fbpx
Koll & kommentar
Margaretha och Albin prisades av Annelie Börjesson i Kulturhuset.
22 oktober, 2021 / Nyheter

Eldsjälar från Västsverige prisades inför FN-dagen

Albin Oscarsson, Göteborgs FN-förening, och Margaretha Feldt, Sotenäs FN-förening, tilldelades var sin utmärkelse vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. 

Svenska FN-förbundet höll sitt årliga seminarium inför FN-dagen i Kulturhuset, Stockholm, på torsdagen. Under den traditionsenliga prisutdelningen gick två utmärkelser till personer som är aktiva i FN-rörelsen i Västsverige.

Albin Oscarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, tog emot utmärkelsen Årets FN-ungdom. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson presenterade pristagaren och motiveringen:

”Årets FN-ungdom har levt upp till flera av FN-förbundets värdeord, framför allt genom att vara modig. När hans FN-förening behövde en person som tog över ordförandeposten tog Årets FN-ungdom tag i rodret. Sen slog coronaviruset till, men trots det har FN-föreningen under den nya ledningen genomfört en mängd evenemang både 2020 och 2021 – klart flest evenemang av alla landets FN-föreningar. Årets FN-ungdom är en stor inspirationskälla för andra unga, som nu sett att en ung person kan leda en stor FN-förening med bravur. Han har även ställt upp på diverse evenemang som förbundskansliet arrangerat, exempelvis FN-forum och föreningsträffar, och bidragit på ett uppskattat sätt i en digital tid. Årets FN-ungdom förtjänar verkligen denna utmärkelse!”

Till Årets FN-supporter utsågs Margaretha Feldt, mångårig ordförande i Sotenäs FN-förening samt aktiv i Göteborgs och Bohus FN-distrikt. Motiveringen lyder:

”Årets FN-supporter har verkat under många år både inom sin hemförening och i distriktet. Med outtröttligt tålamod har hon arbetat för FN-förbundets bästa genom olika projekt och i rörelsen. I sin egen hemförening har hon varit engagerad sedan åttiotalet och varit ordförande nästan lika länge. Hemföreningen driver ett projekt i Nicaragua som bland annat hjälp till att byggt upp skolverksamhet under många år. I sitt FN-distrikt har hon varit ordförande under många år och är i dag vice ordförande. Hon har ständigt sina tentakler ute i arbetet för en bättre värld. Under flyktingkrisen var hon engagerad i språkcaféer och asylprocesser. ”

Förutom äran, blommor och diplom får Årets FN-ungdom och Årets FN-supporter en prissumma om 10 000 kronor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer