fbpx
Sverige stod värd för fredssamtal om Jemen i december 2018. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.
12 februari, 2021 / Nyheter

Akut läge kräver nytt engagemang för Jemen

Nya signaler från USA och en stundande givarkonferens kan ge hopp åt befolkningen i Jemen som i drygt sex år har plågats av konflikt och svält – men bristande biståndsvilja försvårar FN:s humanitära arbete i landet.

Konflikten i Jemen, som av FN har kallats världens största humanitära katastrof, är nu inne på sitt sjunde år. Kriget, som delvis är en uppgörelse mellan flera länder i regionen, uppmärksammas nu åter. Ett skäl är signaler från den nytillträdde amerikanske presidenten Joe Biden om att USA inte längre ska stödja den Saudi-ledda koalitionen, att houti-rebellerna har tagits bort från amerikanernas terrorlista och att USA inte längre ska exportera offensiva vapen till parterna. USA har också utsett ett särskilt sändebud till Jemen.

– USA och president Biden har i ett slag ändrat den linje som företrädaren Trump bedrev. Det ökar förutsättningarna för att nå en fredlig lösning på konflikten och kan ge FN och andra humanitära aktörer större tillträde till den hårt drabbade civilbefolkningen varav 80 procent finns i houti-kontrollerade områden, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Enligt FN har över 230 000 människor dött som konsekvens av konflikten i Jemen. Sverige bidrog som medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018 till humanitära resolutioner. Sverige stod också värd för en fredskonferens och fortsätter att engagera sig. Utvecklingen visar vikten av att alla FN-medlemmar agerar, säger Annelie Börjesson.

– Stockholmskonferensen 2018 väckte visst hopp och ledde bland annat till att hamnstaden Hodeida kunde hållas öppen. FN är den enda plattformen där konflikten kan lösas – men fortfarande krävs beslutsamt agerande av alla länder, inte minst de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet. Också FN-chefen Guterres vapenvila under corona fick visst genomslag, säger Annelie Börjesson.

FN fortsätter att vara en stor humanitär givare i Jemen, precis som i många andra konflikter. FN understödjer genom livsmedelsprogrammet WFP 13 miljoner människor men bedömer att över 24 miljoner är i behov av humanitärt stöd i år. Bristande biståndsvilja är ett stort problem. I mars inbjuder Sverige och Schweiz tillsammans med FN-chefen Guterres till en internationell givarkonferens med målet att samla in 3,4 miljarder dollar.

FN: Nästan en kvarts miljon döda i Jemen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer