göteborgs FN-förening, och Margaretha Feldt, Sotenäs FN-förening, tilldelades var sin utmärkelse vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. 

Svenska FN-förbundet höll sitt årliga seminarium inför FN-dagen i Kulturhuset, Stockholm, på torsdagen. Under den traditionsenliga prisutdelningen gick två utmärkelser till personer som är aktiva i FN-rörelsen i Västsverige.

Albin Oscarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, tog emot utmärkelsen Årets FN-ungdom. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson presenterade pristagaren och motiveringen:

”Årets FN-ungdom har levt upp till flera av FN-förbundets värdeord, framför allt genom att vara modig. När hans FN-förening behövde en person som tog över ordförandeposten tog Årets FN-ungdom tag i rodret. Sen slog coronaviruset till, men trots det har FN-föreningen under den nya ledningen genomfört en mängd evenemang både 2020 och 2021 – klart flest evenemang av alla landets FN-föreningar. Årets FN-ungdom är en stor inspirationskälla för andra unga, som nu sett att en ung person kan leda en stor FN-förening med bravur. Han har även ställt upp på diverse evenemang som förbundskansliet arrangerat, exempelvis FN-forum och föreningsträffar, och bidragit på ett uppskattat sätt i en digital tid. Årets FN-ungdom förtjänar verkligen denna utmärkelse!”

Till Årets FN-supporter utsågs Margaretha Feldt, mångårig ordförande i Sotenäs FN-förening samt aktiv i Göteborgs och Bohus FN-distrikt. Motiveringen lyder:

”Årets FN-supporter har verkat under många år både inom sin hemförening och i distriktet. Med outtröttligt tålamod har hon arbetat för FN-förbundets bästa genom olika projekt och i rörelsen. I sin egen hemförening har hon varit engagerad sedan åttiotalet och varit ordförande nästan lika länge. Hemföreningen driver ett projekt i Nicaragua som bland annat hjälp till att byggt upp skolverksamhet under många år. I sitt FN-distrikt har hon varit ordförande under många år och är i dag vice ordförande. Hon har ständigt sina tentakler ute i arbetet för en bättre värld. Under flyktingkrisen var hon engagerad i språkcaféer och asylprocesser. ”

Förutom äran, blommor och diplom får Årets FN-ungdom och Årets FN-supporter en prissumma om 10 000 kronor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer