Margaretha och Albin prisades av Annelie Börjesson i Kulturhuset.
22 oktober, 2021 / Nyheter

Eldsjälar från Västsverige prisades inför FN-dagen

Albin Oscarsson, Göteborgs FN-förening, och Margaretha Feldt, Sotenäs FN-förening, tilldelades var sin utmärkelse vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. 

Svenska FN-förbundet höll sitt årliga seminarium inför FN-dagen i Kulturhuset, Stockholm, på torsdagen. Under den traditionsenliga prisutdelningen gick två utmärkelser till personer som är aktiva i FN-rörelsen i Västsverige.

Albin Oscarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, tog emot utmärkelsen Årets FN-ungdom. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson presenterade pristagaren och motiveringen:

”Årets FN-ungdom har levt upp till flera av FN-förbundets värdeord, framför allt genom att vara modig. När hans FN-förening behövde en person som tog över ordförandeposten tog Årets FN-ungdom tag i rodret. Sen slog coronaviruset till, men trots det har FN-föreningen under den nya ledningen genomfört en mängd evenemang både 2020 och 2021 – klart flest evenemang av alla landets FN-föreningar. Årets FN-ungdom är en stor inspirationskälla för andra unga, som nu sett att en ung person kan leda en stor FN-förening med bravur. Han har även ställt upp på diverse evenemang som förbundskansliet arrangerat, exempelvis FN-forum och föreningsträffar, och bidragit på ett uppskattat sätt i en digital tid. Årets FN-ungdom förtjänar verkligen denna utmärkelse!”

Till Årets FN-supporter utsågs Margaretha Feldt, mångårig ordförande i Sotenäs FN-förening samt aktiv i Göteborgs och Bohus FN-distrikt. Motiveringen lyder:

”Årets FN-supporter har verkat under många år både inom sin hemförening och i distriktet. Med outtröttligt tålamod har hon arbetat för FN-förbundets bästa genom olika projekt och i rörelsen. I sin egen hemförening har hon varit engagerad sedan åttiotalet och varit ordförande nästan lika länge. Hemföreningen driver ett projekt i Nicaragua som bland annat hjälp till att byggt upp skolverksamhet under många år. I sitt FN-distrikt har hon varit ordförande under många år och är i dag vice ordförande. Hon har ständigt sina tentakler ute i arbetet för en bättre värld. Under flyktingkrisen var hon engagerad i språkcaféer och asylprocesser. ”

Förutom äran, blommor och diplom får Årets FN-ungdom och Årets FN-supporter en prissumma om 10 000 kronor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer