fbpx
Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på UD, framhöll barns och ungas perspektiv i rapporteringen om genomförandet av Agenda 2030.
9 april, 2021 / Nyheter

Alltför långsamt Agenda 2030-arbete i Europa

Även i Europa sätter coronapandemin käppar i hjulet för arbetet med Agenda 2030. Redan före pandemin gick arbetet för långsamt, framkom det när medlemmarna i FN:s regionala kommission samlades inför sommarens uppföljningsmöte i New York.

UNECE är FN:s ekonomiska kommission för Europa. Under 2021 kommer 55 av de 56 medlemsländerna i UNECE-regionen att har gjort minst en frivillig rapportering till sommarens högnivåforum för uppföljning av Agenda 2030, HLPF. Det framkom när medlemmarna samlades vid ett forum i mitten av mars. Sveriges regering företräddes av Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på Utrikesdepartementet, och Svenska FN-förbundet deltog som observatör.

I Europa påverkas, som på många andra håll, utvecklingsarbetet av coronapandemin. Konsekvenserna av pandemin nämndes i många inlägg under forumet, liksom att pandemin inte får bli en ursäkt för att inte nå fram till målen i Agenda 2030.

En nyligen publicerad rapport om genomförandet av Agenda 2030 i regionen är dyster läsning. Bara 23 av de 169 delmålen i Agenda 2030 beräknas nås inom regionen till 2030. Hela 57 delmål kräver mer framsteg, 9 delmål går åt fel håll och 80 delmål saknar tillräckligt underlag för att ens kunna mätas. I många länder publicerar också civilsamhället skuggrapporter inför sommarens högnivåmöte.

UD:s Agenda 2030-koordinator Mia Crawford nämnde under sitt anförande att Sverige länge har arbetat med frågor inom ramen för Agenda 2030 och framhöll bland annat att det i år är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Hon nämnde också att Statistiska centralbyråns lägesbild, som kom den 15 mars, pekar på utmaningar som ökad social och ekonomisk ojämlikhet, ohållbara konsumtions- och produktionsmönster och våld och kränkningar. Barn och unga kommer att vara en viktig del av Sveriges rapportering, sa Crawford vidare. Svenska FN-förbundet har tillsammans med LSU genomfört ungdomskonsultationer som lämnats till UD som underlag till Sveriges rapportering.

Sveriges rapport kommer förutom en lägesbeskrivning också ta upp vad som här hänt sedan den förra rapporten 2017. Även det stora intresset bland Sveriges kommuner och regioner och vikten av att implementera Agenda 2030 lokalt nämndes under anförandet. Fyra städer – Malmö, Uppsala, Stockholm och Helsingborg – kommer att göra lokala rapporter under 2021. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, presenterade slutsatserna från ett förberedande möte om lokalt arbete med Agenda 2030 där bland annat vikten av att den lokala politiska nivån får större utrymme under högnivåmötena togs upp.

Gunn Marit Helgesen från Telemark berättade att Norge nu tar fram en rapport som beskriver hur alla norska kommuner arbetar med Agenda 2030 med särskilt fokus på vad som fungerar på lokal nivå. Hon påpekade också att 70 procent av delmålen i Agenda 2030 genomförs lokalt.

Under mötesdagarna framkom det också att regionen beräknas vara 3,2 grader varmare i slutet av århundradet, att reformeringen av FN har stärkt länken mellan den regionala och den globala nivån i FN-systemet men att den parlamentariska nivåns delaktighet i rapporteringsarbetet fortfarande är låg. Det regionala forumets vice ordförande László Borbély hoppades när mötet avslutades att det var sista gången som det regionala forumet hölls digitalt.

Den avslutande delen av det regionala forumet där Sverige deltog finns på UN Web TV.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer