fbpx
15 maj, 2018 / Nyheter

Barometer 2018: Global utveckling kräver samverkan mellan civila och militära insatser

Sveriges bidrag till internationella militära insatser bör huvudsakligen gå till FN-ledda insatser, säger FN-förbundet och ett 20-tal andra organisationer i Barometer 2018 som analyserar svensk samstämmighetspolitik. Rapporten lanseras på tisdagen.

Svenska FN-förbundet och ett 20-tal andra medlemmar i paraplyorganisationen Concord presenterar på tisdagen rapporten Barometer 2018 som analyserar samstämmighet i svensk omvärldspolitik.

FN-förbundet, som särskilt bevakar Sveriges militära bidrag till internationella fredsfrämjande insatser, har bidragit till kapitlet som rör mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt. Där sägs bland annat att Sveriges bidrag till internationella militära insatser huvudsakligen ska gå till FN-ledda insatser. Organisationerna efterlyser också bättre kommunikation mellan civila och militära insatser för att stärka samstämmigheten och undvika negativa effekter för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

– I rapporten sänder vi en tydlig och gemensam signal till regering och riksdag att Sverige måste ge sitt stöd till FN:s fredsfrämjande arbete. FN är i ständigt behov av militära bidrag och Sveriges deltagande i internationella fredsfrämjande insatser befinner sig i dag på en historiskt låg nivå, säger Linda Divkovic, handläggare för fred och säkerhet hos Svenska FN-förbundet.

Concord-medlemmarna vill också stoppa all vapenexport till diktaturer och andra stater som kränker mänskliga rättigheter samt att bedömningarna görs med ett jämställdhetsperspektiv. Organisationerna kräver också att Sveriges regering undertecknar och ratificerar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

I rapporten framhålls att riksdagen redan 2003 antog den så kallade politiken för global utveckling (PGU) som ska se till att alla politikområden bidrar till rättvis och hållbar global utveckling. Svensk omvärldspolitik ska dessutom genomsyras av ett rättighetsperspektiv och de fattigas perspektiv på utveckling. Agenda 2030 bygger på samma perspektiv.

Nu fortsätter arbetet med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som världens länder enades om 2015 och som är en central del av Svenska FN-förbundets verksamhet.

– Agenda 2030 är ett historiskt avtal som visar att världens länder kan enas om avgörande mål för mänskligheten. Svenska FN-förbundet har särskilt framhållit vikten av mål 5 om jämställdhet och mål 16 om fredliga samhällen. Vi understryker kopplingen mellan mänskliga rättigheter och de globala målen i det övergripande kapitlet om agendan. Ett annat viktigt krav är att regeringen skapar en tydlig ansvarsfördelning för samtliga ministrar och departement som säkrar genomförandet av Agenda 2030 och politiken för global utveckling, berättar Karin Johansson, ansvarig för hållbar utveckling på Svenska FN-förbundet.

Vartannat år tar regeringen fram en skrivelse till riksdagen om hur den har arbetat med politiken för global utveckling. I samband med detta släpper Concord Sveriges medlemsorganisationer en gemensam rapport. Årets Barometer är den sjunde i ordningen sedan 2006.

Barometer 2018 innehåller avsnitt om skatteflykt, migration, jordbruk, livsmedelssystem och handel, klimat, företagande och mänskliga rättigheter, sociala trygghetssystem samt mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt.

 

 

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer