24 mars, 2015 / Nyheter

Daniel är Årets FN-lärare

Daniel Gustavsson Emmertz, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund, har tilldelats Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

– Det är naturligtvis en stor ära och en glädje för mig att ta emot priset som Årets FN – lärare. Internationella frågor och ett internationellt perspektiv på undervisningen, är och har alltid varit viktigt för mig. Att då bli uppmärksammad för mitt arbete, och att svenska FN – förbundet väljer att tilldela mig priset, gör naturligtvis att jag blir än mer sporrad att fortsätta med arbetet att för mina elever verkliggöra internationella frågor i allmänhet, och mänskliga rättigheter i synnerhet, sa Daniel Gustavsson Emmertz i ett uttalande.

Den 24 mars delades för första gången Svenska FN-förbundets pris till Årets FN-lärare ut. Priset har instiftats för att uppmärksamma särskilt betydelsefulla insatser för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan. Mottagare av priset är Daniel Gustavsson, lärare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Emmertz. Motiveringen lyder:

”Juryn för priset Årets FN-lärare har valt att tilldela Daniel Gustafsson Emmertz på gymnasieskolan Spyken i Lund årets pris. Daniel har under flera år varit drivande i skolans utvecklingsarbete med internationella frågor. Tillsammans med kollegor förbereder han nu en ny samhällsvetenskaplig inriktning på temat mänskliga rättigheter med tanken att rättighetsperspektivet ska genomsyra undervisningen i flera ämnen. Han har även gett eleverna chansen att genom utbyte lära sig förståelse och empati för hur människor i andra världsdelar lever och uppmuntrat dem att göra skillnad och bidra till en bättre värld. Med tanke på hur Daniel har vinnlagt sig om att ge eleverna perspektiv på och kunskap om läget i världen önskar vi honom lycka i sin gärning och utser honom till Årets FN-lärare.”

Daniel Gustavsson Emmertz tar emot utmärkelsen när det nationella FN-rollspelet SweMun 2015 inleds på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm kl 13.00 på tisdagen. Priset, ett diplom och en studieresa till FN i Genève, överlämnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som har suttit i juryn.

Intervju

Daniel Gustavsson Emmertz nås på mobiltelefon 0733-92 77 43.

Läs mer om FN-förbundets FN-rollspel på http://www.fn.se/skola/fn-rollspel/swemun/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer