fbpx
Koll & kommentar
15 maj, 2018 / Nyheter

Barometer 2018: Global utveckling kräver samverkan mellan civila och militära insatser

Sveriges bidrag till internationella militära insatser bör huvudsakligen gå till FN-ledda insatser, säger FN-förbundet och ett 20-tal andra organisationer i Barometer 2018 som analyserar svensk samstämmighetspolitik. Rapporten lanseras på tisdagen.

Svenska FN-förbundet och ett 20-tal andra medlemmar i paraplyorganisationen Concord presenterar på tisdagen rapporten Barometer 2018 som analyserar samstämmighet i svensk omvärldspolitik.

FN-förbundet, som särskilt bevakar Sveriges militära bidrag till internationella fredsfrämjande insatser, har bidragit till kapitlet som rör mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt. Där sägs bland annat att Sveriges bidrag till internationella militära insatser huvudsakligen ska gå till FN-ledda insatser. Organisationerna efterlyser också bättre kommunikation mellan civila och militära insatser för att stärka samstämmigheten och undvika negativa effekter för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

– I rapporten sänder vi en tydlig och gemensam signal till regering och riksdag att Sverige måste ge sitt stöd till FN:s fredsfrämjande arbete. FN är i ständigt behov av militära bidrag och Sveriges deltagande i internationella fredsfrämjande insatser befinner sig i dag på en historiskt låg nivå, säger Linda Divkovic, handläggare för fred och säkerhet hos Svenska FN-förbundet.

Concord-medlemmarna vill också stoppa all vapenexport till diktaturer och andra stater som kränker mänskliga rättigheter samt att bedömningarna görs med ett jämställdhetsperspektiv. Organisationerna kräver också att Sveriges regering undertecknar och ratificerar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

I rapporten framhålls att riksdagen redan 2003 antog den så kallade politiken för global utveckling (PGU) som ska se till att alla politikområden bidrar till rättvis och hållbar global utveckling. Svensk omvärldspolitik ska dessutom genomsyras av ett rättighetsperspektiv och de fattigas perspektiv på utveckling. Agenda 2030 bygger på samma perspektiv.

Nu fortsätter arbetet med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som världens länder enades om 2015 och som är en central del av Svenska FN-förbundets verksamhet.

– Agenda 2030 är ett historiskt avtal som visar att världens länder kan enas om avgörande mål för mänskligheten. Svenska FN-förbundet har särskilt framhållit vikten av mål 5 om jämställdhet och mål 16 om fredliga samhällen. Vi understryker kopplingen mellan mänskliga rättigheter och de globala målen i det övergripande kapitlet om agendan. Ett annat viktigt krav är att regeringen skapar en tydlig ansvarsfördelning för samtliga ministrar och departement som säkrar genomförandet av Agenda 2030 och politiken för global utveckling, berättar Karin Johansson, ansvarig för hållbar utveckling på Svenska FN-förbundet.

Vartannat år tar regeringen fram en skrivelse till riksdagen om hur den har arbetat med politiken för global utveckling. I samband med detta släpper Concord Sveriges medlemsorganisationer en gemensam rapport. Årets Barometer är den sjunde i ordningen sedan 2006.

Barometer 2018 innehåller avsnitt om skatteflykt, migration, jordbruk, livsmedelssystem och handel, klimat, företagande och mänskliga rättigheter, sociala trygghetssystem samt mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt.

 

 

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer