fbpx
Margaretha och Albin prisades av Annelie Börjesson i Kulturhuset.
22 oktober, 2021 / Nyheter

Eldsjälar från Västsverige prisades inför FN-dagen

Albin Oscarsson, Göteborgs FN-förening, och Margaretha Feldt, Sotenäs FN-förening, tilldelades var sin utmärkelse vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. 

Svenska FN-förbundet höll sitt årliga seminarium inför FN-dagen i Kulturhuset, Stockholm, på torsdagen. Under den traditionsenliga prisutdelningen gick två utmärkelser till personer som är aktiva i FN-rörelsen i Västsverige.

Albin Oscarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, tog emot utmärkelsen Årets FN-ungdom. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson presenterade pristagaren och motiveringen:

”Årets FN-ungdom har levt upp till flera av FN-förbundets värdeord, framför allt genom att vara modig. När hans FN-förening behövde en person som tog över ordförandeposten tog Årets FN-ungdom tag i rodret. Sen slog coronaviruset till, men trots det har FN-föreningen under den nya ledningen genomfört en mängd evenemang både 2020 och 2021 – klart flest evenemang av alla landets FN-föreningar. Årets FN-ungdom är en stor inspirationskälla för andra unga, som nu sett att en ung person kan leda en stor FN-förening med bravur. Han har även ställt upp på diverse evenemang som förbundskansliet arrangerat, exempelvis FN-forum och föreningsträffar, och bidragit på ett uppskattat sätt i en digital tid. Årets FN-ungdom förtjänar verkligen denna utmärkelse!”

Till Årets FN-supporter utsågs Margaretha Feldt, mångårig ordförande i Sotenäs FN-förening samt aktiv i Göteborgs och Bohus FN-distrikt. Motiveringen lyder:

”Årets FN-supporter har verkat under många år både inom sin hemförening och i distriktet. Med outtröttligt tålamod har hon arbetat för FN-förbundets bästa genom olika projekt och i rörelsen. I sin egen hemförening har hon varit engagerad sedan åttiotalet och varit ordförande nästan lika länge. Hemföreningen driver ett projekt i Nicaragua som bland annat hjälp till att byggt upp skolverksamhet under många år. I sitt FN-distrikt har hon varit ordförande under många år och är i dag vice ordförande. Hon har ständigt sina tentakler ute i arbetet för en bättre värld. Under flyktingkrisen var hon engagerad i språkcaféer och asylprocesser. ”

Förutom äran, blommor och diplom får Årets FN-ungdom och Årets FN-supporter en prissumma om 10 000 kronor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer